VAISTINĖ MEDETKA (lot. Calendula officinalis, angl. Pot Marigold, vok. Ringelblume)


Auga visokiose dirvose, bet mėgsta saulėtą vietą. Saulėje auganti medetka žydi ryškesniais žiedais, juose - daugiau karotino. Žiedai renkami visą vasarą kas 2-3 dienas, vėliau rečiau, skinant augalas šakojasi, formuodamas dar daugiau

žiedų. Džiovinama paskleidus. Žaliava turi daug eterinių aliejų, karčiųjų ir dažančių medžiagų, - galima dažyti tekstilės gaminius. Vaistams skinami vos prasiskleidę žiedai (graižai). Džiovinami pastogėje arba džiovykloje 40 - 45°C temperatūroje. Tinka vartoti 2 metus. 

Medetką verta auginti sodo sklypelyje ir turėti jos savo namų vaistinėlėje. Ji turi antiseptinių ir priešuždegiminių medžiagų.

Sakoma, kad žydinčios medetkos nemėgsta kolorado vabalai. Todėl, gerai, kai medetka yra šalia bulvių lauko. 

Vaistinė medetka gydo odos ligas, skrandžio dvylikapirštės žarnos opaligę ir yra ypač geras vaistas nuo skausmingų menstruacijų.

Medetkų užpilų kompresai ramina pavargusias akis, gerina regėjimą.
Arbatą tinka gerti sergant geltlige. Geriama vieną du puodelius per dieną.

Puiki priemonė nuo kepenų ligų. Žiedai ir lapai užplikomi karštu vandeniu – arbata geriama be cukraus.

Arbatos užpilas: 
arbatinis šaukštelis su kaupu medetkų užpilama ¼ litro vandens.

Medetkų tepalas:Medetkų tepalą labai paprasta pasigaminti pačiam. Keptuvėje pakaitinami 250 g kiaulės taukų ir karštus riebalus suberiamos dvi saujos su kaupu medetkų lapų, žiedu ir stiebų. Ėmus putoti, gerui išmaišoma, keptuvė nukeliama nuo ugnies uždengiama ir paliekama per naktį atvesti. Kitą dieną vėl truputį pašildoma, per švarių lininę skepetą infiltruojama, išspaudžiamos joje likusių žolelių sultys ir tepalas supilamas į užsuka mus stiklainius.
Tepalas labai greitai padeda nuo venų uždegimo, negyjančių trofinių opų, fistulių, nuožvarbų ir nudegimų. Tepalas ir susidarę likučiai ruošiant tepalą vartojami nuo krūties auglių, net piktybinių.
Spartina pažeistų audinių ląstelių atsigavimą. Pasižymi uždegimą slopinančiomis, žaizdas gydančiomis, raminančiomis savybėmis.

Nuoviras gerina kepenų, tulžies pūslės ir širdies veiklą. Naikina kai kurias bakterijas, ypač stafilokokus ir streptokokus.

Medetkos preparatais gydomi odos pažeidimai, žaizdos, sumušimai, virškinamojo trakto sutrikimai, opos.

Užpilais skalaujama burna sergant dantų ir gerklų ligomis.

Liaudies medicinoje medetka vartojama skrandžio ir žarnyno piktybiniams navikams gydyti. Vartojant medetkos preparatus nepastebėta jokio žalingo poveikio.

Liaudis jas laiko barometru. Jei rytą žiedų galvutės neprasiskleidžia, vadinasi, lis, o joms išsiskleidus gerokai prieš septynias, reikia laukti tikrai gražios dienos.

Šviežiai spaustos medetkų sultys sėkmingai gali būti naudojamos nuo odos vėžio. Keletą kartų per dieną tepant šviežiomis sultimis gali išnykti hemangiomos, pigmentinės ir senatvinės dėmės. Taip pat nuo dingsta šiurkščios, ikivėžinės odos dėmės. Pragulas galima tepti taip pat šviežiomis vaistinių medetkų sultimis.

Trauktinė:
Sergant skrandžio ir žarnyno ligomis, hipertonija, aritmija, onkologinėmis ligomis, taip pat jei kankina dusulys, nemiga, patariama vartoti vaistinių medetkų trauktinės: 20 g medetkų žiedų suberkite į tamsaus stiklo butelį, užpilkite 100 ml spirito ir palikite 2 savaites tamsioje vietoje, paskui nukoškite. Gerkite po 20 lašų 3 kartus per dieną prieš valgį.

Skiestą trauktinę galima tepti žaizdas, opas, nudegimus, inkštirus ir spuogus, praskiedus vandeniu skalauti burną sergant burnos ir gerklės ligomis.

Tinktūra, atskiesta virintu vandeniu, labai tinka kompresams nuo žaizdų, sužalojimų, kraujosruvų, raumenų patempimų, taip pat nuo pūliuojančių ir piktybinių auglių, pragulų ir gumbų.

Aliejus:
1 g vaistinių medetkų žiedų užpilkite puse stiklinės alyvuogių aliejaus ir palikite nusistovėti 20–25 dienas. Galite medetkų aliejaus pasigaminti ir tokiu būdu: prigrūskite stiklainį vaistinių medetkų žiedų, 7–10 dienų indą palaikykite saulėtoje vietoje, paskui nupilkite indo dugne susidariusį aliejų. Medetkų aliejų laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Medetkų aliejumi tepkite pūlines žaizdas, odos opas, pragulas, nudegimus, sumušimus, nušalimus, spuogus ir votis.

Aliejus su medetkomis:
Sudžiovintus žiedynus sumeskite į nedidelį, pageidautina tamsaus stiklo butelį ir įpilkite alyvų ar saulėgrąžų aliejaus. Vėsiai ir tamsoje jį galima ilgai laikyti.

Karpos. Sugrūsti šviežią medetkos žiedą, pridėti jį prie karpos ir pririšti arba priklijuoti pleistru. Procedūrą kartoti tol, kol karpa dings.

Dėmesio! Medetkų nepatartina vartoti, jei jūsų žemas kraujospūdis, esate alergiški vitamino A preparatams.
Draudžiama vartoti nėščioms.

Komentarai

Rašyti komentarą