PIENLIGĖ (baltosios arba kandidozė)

Gydytojai teigia, kad pienligė - tai šio amžiaus moterų liga.

Ją sukelia baltasis balkšvagrybis (Candida albicans). Jeigu moters makšties gleivinė nepažeista, šis mikroorganizmas neturi terpės suvešėti, neišplinta ir nesidaugina, nors beveik visos suaugusios moterys turi nedidelį šio grybelio kiekį. Labai svarbu, kad nebūtų pažeistas kenksmingos ir naudingos mikrofloros santykis. Tačiau dėl vienokių ar kitokią priežasčių pakitus natūraliai makšties bakterinei florai, atsiranda palankios sąlygos bakterijoms daugintis. Baltosios yra patologijos požymis, neturintis nieko bendra su išskyromis, pasirodančiomis prieš mėnesines, lytinio susijaudinimo ar nėštumo metu. Klasikiniai kandidozės požymiai yra niežulys, lyties organų paraudimas, panašios į varškę išskyros, bet visi jie rodo įsisenėjusią ligos eigą. Baltųjų iš moterų lyties organų gali atsirasti ir pasislinkus gimdai, sutrikus kraujotakai, sergant plaučių ar širdies ligomis. Šia liga dažnai serga maždaug 30-40 procentų nėščių moterų. Negydant ligos gali užsikrėsti vaisius, įvykti priešlaikinis gimdymas ir t. t. Sergant cukralige taip pat didėja tikimybė kandidozei atsirasti, nes šiam grybeliui palanki sąlyga - aukštos gliukozės lygis organizme. Būtina gydytis abiem partneriams.

Liaudies medicinos receptai

Raudonasis dobilas. Vasarą pririnkti raudonųjų dobilų, sudžiovinti jų žiemai (žiedų ir jaunų lapų). Tris arbatinius šaukštelius užpilti stikline verdančio vandens, valandą palaikyti pridengus. Perkošti ir patariama gerti po pusę stiklinės rytą ir vakare, likus pusvalandžiui iki valgio. 
-------------------------------------- 
Raudonoji šaknis. Tai ne tik imunitetą stiprinantis augalas, jis puikiai susidoroja ir su lyties organų infekcijomis. 50 gramų sausų šaknų užpilti puse litro 40 laipsnių degtinės. Laikyti dvi savaites tamsioje vietoje pastoviai sujudinant , perkošti. Patariama gerti kartu su partneriu po arbatinį šaukštelį tris kartus per dieną. 
-------------------------------------- 
Ugniažolių sultys. Jos labai veiksmingos šiai ligai gydyti. Valgomąjį šaukštą išspaustų sulčių praskiesti 200 mililitrų virinto vandens ir įpurkšti. Tirpalas veiksmingai mažina niežulį, atkuria pažeistą makšties gleivinę. 
-------------------------------------- 
Morka. Sutrinkite smulkia trintuve nedidelę morką, uždėkite šią masę ant higieninio įkloto ir įdėkite į kelnaites nakčiai, kad glaudžiai prigultų prie lyties organų. Iš ryto įklotą nuimkite ir įpurkškite eukaliptų lapų nuoviro (30 gramų susmulkintų eukaliptų lapų užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite valandą). Gydymo kursas - 10-12 dienų. Šiuo metu venkite lytinių santykių. 
-------------------------------------- 
Druskos tirpalas. Į litrą vandens įberkite stiklinę su kaupu druskos. Užvirkite ir perkoškite. Karštą tirpalą įpurkškite. Paskui tuo pačiu tirpalu apsiplaukite. Moterys teigia jau po keturių seansų juntančios palengvėjimą. Sunkiau sergančioms patariama padaryti savaitės pertrauką ir kartoti keturių kursų įpurškimus. 
-------------------------------------- 
Vaistinių medetkų tirpalas. Arbatinį šaukštelį medetkų žiedų įberkite į emaliuotą indą ir užpilkite stikline verdančio vandens. Virinkite ant silpnos ugnies 15 minučių. Palaikykite valandą ir perkoškite. Naudokite įpurkšti rytą ir vakare. 
-------------------------------------- 
Kadagių uogos. 15 gramų uogų užpilkite stikline verdančio vandens ir laikykite keturias valandas. Vartokite po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną. 
-------------------------------------- 
Kraujažolių, žemuogių šaknys. Sergančiosioms baltosiomis patartina per dieną išgerti po 2-3 puodelius paprastųjų kraujažolių žiedų arba miško žemuogių šaknų nuoviro. 
-------------------------------------- 
Geltonžiedis barkūnas. Taip pat patartina gerti šio augalo arbatą ir maudytis vonioje, kurioje įpilta geltonžiedžio barkūno antpilo. 
-------------------------------------- 
Vaistinės gelsvės šaknys. 15 gramų vaistinės gelsvės šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 5—8 minutes, paskui nuovirą perkoškite. Vartokite po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną. 
-------------------------------------- 
Paprastoji jonažolė. 2—4 valgomuosius šaukštus jonažolių užpilkite dviem litrais vandens, pavirkite 20 minučių, nuovirą perkoškite ir naudokite įpurkšti 
-------------------------------------- 
Smiltininis šlamutis. Valgomąjį šaukštą šlamučių užpilkite stikline vandens, pavirkite 10 minučių, perkoškite. Šį nuovirą naudokite įpurkšti į lyties organus. 
-------------------------------------- 
Kadagys. Makšties grybelį naikina kadagys: du kartus per savaitę po 20 minučių pasėdėkite vonioje su kadagių uogomis -po valgomąjį šaukštą (su kaupu) susmulkintų džiovintų kadagių uogų užpilkite litru verdančio vandens, uždenkite .Palaukite kol pritrauks. Paskui perkoškite, supilkite į paruoštą vonią. Kasdien makštį plaukite stipriu ramunėlių nuoviru. 
-------------------------------------- 
Du valgomuosius šaukštus kefyro praskieskite stikline vos šilto vandens ir savaitę kiekvieną dieną apsiplaukite. 
-------------------------------------- 
Pelargonija nuo palangės. Jeigu auginate pelargonijas, turite puikaus vaisto. Du šaukštelius smulkiai supjaustytų lapelių bei stiebelių įberkite į 100 gramų stiklainį ir užpilkite iki viršaus degtine. Laikykite tamsioje vietoje 10-12 dienų, perkoškite. Į stiklinę šilto vandens įpilkite 10 lašų pelargonijos tirpalo ir darykite įpurškimus. Jeigu nespėsite paruošti šio antpilo, galite pasinaudoti paprastesnių gydymosi būdu: į dvi stiklines šalto virinto vandens įberkite du arbatinius šaukštelius susmulkintos pelargonijos ir palaikykite aštuonias valandas. 
-------------------------------------- 
Paprastas karštas vanduo. Užvirinkite paprastą švarų vandenį. Ataušinkite iki tokio laipsnio, kad galėtumėte į jį įkišti rankos pirštus. Darykite įpurškimus. Mikroflora nepakelia aukštos temperatūros ir žūva. 
-------------------------------------- 
Tujos šakelė. Parsineškite namo maždaug 30 centimetrų ilgio tujos šakele. Užpilkite verdančiu vandeniu ir laikykite tol, kol bus galima tuo vandeniu daryti įpurškimus. 
-------------------------------------- 
Nakčiai išsisunkite šiek tiek morkų sulčių, pridekite truputį medaus ir, suvilgiusios tamponėlį, įdėkite nakčiai į makštį, rytą išimkite. 
-------------------------------------- 
Medetka. šaukštą medetkų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens ir palaikykite valandą 
uždenkite šiltu audeklu, perkoškite, įpurškimus darykite du kartus per dieną.

Kaip išvengti: 
pirmiausia - tai asmeninė higiena. Antras momentas — tai tinkamas apatinis trikotažas. Pienligė sparčiai plinta esant padidėjusiai drėgmei. Ją gali sukelti sintetiniai ankšti trikotažiniai gaminiai. Teikite pirmenybę medvilniniams, nes juos galima skalbti aukštos temperatūros vandeniu, o šie grybeliai nustoja daugintis esant 40 laipsnių temperatūrai. 80 laipsnių temperatūroje jie žūva. Kaip žinote, sintetinio trikotažo tokioje temperatūroje skalbti negalima. 

Priežastys, galinčios sukelti šią ligą: 
  • nuolat vartojami hormonų preparatai; 
  • dažnai vartojami antibiotikai; 
  • lėtinės žarnyno ligos, kolitai; 
  • lėtinės inkstų ir kepenų ligos, silpninančios imunitetą; 
  • kiaušidžių disfunkcija, cukraligė, nutukimas, sutrikusi skydliaukės veikla; 
  • netinkama mityba, ypač saldumynų vartojimas 
Patarimas: apatinį trikotažą skalbkite ūkiniu muilu. O jeigu ir higieninius apsiplovimus darysite su ūkiniu muilu – išvengsite nemalonaus kvapo ir visokių nereikalingų uždegimų.

Komentarai

  1. Ši liga, manau, yra kamavusi beveik kiekvieną moterį...kas baisiausia - ji linkusi atsinaujinti. Grybelis - slidus reikalas, reikalinga laikytis tam tikrų taisyklių. Svarbiausia - tinkama higiena (bet ne per didele, nes per didele higiena taip pat gali salygoti pienlige); antra - reikia visiškai atsisakyti tamponų ir iklotų.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą