SANARIAI, RADIKULITAS, REUMATAS, PARALYŽIUS - RAUDONOJI MUSMIRĖ ((lot. Amanita, vok. Wulstlinge)

Trynimai su musmire naudingi esant kaklo nuovargiui, nugaroje-ypatingai sėdint ar gulint-prie raumenų skausmų nugaros srityje, sąnarių skausmų, sąnarių traškėjimui, prie reumato, radikulito, jaučiant silpnumą galūnėse, pirštų sukimo atvejais, nutirpimams, šąlančioms galūnėms.


Musmirių paruošimo receptai:

Paprastųjų musmirių kepurėles sudėkite į 3 l stiklainį, uždenkite dangteliu, užkaskite 1 metrą į žemę ir laikykite 1 mėn. Pasak specialistų, užkastame žemėje stiklainyje susidaro geriausios sąlygos paprastųjų musmirių sultims išsiskirti. Kai stiklainį iškasite, jame bus nevienalytė masė. Ją nukoškite pro trigubą keturgubą marlės sluoksnį. Nukošus turi susidaryti apie 1 l tamsiai rausvo tiršto skysčio, skleidžiančio specifinį kvapą. Šis skystis naudojamas ruošiant vandeninius arba spiritinius antpilus.

Jei antpilui naudosite degtinę, tai skystį praskieskite lygiomis dalimis, jei spiritą – 1 dalis spirito ir 4 dalys musmirių skysčio.

Jei paprastųjų musmirių skysčio neužpilsite degtine ar spiritu, paviršiuje susidarys plonas pelėsių sluoksnis, bet jis nekenks skysčiui. Musmirių antpilą patariama laikyti tamsiai, kambario temperatūros patalpoje iki 1 metų.

5 vienetus vidutinio didumo musmirės kepurėlių nuvalyti, sudėti į stiklinį indą , užpilti 1 litru degtinės, užsukti indą dangteliu ir užkasti į žemę 1 mėnesiui. Jeigu nėra galimybės užkasti, tada susukite indą į juodą medžiagą ir pastatykite į tamsią vėsią vietą. Po mėnesio nukoškite.

Raudonąją musmirę supjaustyti ir talpiai sudėti į trilitrinį stiklainį. Gerai uždaryti stiklainį ir užkasti į žemę vieno metro gylyje vienam mėnesiui. Musmirė išleis sultis. Iškasus stiklainį nusunkti, nupilti sultis. Kiek bus sulčių – tiek papilti degtinės.

Iš gautų sulčių galima paruošti: 75 gramus sulčių užpilti 0,5 litru degtinės (spalva gausis šviesiai geltona), leisti nusistovėti 3 paras.

Galima daryti musmirės kompresus (išoriniam odos vėžio gydymui, mastopatijai, limfmazgių uždegimui). Paimame servetėlę, sumirkome ruošinyje ir pridedame ant auglio, limfmazgių arba ant kaklo dalies; uždėti ir tegul išdžiūsta. Kada visiškai išdžius- procedūra užbaigta. Naudojant gydymą musmire reikalingas visiška ramybė ir poilsis lovoje. Kartu galima gerti ežiuolės arbatą.

Odos tuberkuliozės gydymui – kelias šviežių musmirių kepurėles sudėti į puoduką ir užberti druska, sandariai uždaroma ir kaitinama 15 min. Gauta mase tepama pažeistos odos vietos.

Nupjautas 3-4 musmirės kepurėles palaikyti 2 dienas vėsioje vietoje (šaldytuve), susmulkinti ir sudėti į stiklinį indą. Užpilti degtine, kad degtinė butų virš grybų per pirštą aukščiau. Uždarytą indą pastatyti į šaldytuvą. Po 2 savaičių nukošti ir pastoviai daryti įtrynimus skaudamas vietas gydant radikulitą, ostexondrozę, skaudamus sąnarius.

Molinį puodą pridėkite paprastųjų musmirių kepurėlių, puodą užtepkite tešla ir pastatykite į karštą krosnies orkaitę. Ištrauktus iš orkaitės grybus nukoškite pro marlę. Tirštą skystį laikykite sandariai uždarytuose buteliuose. Šiuo tepalu tepkite skaudamus raumenis ir stuburą.

Smulkintas paprastąsias musmires lygiomis dalimis sumaišykite su grietine. Šio mišinio uždėkite ant medžiagos skiautės. Segantiems paralyžiumi, reumatu, radikulitu ir poliartritu šį kompresą patariama uždėti ant skaudamų vietų.

0,5 l butelį smulkiai pripjaustykite užaugusių skaisčiai raudonų musmirių, jį užkimškite ir padėkite nakčiai į krosnį (temperatūra turėtų būti tokia, kokia yra kepant duoną). Iš ryto turinį suplakite, ištrinkite pro sietą ir sudėkite į stiklainį. Įtrinkite pažeistas vietas nakčiai ir labai šiltai apvyniokite. Padeda nuo radikulito, reumato, poliartrito, paralyžiaus.

Musmirės kepurėles grubiai susmulkinti (1-2 cm), užpilti 30-70 laipsnių spiritiniu skiediniu santykiu 10g/ 10 g spiritinio skiedinio. Laikyti hermetiškame stikliniame inde tamsioje vietoje 40 dienų. Nuspausti, nufiltruoti. Paruoštas gaminys laikomas hermetiškai uždarytame stikliniame inde tamsioje vėsioje vietoje.

Tepalas: 1:1 - sudžiovintos musmirės miltelių, vazelino arba kiaulių taukų. Šis tepalas gerai padeda esant raumenų ir sąnarių skausmams, įvairiems odos susirgimams. Jį galima naudoti kompresams. Tik nereikia pamiršti, kad po tepalo panaudojimo rankas nuplauti gerai su muilu.

Paprastųjų musmirių „paplotėliams“ reikia: 100 g bičių vaško ir 20 ml spiritinio antpilo. Vašką išlydykite ant labai silpnos ugnies emaliuotame puode, supilkite paprastųjų musmirių antpilą, kruopščiai maišykite, kol pasidarys vienalytė masė. Iš jos suformuokite tokio dydžio „paplotėlį“, kad uždengtų gydomo organo vietą, jį pridenkite linine servetėle arba rankšluosčiu ir vilnone medžiaga. Kompresą laikykite 1,5–2 val. Taip gydykitės 2–3 kartus per dieną.

Šiaurinių platumų tautelėse sergantys hipertonija įsitrina kojų blauzdų raumenis ir padus šviežia raudonąja musmire.

Sergant skydliaukės ligomis: 3 vidutinio dydžio musmires užpiltas 0,5 litro degtinės ir uždengtą indą laikyti 4 dienas tamsioje vietoje. Nufiltravus, 1 arbatinį šaukštelį tinktūros sumaišyti su ketvirčiu stiklinės pienu ir gautu mišinėliu 2-3 kartus dienoje trinti skydliaukės sritį. Gydymo kursas – 7 dienos. Po 10 dienų pertraukėlės gydomąją procedūrą galite pakartoti.

Pajutus sąnarių uždegiminius skausmus, prisitarkuokite plastmasine tarka musmirių ir santykiu 1:1 sumaišykite su tiršta grietine. Tyre suteptą marlinį tamponą, dėkite ant skaudamo sąnario, pridenkite polietileno plėvele ir apšiltinkite šaliku ar rankšluosčiu. Toks kompresas 30-40 min. tik vieną kartą per parą.

Miozito, neuralgijos, bursito gydymui, pridėkite pilną stiklainį raudonosios musmirės švariai nuplautų ir nusausintų raudonosios musmirės kepurėlių, gali likti ir 2-3 cm. kotelis, sandariai uždarykite ir pastatykite šiltoje, tamsioje vietoje. Po mėnesio gautą skystį nukoškite, nusunkite tirščius, perpilkite į tamsaus stiklo butelį ir saugokite šaldytuve, su užrašu „MUSMIRĖ- NUODINGA“ Kas dieną, prieš miegą įtrinkite musmirių skysčiu probleminius sąnarius ir būtinai apriškite šiltai įtrintas vietas. Gydymas trunka iki pradings skausmai.

MUSMIRĖ - Birute M. birute.martisiene@gmail.com

Komentarai