PAPRASTOJI TRŪKAŽOLĖ (lot. Cichorium, angl. Chicory, vok. Wegwarten) SVORIO REGULIAVIMUI IR NE TIK...

Trūkažolė pražysta vėlokai, kartu su liepa. Tačiau kai pamatote mėlynus trūkažolės žiedelius - žinokite pilnai prasidėjo vasara. Tik išvykus iš miesto matosi visur mėlynos trūkažolės „akutės“.

Trūkažolių žiedai išsiskleidžia tik šviečiant saulei, šiaip jie užsiskleidę, todėl ji ir pavadinta dar saulažole.

Viršutinė augalo dalis turi gydomąjį poveikį, sergant anemija, artritu, reumatu, podagra, reumatu, osteochondroze, cukriniu diabetu, gangrenos ir skydliaukės auglių atvejais, padės pašalinti toksinus iš organizmo apsinuodijus. 

Ir dar, kada svarstyklės, veidrodis ir, pagaliau, perkami vis didesnio numerio Jūsų gabaritams rūbai, rodo jau nebeimponuojantį Rubenso paveikslų apkūnumą, tai šis augalėlis, padės be pašalinio poveikio „sudeginti“ poodines riebaliukų sankaupas, susidariusias dėl Jūsų netaisyklingos mitybos ir netinkamo Jūsų dieviškam kūnui maisto, suaktyvindamas žarnyno peristaltiką ir normalizuodamas medžiagų apykaitą. 

Trūkažolės lapuose esantis inulinas, padeda virškinamajam traktui geriau įsisavinti iš valgomo maisto mineralines medžiagas, tame tarpe ir kalcį (kuris šiaip jau įsisavinamas blogiausiai), taip sukeliamas sotumo jausmas, be papildomų kalorijų, kas ir reikalinga mažinant kilogramus. 

Viena iš pagrindinių trūkažolės savybių, mažinti cukraus lygį kraujyje, labai tinkama cukrinio diabeto gydyme. 

Trūkažolės žiedų užpilas nervų sistemą paveiks raminančiai, kas svarbu turintiems miego sutrikimų, padidins širdies susitraukimų amplitudę, o ritmą sulėtins, skatins šlapimo išsiskyrimą atsiradus pabrinkimams dėl širdies darbo sutrikimų. 


Trūkažolės žiedų užpilas:
2 desertiniai šaukšteliai sausų susmulkintų žiedų užplikiname termose 2 stiklinėmis verdančio vandens ir paliekame 2 valandas prisitraukimui. Nufiltravus, patariama gerti po pusę stiklinės 4 kartus dienoje. 

Pagal liaudies mediciną - trūkažolės gydomoji galia suderina viso Jūsų organizmo darbą, sutvarko širdį, inkstus, kepenis ir kraują, išvaduoja nuo žarnyno disbakteriozės, bus patikima profilaktikos priemonė prieš jos pasireiškimą.

Išimtinę naudą atneš išgeriant rytais vietoje kavos šito gydomojo gėrimo. Tai pakylės nuotaiką, atgavus sveikatėlę atsiras ir kiti norai, planai tolesniam gyvenimui, kada nereikia sukti galvos dėl apnikusių ligų.

Liaudies medicinos žinovai teigia, kad reguliariai vartojant trūkažolės preparatus, palaikysite normalų cukraus kiekį kraujyje, o tai reiškia normalią medžiagų apykaitą organizme, kuri yra garantija nuo viršnorminių kilogramų prieauglio. 

Trūkažolės žiedų ir lapų užpilas rekomenduojamas sutrikusios centrinės nervų sistemos gydymui ir kaip raminantis preparatas:  2 valgomieji šaukštai susmulkinto mišinio užplikyti puslitriu verdančio vandens termose, paliekant ramybėje 2 valandas. Nukošti. Rekomenduojama vartoti po pusę stiklinės iki valgymo pradžios, 3 kartus dienoje.

Toks trūkažolės poveikis aiškinamas gausa vitaminų B ir C augale, o jie yra tie elementai pozityviai veikiantys centrinę nervų sistemą, turi tiesioginę įtaką nuotaikos svyravimams, depresijos faktoriui ir kitiems panašaus pobūdžio emociniams sutrikimams.

Trūkažolės žolės vonių efektą pajusite, jeigu kamuoja egzema, diatezė, įvairūs sąnarių negalavimai.


Trūkažolės nuoviras:
2 valgomieji šaukštai sudžiovintos ir susmulkintos žolės užpilti karštu vandeniu ir dar 30 min. pavirinti. Lininiais tamponais sumirkytais nuovire apdedamos egzemos pažeistos odos vietos. Taip patariama daryti iki paliks tik lygus, švarus odos paraudimas buvusios egzemos vietoje. 


Trūkažolės žolės užpilas egzemos gydymui:
2 arbatiniai šaukšteliai susmulkintos žolės termose užplikyti 1 stikline verdančio vandens. Prisitraukimui palikti 15-20 minučių. Patariama nusunktą žolę dėti ant egzemos pažeistų vietų. Tokius žolės kompresus rekomenduojama dėti iki paliks tiktai švarus, rausvas odos lopinėlis. Tai tinka gydant ir trofines opas, tiktai tokius apiplikytos žolės kompresus dėkite nakčiai. 

Trūkažolės žolės nuoviras labai gerai skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, todėl liaudies medicinos žinovai sako, kad tai geras pagalbininkas gydant inkstų ir tulžies pūslės (holecistitą) ligas.


Trūkažolės žolės nuoviras labai stipriai (net su kraujingomis išskyromis) suviduriavus: 
1 valgomasis šaukštas sudžiovintos ar žalios susmulkintos žolės užpilti stikline verdančio vandens ir dar pavirinti 10 min. nestipriai kaitinant. Leisti nusistovėti 15 min. ir nufiltruoti. Patariama gerti taip, kaip geriate bet kokią arbatą.


Trūkažolės tik ką nuskintų žiedų užpilo ar nuoviro paruošimui:
2 valgomieji šaukštai susmulkintų šviežių žiedų į pusę litro vandens, patariama gerti po 1/3 stiklinės 3-4 kartus per dieną virškinimo procesui suaktyvinti. 

Sergant kepenų ciroze, cukriniu diabetu trūkažolės žolės užpilas – 1 arbatinis šaukštelis susmulkintos trūkažolės žolės, užplikinamas termose 200 ml. verdančiu vandeniu ir palikti 30 min. ramybėje. Nukošus, rekomenduojama gerti po 100 ml. prieš valgį, 2-3 kartus dienoje. 


Tokį žolės užpilą patariama vartoti, gydant: virškinamojo trakto, kitas kepenų, inkstų ligas, o taip pat neurasteniją ir isteriją.


Išoriniam naudojimui stiprus trūkažolės susmulkintos žolės užpilas: 
20 gr. užplikyti termose su puse litro verdančio vandens ir 30 min. palikti prisitraukimui. 

Gydant odos ligas – vaikų diatezę, odos išbėrimus, egzemą, furunkulus, pūliuojančias žaizdas ir kitus pūlingus odos darinius, patariama trūkažolės žolės užpilą naudoti vonioms ir nedideliems kompresėliams, neilgam priglaudžiant prie ligotos vietos, sumirkytus užpile lininio audinio tamponus. 

Kontraindikacijos ir galimi neigiami poveikiai organizmui vartojant trūkažolę.

Jokiu būdu negalima piktnaudžiauti trūkažolės preparatais, sergantiems chroniškomis ligomis, čia būtina gydytojo konsultacija, nes galimi labai apverktini jos poveikio rezultatai. 

Su labai dideliu atsargumu patariama vartoti sergant: neuroze, hemorojumi, gastritu, varikozinių venų išsiplėtimu, bronchine astma, bronchitu.

Gali būti atvejų organizmo individualaus nepakantumo trūkažolės vartojimui. 

Jokiu būdu negalimi trūkažolės preparatai vaikams iki 3 metukų. 

Turintiems alergijos sindromą , reikėtų būti atsargiems žinant, kad šis augalas turi nemažai vitaminų C ir B, kurie gali iššaukti alerginę reakciją.

Taip pat - sergantiems skrandžio ir virškinamojo trakto opalige ar erozija, geriau trūkažolės preparatų nevartoti.

Kartais trūkažolės žiedų nuoviru tirpinami akmenukai tulžies pūslėje, tačiau patartina būti atidiems, nes nuoviras gali išprovokuoti stiprų akmenėlių pajudėjimą, kas pasireiškia aštriais, skausmingais spazmais ir diegliais kepenų srityje. 

Trūkažolės preparatai normalizuoja kepenų, inkstų, blužnies ir kitų vidaus organų darbą. Tai nepamainomas augalėlis, kenčiantiems hipertonija, migrena, nervinio pobūdžio ligomis. 

Šis augalas gali susitvarkyti ir su kasos ligomis.

Labai plačiai trūkažolės užpilai, jų vonios vartojami vokiečių liaudies medicinoje. 

Tinktūra iš trūkažolės žolės naudojama įtrynimams nusilpusių kūno dalių ir labai pervargus tiek fiziškai tiek ir emociniu požiūriu. 

Tinktūra: 4 valgomieji šaukštai susmulkintos žolės užpilti 2 stiklinėmis geros degtinės, leisti nusistovėti 20 dienų tamsioje vėsioje vietoje pastoviai sujudinant, nukošti. Rekomenduojama gerti po 30 lašų į 1/3 stiklinės vandens 3 kartus per dieną.

Komentarai

Rašyti komentarą