JERONIMAS (lot. Pelargonium odoratissimum)


Jeronimas - kitaip pelargonija, be visokiausių kitokių vaistinių savybių kaip vaistai nuo bronchito, ausų uždegimo, nervinės įtampos slopinimo, jis turi ir repelento nuo uodų savybių.

Palergonija skleidžia stiprų kvapą, t.y. lakias biologiškai aktyvias medžiagas - fitoncidus, galinčius reguliuoti kraujagyslių ir raumenų veiklą, taip pat turi priešmikrobinio aktyvumo. Mokslininkai nustatė, kad palergonijos fitoncidai savo savybėmis prilygsta tokių augalų, kaip česnakas, svogūnas, jonažolė fitoncidams.Ypač palankiai palergonija veikia ligonius sergančius gastritu su padidėjusiu rūgštingumu, gydo kepenis ir tulžies pūslę. Palergonija namuose - tai profilaktinė priemonė nuo vėžio. Geras priešuždegiminis vaistas - nes ji nukenksmina orą bute. Radikulitu, osteochondroze - dėti susmulkintų palergonijos lapų kompresus prie skaudamų vietų visai nakčiai.

Vaistai iš palergonijos stabdo kraujavimą, nuskausmina, turi sutraukiamo, priešuždegiminio, antiseptinio poveikio. Vaistams dažniausiai naudojami palergonijos lapai.

Užplikykite saują pelargonijų lapų ir šviežių ūglių verdančiu vandeniu. Po 5-10 minučių nukoškite. Paruoštą užpilą supilkite į vonią. Vonios su pelargonijų eteriniu aliejumi padeda atsipalaiduoti, gerina nuotaiką, mažina depresiją.

Kenčiantiems nuo radikulito bei osteochondrozės rekomenduojama dėti susmulkintų pelargonijos lapų kompresus prie skaudamų vietų ir palaikyti nakčiai. Jei kankina nemiga – pelargonija gali padėti normalizuoti miegą ją tiesiog pastačius miegamajame

Pridėjus pelargonijos lapą prie riešo, kur matuojamas pulsas, normalizuosis arterinis kraujo spaudimas. Ši gėlė apsaugo nuo kojų nagų ir odos grybelio, tereikia kasdien uždėti tvarstį su pelargonijos lapu ant pažeistos vietos. Maža to, pelargonija mažina gliukozės kiekį kraujyje, šalina skausmą, pašalina kraujagyslių spazmus, gali padėti esant galvos skausmui, migrenai.

Galima pasiruošti šias vaistų formas iš pelargonijos: lapų košelę, šviežiai spaustas sultis, vandeninį lapų užpilą, spiritinę trauktinę, tepalus ir balzamus.

Reikia džiovinti palergonijos lapus ir gerti arbatą - padeda nuo streso.

Nuo kandžių labai padeda. Jeronimo arbatą gerti su saiku - gali sukelti alergiją.

Jis votis išdygo, reikia Jeronimo lapą sumaigyti, truputį patepti grietine ir uždėti ant voties.

Augančio augalo skleidžiami eteriniai aliejai padeda sumažinti įtampą ir stresą. Gerina odos kraujotaką ir didina jos tonusą. Gerina virškinamojo trakto veiklą, gerina kepenų funkciją.

Eterinis pelargonijos aliejus pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, mažina uždegimą. Kelis lašus eterinio aliejaus praskiedus šiltu vandeniu skalaujama gerklė sergant faringitu, tonzilitu ir kitomis burnos ir gerklės ligomis. Juo galima gydyti įvairias odos ir gleivinės žaizdas. Labai sveika skalauti burną vandeniu su pelargonijų eteriniu aliejumi atsiradus burnos opelių.

Jo arbata skalaujama gerklė, o išgėrus arbatos, palengvina atsikosėjimą. Jeronimas gelbsti ir sudiegus ausį – į tamponą įvyniojame lapelį ir reikia padaužyti bukuoju peilio galu, kad išsiskirtų sulčių, tada suvilgome vatą ir palaikome ausyje.

Neseniai atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad pelargonijos kambario orą praturtina neigiamais deguonies jonais, kurie žmogaus organizmui teikia energijos.

Pelargonija - pirmas vaistas nuo uždegimo. Gydymui naudojami augalo lapai ir šaknys. Sergant faringitu ir angina šio augalo nuoviru rekomenduojama skalauti gerklę. Pelargonijų tinka vartoti kraujuojant iš virškinimo trakto.

Jeronimų eterinis aliejus ir jo skleidžiamas aromatas naikina daugelį mikrobų. Todėl sergant sloga uostomi šio augalo lapai. Be to, kvapiųjų pelargonijų eterinis aliejus ramina nervus, o išskirtos fitoncidinės medžiagos gelbsti nuo peršalimo ligų. Susierzinę arba peršalę pajudinkite pelargonijos kerą ir keletą kartų giliai įkvėpkite. Jei skauda gerklę - įkvėpkite pro burną. Sergant ausies uždegimu, į ausį įdedama susmulkintų sausų lapų ir laikoma per naktį.

Džiovintų lapų drobiniuose maišeliuose galima prikaišioti spintose tarp skalbinių, kad kvepėtų ir nepultų kandys.
Pelargonijos lapelis bus puikus pagalbininkas kenčiantiems nuo danties skausmo – reikia įdėti jį į burną ir prispausti prie dantenos. Mažiesiems lengviau ir be skausmo kalsis dantukai, jei prie skruosto iš išorės pririšite pelargonijos lapelį. Kenčiantiems nuo radikulito bei osteochondrozės rekomenduojama dėti susmulkintų pelargonijos lapų kompresus prie skaudamų vietų ir palaikyti nakčiai.

Paprastos palergonijos gerina regėjimą.

Komentarai

  1. O kaip paruošti aliejų ar trauktinę?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aliejus: 5-6 viršutiniai lapai jeronimo + 5 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus. Viršutiniai lapeliai skaitosi daugiau naudingesni. Susmulkiname juos ir dedame į tamsų stiklinį indą, užpilame aliejumi. Sandariai aprišame marle. Padedame į tamsią vietą 2-3 savaitėm. Gerai nukošiame.
    --------------------------------
    Tinktūra: susmulkintus jeronimo lapus užpilti gera degtine 1:3. Leisti nusistovėti tamsioje vėsioje vietoje 3 savaites. Gerai nukošti. Laikyti tamsiame stikliniame inde ne ilgiau vienerių metų.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą