BERŽO LAPAI (lot. Betula, latv. bērs, vok. Birke)

Naudinga namuose turėti beržo lapų. Jie gydo avitaminozę, stiprina ir valo organizmą, gerina virškinimą.

Lapai renkami gegužę, pavasarį kol dar jauni, kol yra švieži, lipnūs ir kvapūs, skinami geriau nuo genimų, nukirstų medžių, kad nebūtų pakenkta augančiam. Džiovinami nuo saulės apsaugotoje patalpoje. Sudžiuvę būna žalsvos spalvos, kvapnūs, sutraukiančio skonio. Tinka vartoti vienerius metus.

Sergant lėtine pneumonija, plaučių tuberkulioze, bronchine astma, rekomenduojama vartoti beržų pumpurų arba lapų spiritinį antpilą ir beržų sulą. Antpilas vartojamas po 20-25 lašus 3 kartus per dieną, kaip uždegimą mažinanti priemonė.

Lapuose ir pumpuruose esančios medžiagos naikina grybelius, bakterijas, skatina šlapimo bei tulžies išsiskyrimą, prakaitavimą, padeda esant skrandžio, dvylikapirštės žarnos opaligei, reumatui.

Nuoviras naudojamas plauti pleiskanotai galvos odai.

Kadangi beržų lapuose susikaupia daug flavonoidų, jie skatina šlapimo skyrimąsi ir slopina uždegimus, dezinfekuoja inkstus ir visą šlapimo sistemą. Dėl šių savybių beržų lapais gydomi lengvi šlapimo takų uždegimai, pavyzdžiui, šlaplės ir šlapimo pūslės. Jie vartojami gydant šlapimo takų ir inkstų akmenligę, taip pat tinimams, kylantiems dėl skysčių kaupimosi.

Beržo lapų arbata stipriai veikia šlapimo išsiskyrimą, skatina inkstų kolbelių filtravimo stiprumą ir padeda pasišalinti iš kraujo nereikalingiems junginiams, netgi nedideli akmenėliai pasišalina iš inkstų.

Jaunų lapų ir ūglių nuoviras mažina cholesterolio kiekį organizme, pasižymi baktericidinėmis savybėmis. Jie gydo avitaminozę, stiprina ir valo organizmą, gerina virškinimą.

Nėra nieko stipresnio augalų pasaulyje, taip valančio druskas, kaip beržo lapai.

Arbatos, nuovirai ir spiritiniai antpilai vartojami gydant aterosklerozę, širdies ir kraujagyslių, kepenų, tulžies, inkstų, šlapimo pūslės susirgimus, vandenligę, įvairius pabrinkimus, podagrą, reumatizmą, odos ir peršalimo ligas, žaizdas, votis, egzemą.

GYDANT lengvus šlapimo takų uždegimus, šlapimo takų ir inkstų akmenlige, tinimus:
antpilas:
smulkiai sutrinkite 2-3 g lapų ir užpilkite puodeliu verdančio vandens. Palaikykite 10-15 min., atvėsinkite iki 40 laipsnių temperatūros, įberkite natrio bikarbonato (sodos) - 1 g užteks 1 litrui antpilo. Per dieną išgerkite 3 puodelius likus 30 min. iki valgio.
TINKTŪRA: 
(1 dalis žaliavos, 4 dalys 25 procentų alkoholio) Į stiklinę vandens įlašinkite 15 lašų. Gerkite 3 kartus per dieną po valgio.


GYDANT odos uždegimus: 
antpilas:
į 1 litrą verdančio vandens įberkite 50 g džiovintų lapų. Antpilu plaukite pažeistą odą 2-3 kartus per dieną.

Sąnarių susirgimo atveju reikia pasiūti kojoms maišus (galima panaudoti pėdkelnes). Į juos pridėti daug jaunų beržo lapų. Jiems pradėjus kaisti – į juos kišti kojas. Laikyti kol pavyks iškentėti, nes kojoms bus karšta.

Komentarai