ŽIEDADULKĖS (angl. pollen, rus. пыльца)

Žiedadulkes bitės renka iš įvairių laukinių ir kultūrinių augalų. Kiekvieno augalo žiedadulkių spalva bei forma yra kitokia, pagal šias ypatybes galima nustatyti, iš kokių augalų žiedadulkės surinktos. Taip pat nevienodas ir jų dydis.

Įvairių augalų žiedadulkių vitaminų sudėtis gana nevienoda. Bitininkystės institutų mokslo darbuose yra duomenų apie 8 rūšių augalus, kuriuose rasta šių vitaminų: A, D, E, C, B1, B2, B6, PP, B5, folinės rūgšties, biotino, rutino.

Džiovintos žiedadulkės turi 15-38% angliavandenių, 97% jų sudaro gliukozė, sacharozė, fruktozė. 

Žiedadulkėmis ir bičių duonele nuo seno gydoma aterosklerozė, mažakraujystė, ankstyvasis senėjimas, chroniški viduriavimai ir vidurių užkietėjimai, žaizdos ir kt. Šiuolaikinė medicina šiuos produktus rekomenduoja vartoti profilaktiškai pavasarį ir rudenį. Gydytojo priežiūroje žiedadulkes galima vartoti ilgesnį laiką ir didesnėmis dozėmis. Taip dažniausiai gydoma: intoksikacijos, išsekimas, po sunkių chirurginių operacijų, sekinančių ligų. Žiedadulkės tinka ir sunkų fizinį ar protinį darbą dirbantiems žmonėms. 

VARTOJAMA 

Esant gripui, peršalimo ligoms, mažakraujyste, įvairių ligų profilaktikai. Turi antibakterinį veikimą, gerina apetitą, padeda sergantiems ateroskleroze, žiedadulkės atstato ląstelės funkcijas, stiprina nervų sistemą, skatina kraujo gamybą. Žiedadulkėse aptikta į vitaminus panaši medžiaga - inozitas, pasižyminti stipriu poveikiu nuo sklerozės, gerina apetitą, normalizuoja virškinimo trakto funkciją, veikia kraujo gamybos organus, didina hemoglobino ir eritrocitų kiekį kraujyje. Žiedadulkės padeda gydant prostatitą (vartoti po 15 g kas dieną per tris kartus valgant), gydant nuo alkoholizmo (30 g per dieną tris kartus). 

Aprūpina žmogaus organizmą visomis svarbiausiomis, biologiškai aktyviomis medžiagomis, taip pat padeda išvengti dėl šių medžiagų trūkumo atsirandančių negalavimų, reguliuoja virškinimą ir gerina žarnyno veiklą, padeda nuo įvairių medžiagų apykaitos sutrikimų, stiprina imuninę sistemą ir suteikia organizmui jėgų pačiam pasipriešinti ligai, šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas, saugo vegetacinę nervų sistemą, gerina kraujotaką, padeda gydyti širdies kraujotakos sutrikimus, tinka prostatos ligų profilaktikai, atstato lytinę potenciją, stiprina imuninę sistemą ir suteikia organizmui jėgų gydytis pačiam. Teigiamai veikia kraujo gamybos organus, didina hemoglobiną ir eritrocitų kiekį kraujyje. Puoselėja odą iš vidaus.

Padeda nuo įvairių medžiagų apykaitos sutrikimų. 

Geri rezultatai, gydant žiedadulkėmis klimakterines neurozes, įvairios kilmės nervines depresijas, ypač ankstyvos aterosklerozės atvejais, kai dar nėra ryškių organinių pakitimų, o vyrauja funkciniai nervų sistemos sutrikimai. Šiais atvejais žiedadulkės gerina nuotaiką, miegą, atkuria fizines ir psichines jėgas. Jos padeda greičiau atsigauti žmogui po sunkių infekcinių ligų ar operacijų. Nors tiesiogiai su žiedadulkėmis negalima pagydyti vėžinių ligų, bet atliktais ir dabar atliekamais eksperimentiniais ir klinikiniais tyrimais įsitikinta, kad žiedadulkės, teigiamai veikia žmogaus imuninę sistemą, stiprina kraują, naudojamos kartu su kitomis gydymo priemonėmis, padeda gydyti ir šią sunkią ligą.

Giriant žiedadulkes, nederėtų pamiršti, kad jos priklauso alergenams, todėl jautriems žmonėms gali sukelti alergiją. Sumažinti, arba visai vengti žiedadulkių reikėtų paaugliams, lytinio brendimo metu, kadangi jos gali pagreitinti brendimą.

Žiedadulkes geriausiai vartoti nevalgius (geriausiai ryte, kai skrandis tuščias) sumaišytas su medumi ir užgeriant šaltu vandeniu. 

Ruošimas:
1. Žiedadulkes vartoti 1 kartą per dieną - geriausiai ryte, nieko nevalgius, po 1/2 arbat. šaukštelio (ši dozė 6-12 metų vaikams). Naudoti nuo 20 dienų iki 1 mėn. 

2. Kavamale sumaltas žiedadulkes reikia sumaišyti su medumi santykiu 1:1, šaldytuve palaikyti 3 dienas, kol žiedadulkės ištiš. Gerti po du arbatinius šaukštelius 2-3 kartus per dieną, praėjus po valgio dvejom valandom. Negalima laikyti žiedadulkių neuždarytų, kad jos neoksiduotųsi, nes kitaip tampa nuodingomis (laikyti visą laiką šaldytuve). 
Šitaip paruoštų žiedadulkių 3-5 šaukšteliai per dieną patenkina organizmo normą alkoholiui dėl to mažėja potraukis gerti alkoholį.

Komentarai