PUŠŲ PUMPURAI

Pušų pumpurai ne tik suteikia vitaminų, bet ir padeda kosint. Jie dezinfekuoja, slopina uždegimą. Pumpuruose yra iki 1,5 proc. eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, pinicikrino (kuris suteikia kartų skonį), sakų, vitaminų D, K, E, B2, P. Galima vartoti kaip arbatą, užpilą ar sirupą.
Pušies pumpuruose gausu eterinio aliejaus, karčiųjų medžiagų, flavonoidų, karotino. Iš pušies pumpurų paruošti preparatai veiksmingai naikina bakterijas (ypač kvėpavimo takų patogeninę florą), malšina skausmą, aktyvina protinę veiklą, stiprina imunitetą ir naikina kai kuriuos ligas sukeliančius virusus. 

Pušų pumpuruose esančios kitos medžiagos veikia antibakteriškai, naikina virusus.
Arbatinį šaukštelį susmulkintų pušų pumpurų užplikykite stikline vandens, gerkite po pusę stiklinės per dieną - peršalimo ligos kaipmat atsikabins. Tik nereikėtų pamiršti, jog medžių pumpurai dirgina inkstus, todėl sergantiesiems lėtinėmis inkstų ligomis tokias arbatas reikėtų vartoti atsargiai.

Pušų pumpurų preparatai slopina uždegimus, vartojami atsikosėjimui lengvinti, kvėpavimo takų ligoms gydyti, jie skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą. Liaudies medicinoje pušų pumpurų nuoviru gydoma bronchitas, reumatas. Iš pumpurų gaminamas užpilas ir nuoviras. 
Nuoviras gaminamas taip: 1 valgomasis šaukštas žaliavos užpilamas 200 ml vandens ir virinama 30 min. ant lėtos ugnies. Po to nukošiama. Geriama po 10 ml 2 – 3 kartus per dieną po valgio. Nuo kosulio padeda kvėpavimas tokio virinto preparato garais, tik tuomet nuoviras daromas stipresnis – 2 žaliavos šaukštai 100 ml vandens. 
Pušų pumpurai žaizdas gydanti, regeneraciją stimuliuojanti priemonė.
Puikus vaistas sergant plaučių ligomis. Skystina ir padeda pašalinti sekretą iš bronchų, valo sinusus. Rekomenduojama esant peršalimui, gripui, gerklės skausmui, bronchitui ir plaučių uždegimui.
Pušų pumpurais gydomos inkstų, šlapimo pūslės, kvėpavimo takų, gleivinių ligos, reumatas.
Pumpurų nuoviras skatina šlapimo skyrimąsi ir palengvina atsikosėjimą, padeda nuo artrito, juo skalaujama burnos ertmė.
Rekomenduojama prisirinkti pušies pumpurų, kurie būna išbrinkę jau balandžio mėnesį. Išbrinkusiuose, bet dar neišsiskleidusiuose pušies pumpuruose yra daugiausia veikliųjų vaistinių medžiagų. Štai tuomet, sausu oru, ir reikia skinti pumpurus bei ruošti iš jų vaistinę žaliavą. 

Prasiskleidę arba pradėję skleistis pumpurai netinka. Renkami nuo medžių, ne jaunesnių kaip 10 metų, ir tik nuo šoninių ir apatinių šakų. Jie nupjaunami su ne ilgesne kaip 3 mm stiebo dalimi, kad būtų sulipę po 5–6 pumpurus drauge. Džiovinami pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje. Galima džiovinti ir saulėje. Nerekomenduojama džiovinti džiovykloje. Išdžiūvę pumpurai turi būti sukibę po 5–6, rožiškai rudi, rudai žali arba tamsiai rudi, kartoki, dervų kvapo. Tinka vartoti iki 2 metų.
Rekomenduojama pasigaminti spiritinį pušų pumpurų antpilą :

Tinktūra:
1. 20 g pumpurų užpilti stikline 40 laipsnių degtine, palaikyti užkimštame butelyje 14 dienų ir nukošti. 
2. 15 valgomųjų šaukštų (150 gramų) pusei litro 70 laipsnių spirito. Leisti nusistovėti 14 dienų, nukošti. Patariama naudoti po 1 valgomąjį šaukštą į pusę stiklinės vandens 3 kartus per dieną sergant bronchitu, plaučių tuberkulioze.

Pušų preparatų negalima vartoti turint aukštą spaudimą, alergiją pušims. Pušų preparatai nevartojami sergant inkstų ir kepenų ligomis.
Pušų pumpurų antpilais ir nuovirais gydomos kvėpavimo organų ligos, skorbutas, jie skatina šlapimo išsiskyrimą, palengvina atsikosėjimą.
Pušų pumpurų nuoviras: 1 šaukštą susmulkintų pušų pumpurų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, pavirkite pusvalandį ant silpnos ugnies, nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 2–3 kartus per dieną po valgio. Pušų pumpurų nuoviras vartojamas nuo bronchito, reumato, vandenligės, tulžies išsiskyrimui skatinti.
Pasigaminkite pušų pumpurų aliejaus, kuris veiksmingai malšina skausmą: prisirinkite mažų sakuotų pušų pumpurų, suberkite į butelį, užpilkite alyvuogių aliejumi ir pakaitinkite 8–10 valandų šiltoje krosnyje arba karšto vandens vonelėje. Pušų pumpurų aliejumi patariama tepti skaudamas vietas sergant reumatu, radikulitu, podagra.
Galite iš miško prisirinkti pušų pumpurų, iš kurių gaminamas nuostabus aromatinis gėrimas:
2-3 saujas pumpurų įpilame į trijų litrų stiklainį, įdedame 3-4 valgomuosius šaukštus cukraus ir užpylę šaltu vandeniu 3-4 dienas palaikome. Neįsivaizduojate, koks puikus gėrimas išeina. O ir jo nauda nusilpusiam po žiemos organizmui – didžiulė.
Pušies pumpurų arbata. Palengvina atsikosėjimą, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą. Arbata netinka sergantiems inkstų ligomis. 10 gr. pušies pumpurų įberti į termosą, užplikyti 200 ml. verdančio vandens, leisti prisitraukti. Perkošti ir gerti po 0,5 stiklinės 2-3 kartus per dieną po vagio.
Pušų pumpurų sirupas.
Pušų pumpurus apsemtinai užpilti cukrumi, o dar geriau medumi ir pastatyti trims dienoms saulėtoje vietoje. Gautą sirupą nukošti. Profilaktika ir gripo gydymas, kosulys – po 1 arbatinį šaukštelį 2-3 kartus per dieną. Vaikams – po puse arbatinio šaukštelio.

Iš pušies pumpurų surinktų balandžio ir gegužės mėnesį galima pasiruošti pušų sirupo: nuplauti šviežiai surinktus pumpurus, sudėti į emaliuotą puodą, užpilti cukraus tik kiek yra pumpurų, įpilti vandens tiek, kad jis tik tik apsemtų pumpurus. Užvirinti ir pavirinti ant silpnos ugnies 10 minučių.Po to atšaldyti ir vėl užvirinti ir pavirti ant lėtos ugnies 10 minučių. Procedūrą pakartoti dar 2 kartus. Nukošti ir sirupą laikyti šaldytuve.

Pušų spygliai – puikus vitaminų šaltinis.
1. 
4-5 valgomuosius šaukštus pjaustytų šakelių su spygliais užpilti termose 1 litru verdančio vandens, uždaryti ir palikti per naktį . Ryte perkošti ir visą gautą nuovirą išgerti dienos bėgyje—esant nuovargiui, segant avitaminoze, tuberkulioze, bronchitu, pneumonija ir astma. Šiuo antpilu galima valyti organizmą, pvz. sergant vėžiu, ląstelių lygyje. Tai svarbiausi susirgimai , kuriuos gydo pušų šakelės su spygliais; padeda nuo hemorojaus, burnos ertmės ir dantenų ligų, paralyžiaus ir atramos-judėjimo aparato ligų.
2. 
4 stiklinės susmulkintų pušų spyglių užpilti vienu litru šalto virinto vandens. Pastatyti tamsioje vietoje 2-3 paroms. Nukošti. Patariama gerti po 1-2 stiklines per dieną po valgio- naudingas vitamininis gėrimas.

Pušies spyglius susmulkinti, užpilti aliejumi , laikyti tamsioje šiltoje vietoje 14 dienų, pastoviai sukratant. Nukošti. Gera priemonė odai.
Vonios su pušų spyglių ekstraktu arba nuoviru šalina nuovargio sukeltus negalavimus, mieguistumą, raminamai veikia nervų sistemą, veiksmingos sergant odos ligomis.

Komentarai