MORKŲ LAPAI (lot. Daucus carota var. sativa, angl. Carrot, vok. Karotte) (VENOS, KRAUJAGYSLĖS)

Morkų lapų naudojimas mums nėra įprasta. Mes visada juos išmetame, nesusimąstydami apie jų nemažą naudą. O be reikalo - jie gali būti mums naudingi - jie turtingi vitaminais ir mineralais.

Morkų lapai ne mažiau naudingi negu burokėlių lapai. Juos galima dėti į sriubas, salotas, marinuojant daržoves ir netgi gerti jų arbatą.

Mūsų protingos močiutės morkų lapus naudojo plaukų skalavimui - tai labai gerai stiprina plaukus ir didina jų augimą.

Venų ir kraujagyslių gydymas: 2 valgomieji šaukštai susmulkintų morkų lapų užpilama 2 stiklinėm verdančio vandens ir paliekama prisitraukti per naktį. Ryte patariama išgerti puse stiklinės, vėliau dienos metu 1/3 stiklinės ir 1/3 stiklinės vakare.

Taip gydytis patariama 3 mėnesius.

Turint noro morkų lapų galima pasidžiovinti žiemai, kad būtų galimybė gerti jų arbatą. Dauguma damų kurios tiesiog pagerdavo šią arbatą iš džiovintų morkų lapų visą žiemą, buvo maloniai nustebintos savo kojų išore: nekenčiamas mėlynuojantis venų tinklelis išnyko - kas negalėjo nedžiuginti.

Psoriazė, dermatitas, alerginis išbėrimas - neblogai padeda kompresėliai iš morkų lapų nuoviro.

Labai gaila, kad pamiršta morkų lapų savybė tonizuoti kraujagysles ir padėti joms išsivaduoti iš trombų. Šiai dienai tai pati saugiausia ir pigiausia priemonė gydant tromboflebitą ir hemorojų. 

O viso labo tereikia nuplauti morkų lapus, susmulkinti kaip petruškas, išdžiovinti ir dėti pagal norą į pirmus patiekalus - baigiantis virimui, skoniui tai nė kiek nepakenks, o nauda nenuginčijama. Galima gerti kaip arbatą.

Naudinga arbata iš džiovintų morkų lapų: ji gerina regėjimą, valo kraują, naudinga yra nusilpus jėgoms ir peršalus. Saujelę džiovintų morkų lapų dėkite į arbatinuką užpilkite stipriai verdančiu vandeniu ir leiskite prisitraukti 30 min. Patariama gerti be jokių priedų.

Morkų lapai paruošimui žiemai imami birželio - liepos mėnesiais - tuo laiku jie turi daugiau naudingų mikroelementų. Nuplaunama ir apsausinama rankšluosčiu. Tiktai tada reikia juos susmulkinti padėti džiovinimui pavėsyje. Kada bus visai sausi, galima sudėti į stiklinius indus, uždaryti sandariais dangteliais. Laikysis džiovinti morkų lapai apie metus išlaikydami visas savo vaistines savybes.



Komentarai

  1. Niekada negalvojau kad tie labai naudojami, o dar ir regejima stiprina, tikrai nebuciau pagalvojusi. Darau akiu mankstas, kokybiskus saules akinius renkuosi is http://www.optio.lt/ dabar dar ir arbatos reiks paragauti!

    AtsakytiPanaikinti
  2. na apie arbata ir as nesu girdėjusi, bet geras is optio taip pat rinkausi akinius

    AtsakytiPanaikinti
  3. Naudoju seniai šį gėrį. Pridziovinu,sumalu ir sumaišau su kitų zolelių miltukais. Taip prisiruosiu prieskonių ziemai.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą