NASTURTĖ (lot. Tropaeolum, angl. Nasturtium, Canary creeper, vok. Kapuzinerkressen) (CHRONIŠKAS BRONCHITAS)

Augalas turi priešuždegiminių, šlapimą skatinančių ir medžiagų apykaitą skatinančių savybių.

Ji rekomenduojama sergant bronchitu, kvėpavimo takų uždegimais, šlapimtakių infekciniais negalavimais, taip pat stabdo plaukų slinkimą.

Nasturtą, kol ji tebežydi, vaisius tebemezga, reikia išrauti su visomis jos padraikomis ir pakabinti saulės nepasiekiamoje pastogėje šaknimis į viršų. Kai išdžius, bus puikus vaistas nuo plaučių ligų.

Jos gerina apetitą bei virškinimą, šiek tiek laisvina vidurius ir didina organizmo atsparumą, ypač gelbsti esant medžiagų apykaitos sutrikimams senatvėje, taip pat naudingos sergantiesiems ateroskleroze. Ne veltui italai tvirtina, kad Romos kardinolai kasdien valgo nasturčių salotas.

Be to, nasturtas naudingos valgyti sergant plaučių ar bronchų ligomis ir net tuomet, kai skauda galvą.

Nasturčių žiedų ir lapų sultimis stiprinami plaukai, o šviežius lapus galima dėti ant nubrozdinimų, žaizdų ir mėlynių. Kai slenka plaukai, juos skalauti didžiosios nasturtės nuoviru (1 l vandens, 50-100 g džiovintos žolės su žiedais.

Patariama džiovinti žiemai didžiosios nasturtės lapus ir žiedus, kuriuose yra daug vitamino C. Tad žiemą pravers nasturtės žolės ir žiedų užpilas (1 dalis džiovintos žaliavos/10 dalių karšto vandens).

Užpilas tiks ir kaip priemonė skysčiams iš organizmo valyti, palengvins atsikosėjimą, pagerins kraujo sudėtį, padės esant stomatitui (burnos ertmės gleivinės uždegimui), kitiems negalavimams ir ligoms.

Nasturtė apsaugo nuo skorbuto, skatina šlapimo išsiskyrimą, valo kraują, pagerina širdies ritmą, sergančiųjų stenokardija kraujotaką bei savijautą.

Antpilo receptas:
20 gramų didžiosios nasturtės žolės užpilkite 1 stikline verdančio vandens, termose leiskite nusistovėti 2 valandas, po to antpilą nukoškite.

Sergantiems lėtiniu bronchitu, hipertonija, skorbutu, anemija bei inkstų akmenlige šio antpilo patariama gerti po 2 ar 3 valgomuosius šaukštus 4 ar 6 kartus per dieną.

Nuoviras iš nasturtos lapų ir žiedų gana sėkmingai padeda gydant šlapimo takų akmenligės.

Nasturtės sėklos turi antibiotikinių savybių.

Vokiečių liaudies medicina siūlo šviežių nasturtų sultimis po 1 valg. šaukštą 3 kartus per dieną gydyti chronišką bronchitą. 

Nuovirą iš nasturtos patariama naudoti gydant aštrų ir chronišką bronchitą, plaučių uždegimą, bronchinę astmą ir plaučių emfizemą( oro arba dujų susikaupimas audiniuose arba organuose).

Nuoviras:
1 valgomąjį šaukštą susmulkintos žolės užpilti 1 stikline verdančio vandens, virinti vandens vonelėje 20 minučių, nukošti, atvėsinti ir papildyti virintu vandeniu iki buvusio tūrio. Patariama gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną. 

Tinktūra iš viso augalo: 
30 g susmulkinto augalo su sėklomis užpilti 200 gramu degtinės, leisti nusistovėti vėsioje tamsioje vietoje 14 dienų pastoviai sukratant. Patariama naudoti kaip atsikosėjimo priemonę po 25 lašus 3 kartus per dieną gydant aštrų ir chronišką bronchitą, plaučių uždegimą, bronchinę astmą ir plaučių emfizemą. 

Nasturtų sėklos turi stiprų vidurius liuosinančių savybių.

Komentarai

Rašyti komentarą