GRIPAS

Prasidėjus gripo epidemijai, susirgti šia liga tikimybė bus daug mažesnė žmonėms, kurie kasdien valgo svogūnus ir česnakus. Jeigu žmogui šių daržovių skonis yra nepriimtinas, tada galima kasdien 2–3 kartus po keletą minučių uostyti perpjautą svogūną ar česnaką.

1 šaukštą smulkiai supjaustytų aviečių šakelių, kurias galima rinkti ir vasarą, ir žiemą, užplikyti stikline verdančio vandens, virinti ant silpnos ugnies 20 min., palaukti 2 val. ir perkošti. Gerti mažais gurkšniais daug kartų per dieną. 

Šaukštą liepžiedžių užplikyti stikline verdančio vandens, palaukti 20 min. ir gerti kaip arbatą visą dieną. Gera prakaitą varanti priemonė. 

Imti lygiomis dalimis medaus ir sutarkuoto (smulkia plastmasine trintuve) česnako. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį (ši dozė skirta vaikams) nakčiai, užgeriant vandeniu arba arbata. 

Susirgus gripu patariama sumaišyti lygiomis dalimis medų su krienų sultimis arba susmulkintais česnakais ir šio mišinio išgerti po 1 šaukštą su šiltu vandeniu prieš miegą. 

100 gramų šviežių pušies spyglių nuplauti ir susmulkinti, po to užpilti litru virinto vandens ir užvirinti. 1-2 valandas leisti nusistovėti. Nukošti. Gerti po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną, gėrime ištirpinus 1 valgomą šaukštą medaus. 

Vitaminingas gėrimas. 40 gr. švarių pušų spyglių užpilti 215 gr. vandens, įberti 8 gr. cukraus, įmesti 1 citrinos žievelę ir uždengti. 30 min. pavirti. Perkošti, įpilti citrinos sulčių ir gerti po 50-100 ml. per dieną 

Auštą temperatūrą numušti padės actas: 1 dalį acto sumaišykite su 5 dalimis šilto vandens. Suvilgykite šiuo mišiniu kojines iki kelių, išgręžkite ir pabūkite jas apsimovę vieną valandą. 

1 saują susmulkintų juodojo serbento šakelių užpilti 4 stiklinėmis vandens. Virti 5 min., po to ant silpnos ugnies - dar 4 valandas. Nakčiai išgerti po 2 stiklines šilto nuoviro. Ligos metu gydymą pakartoti 2 kartus.


Žiemos metu

Rožiniai ir pilki erškėčių krūmai padeda esant mažakraujystei, nuovargiui ir bendram gyvybinių jėgų išsekimui, palaiko organizmą sergant infekcinėmis ligomis, stiprina imunitetą. Jie taip pat gydo širdies ir kraujagyslių sistemos, skrandžio ir virškinamojo trakto, kepenų, blužnies, plaučių ir inkstų ligas, didina lytinės ir harmoninės sferos funkcijas. 

Erškėčių krūmų nuoviras būna gintarinės, rudos spalvos, jis labai aromatingas ir malonaus skonio. Galima gerti kaip arbatą, su cukrumi ar medum .Šis gydomasis gėrimas nekenkia organizmui. 

Receptas paprastas: 100 g pakapotų krūmų šakelių emaliuotame inde užpilti 3 litrais vandens, užvirinti ir virti 30 min. Paskui uždengus dangčiu, palikti pastovėti 3 valandas, perkošti per marlę ir gerti pašildytą, kaip arbatą. 

Nedidelę saujelę erškėtuogių uogų sudėjus į termosą užpilti verdančiu vandeniu ir palikti prisitraukti per naktį. Dienos bėgyje išgerti .Tai puikus vitamino C gavimo būdas - erškėčio uogos užima antrą vietą iš visų vitamino C turinčių augalų. 

Sergant peršalimo ligomis, sloga, angina, bronchitu, laringitu, karščiuojant, galima gydytis valgomąja druska: 
naudoti tvarsčius, dėti aplikacijas, kompresus ir pan. Kad būtų efektyviau, druską galima sumaišyti su kitokia gydomąja žaliava. 

Sergant angina, sloga, laringitu, tonzilitu, lėtiniu bronchitu: 
1 kg druskos sumaišoma su 2-3 valgomaisiais šaukštais garstyčių, pipirų arba imbiero, šį mišinį pakaitinama keptuvėje iki pakenčiamos temperatūros, suberiama į vonelę ir į jį panardinama pėdas, apmautas medvilninėmis kojinėmis (palaikoma, kol mišinys atvėsta). Tokios procedūros daromos 4 kartus per parą. 

Esant užgultai nosiai daromos šaltos inhaliacijos su česnakais, krieno šaknimi, svogūnu: vieną iš šių augalų susmulkinti, sudėti į puslitrinį stiklainį ir gerai uždaryti. Po pusvalandžio galima kvėpuoti atidarius stiklainį. Įkvėpti ir sulaikyti burnoje 5 – 6 gilius įkvėpimus 6 – 8 kartus per dieną. 

Mažiems vaikams galima paruošti tokį sviestą: 
200 g gero sviesto užpilti 3 litrais šalto vandens, pridėti 1 šaukštą liepžiedžių, porą avietės stiebų, šaukštą gysločio sėklų, šaukštą ajero šaknų, šaukštą žilvičio žievės, šaukštą kakavos miltelių ir 2 šaukštus cukraus. Viską užvirinti ir virti ant mažos ugnies 15 min. Nukošti, supilti į švarų sandariai uždaromą stiklinį indą. Užrašyti, kas inde yra. Laikyti šaldytuve. Duoti po žirnio dydžio gabaliuką nuo 3 mėnesių amžiaus iki metų, po arbatinį šaukštelį vyresniems 3 kartus per dieną sučiulpti. Galite dėti į arbatą, bet turės būti karštoka, kad sviestas ištirptų. Taip daryti 7 dienas iš eilės, nors net ir atrodytų, kad vaikas jau sveikas. 

1 arbatinį šaukštelį ajero šakniastiebių miltelių užpilti 1 stikline verdančio vandens ir pavirti 5 min. ant mažos ugnies. Kai praauš, įdėti 2 valgomuosius šaukštus medaus, gerai išmaišyti. Gerti mažais gurkšneliais 5–6 kartus per dieną, kol išgersite visą paruoštą kiekį. 

Imuniteto stiprinimas. Jis tęsiasi visą žmogaus gyvenimą. Pripažinti ir patikrinti imuniteto stiprintojai yra: 
ajeras, dedešva, aralija, beržas, žemuogė, auksinė šaknis, medetka, dilgėlė, varnalėša, amalas, dirvuolė, dagys, kraujažolė, asiūklis, beržo grybas, ugniažolė, erškėtuogė, eleuterokokas. 

Paprastai visų išvardytų augalų dienos norma suaugusiam žmogui yra 1 valgomasis šaukštas susmulkintos žolės. Geriausia ruošti užplikant termose su 1 litru verdančio vandens. Kai pritraukia, gerti kelis kartus per dieną po pusę stiklinės su medumi arba trupučiu druskos. 

Kai dėl ligos "laužo" kaulus, skaudamas vietas šildoma rupia druska, pakaitinta iki 60 laipsnių C.


Senovinis gydymo būdas 

Paprašykite, kad Jūsų kūną įtrintų degtine, o tada greitai apsirenkite šiltais apatiniais rūbais. Po to degtine ištrinkite kojas ir apsiaukite vilnones kojines .Taip apsirengę, atsigulkite į lovą ir šiltai apsiklokite. 


Ypač senas peršalimo gydymo būdas 

Prieš miegą išgerkite degtinės su pipirais, pasak senolių, ryte atsikelsite sveiki lyg ridikai. 

Gerai ir bruknių arbata, nes ji malšina troškulį, o tai aktualu karščiuojant. Prisigėrei tokios karštos arbatos, pamirkei kojas karštame vandenyje su druska (geriausiai tinka jūros druska, bet jei jos neturite, gerai ir valgomoji) ir garstyčiomis, ir – po šiltais patalais. Išprakaitavus nereikia greitai šokti iš lovos. Reikia tik persirengti sausais rūbais ir pagulėti, tikintis, kad rytoj ligos nebus nė kvapo. 

Peršalus ir karščiuojant: 1 šaukštą džiovinto arba šviežio dobilo žolės užplikyti stikline verdančio vandens, palaukti 40 min. Įdėti šaukštą medaus (jei jo nėra, galima ir be jo). Gerti po pusę stiklinės 1–2 kartus per dieną, pageidautina prieš miegą.

Komentarai