BAZILIKAS (lot. Ocimum, angl. basil, vok. Basilikum)

Bazilikas puikus padėjėjas mūsų organizmui.

Pavadinimas kilęs iš egzotiško žodžio basileus - karalius. Baziliko istorija labai įdomi ir keista. Prancūzams jis buvo karališka žolė, italams - meilės ženklas, indams - šventa žolė.

Lapai skinami iki žydėjimo. Vartojami švieži, šaldyti, džiovinti pavėsyje. Džiovinto baziliko skonis gerokai skiriasi nuo šviežio.

Pasižymi stipriu antimikrobiniu poveikiu.

Vertinamos ir gydomosios šio augalo savybės. Juo gydomas nervinis stresas, malšinamas galvos skausmas, jis efektyviai mažina aukštą kūno temperatūrą, normalizuoja virškinimo sistemos organų veiklą, mažina skausmą, naikina bakterijas, slopina spazmus, skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina imunitetą, palengvina atsikosėjimą, atstato uoslę po ilgai trukusios slogos, stimuliuoja kraujo apytaką, yra stiprūs antioksidantai ir antiseptikai, jie jaunina, gaivina, tonizuoja odą, suteikia blizgesio plaukams, skatina jų augimą.

Išoriškai bazilikas vartojamas nuraminti paraudonavusias, krauju pasruvusias akis. 

Lapais įtrinamos vabzdžių įkandimų vietos. Sultimis, sumaišytomis su medumi, plaunamos grybelio pažeistos odos vietos ir niežtinti oda.

Baziliko preparatais gydomos žaizdos, opos, egzema, dermatitai. Jo sėklose yra švelnių antibiotinių medžiagų, kurios, vartojant kompresų forma, apsaugo nuo odos infekcijos ir gydo nedideles žaizdas.

Arbata, paruošta kartu su pipirais, mažina temperatūrą, šaltkrėtį, malšina kosulį, geriama esant peršalimui, sergant gripu. Žinomas poveikis sergant bronchitu, astma.

Bazilikas stiprina fizines ir emocines jėgas, suteikia mąstymui aiškumo, padeda kankinant nemigai, slopina nerimo jausmą. Bazilikų arbata su medumi gali praskaidrinti protą.

Baziliko nuoviras vartojamas sergant migrena, lėtiniu gastritu, kolitu, kokliušu, inkstų ir šlapimtakių ligomis. Išoriškai baziliko preparatais gydomos žaizdos, opos, egzema, dermatitai. Augalo nuoviru skalaujama burna ir gerklė, kai sergama angina, burnos ir dantenų uždegimu.

Bazilikas didina organizmo atsparumą prieš laisvuosius radikalus, kurie gabūs privesti organizmą prie inkstų, kepenų vėžinių susirgimų, o taip pat pakenkti genams ir nervų ląstelėms. Mokslininkai rekomenduoja naudoti baziliką maistui prie pirmos pasitaikiusios progos.

Bazilikas puikiai stimuliuoja imuninę sistemą. Jis apsaugo beveik nuo visų infekcijų, turi antikancerogeninių savybių, yra efektinga priemonė gydant auglius, bebeik visų rūšių vėžio atmainoms.

Jis taip pat padeda protui išlikti aiškiam ir gerina atmintį. Yra sukaupta duomenų, kad bazilikas mažina senatvinės sklerozės riziką.

Tonizuojančios baziliko savybės sustiprina ir atstato organizmą po susirgimų ir operacijų. Šis augalas stiprina nervų sistemą, padeda nuo depresijos, nerimo ir baimės pojūčio, padeda nuo nemigos.

Eterinis aliejus vartojamas į vonią. Keli lašai įlašinti į vandenį atstato nuo nervinio išsekimo, protinio pervargimo, mažina nerimą. Kvapiojo baziliko aliejus ištirpintas migdolų aliejuje vartojamas masažuojant nuo nervinio išsekimo.


Sergant nervų sistemos ligomis patariama gerti tokią arbatą:
1 valgomasis šaukštas susmulkinto su stiebais ir žiedais baziliko užpilama viena stikline verdančio vandens, virinama 5-10 minučių, leidžiama nusistovėti 30 minučių. Patariama gerti po po ¼ stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį. Šita arbata sustabdo vėmimą ir pykinimą. O jeigu šią arbatą ryte gerti su medumi, tai dienos bėgyje galva bus pilna daugybe idėjų, o darbingumas neišseks visą dieną.

Ir nepamirškite keletą sausų baziliko lapelių įdėti į spintą. Tai garantuoja ne tik malonų kvapą, bet apsaugos jus nuo kandžių.

Baziliko lapai, įdėti į vandenį, valo jį ir užmuša mikrobus.

Bazilikas puikiai gaivina ir dezinfekuoja burnos vidų, sunaikindamas mikrobus, gydo burnos ertmės žaizdeles. Jis naikina bakterijas, kurios iššaukia kariesą, dantų apnašas, dantų akmenis, negerą burnos kvapą. Bazilikas turi surišamų savybių, kurios padeda dantenoms pasidaryti tvirtesnėms, padeda išvengti dantų iškritimui.


Draudžiama vartoti:
nėščioms, maitinančioms moterims; nėštumo metu negali vartoti baziliko nei į vidų, nei išorėje; kūdikiams; nerekomenduojama vartoti preparatus labai ilgai.


Bazilikų aliejaus gaminimas:
susmulkintus (nesmulkiai- geriausiai – suplėšyti rankomis) baziliko lapelius sudėti į stiklinį gerai uždaromą indą. Užpilkite augaliniu aliejumi (geriausia- alyvuogių) apsemtinai, kad būtų apsemti visi lapeliai. Gerai uždarius, pastatyti indą tamsioje, šiltoje vietoje. Po savaitės – nufiltruokite. Pakartokite visą šitą procesą 3 kartus, vis pakeisdami lapelius šviežiais. Galutinai nukoškite, supilstykite gautą turinį į gerai uždaromus buteliukus. Be oro patekimo toks aliejus tamsioje vietoje laikosi net kelis mėnesius.

Tai puiki priemonė jūsų rankų ir kūno odai su visomis iš baziliko gaunamomis savybėmis.

Dar apie baziliką...


Baziliko tinktūra:
Ruošiama taip: baziliką užpilame (1:5) degtine, leidžiame nusistovėti 14 dienų tamsioje vėsioje vietoje, pastoviai sukratant. Nukošti. Patariama gerti po ½ arbatinio šaukštelio į puse stiklinės vandens 2-3 kartus per dieną sergant bronchine astma, galvos skausmais, sloga, žemu spaudimu, reumatu, esant pykinimui.

Efektinga baziliko tinktūra plaukams:
Šviežius baziliko lapus užpili konjaku, gerai uždaryti (indas turi būti tamsaus stiklo) ir leisti nusistovėti 40-50 dienų tamsioje, sausoje vietoje. Kartą per savaitę indą su turiniu reikia supurtyti, kad geriau prisitrauktų. Nukošti. Patariama gerai tinktūrą įtrinti į galvos odą. Padeda plaukams tapti gražiais ir tvirtais.

Segant chronišku kolitu patariama pasidaryti tokią baziliko tinktūrą:
Valgomąjį šaukštą žalių baziliko lapų užpilti viena stikline medicininio spirito ir leisti 8-10 dienų nusistovėti , nukošti į stiklinį indą. Patariama gerti po 1-3 lašus į šaukštą vandens 3-4 kartus per dieną 1-1 ½ valandos prieš valgį.

Baziliko tinktūra, kuri neutralizuoja prakaito kvapą ir palaipsniui sumažina prakaito išsiskyrimą: 
Patariama ją naudoti vietoj dezodorantų 3-4 kartus per dieną.

Gaminimas: susmulkinkite šviežius baziliko lapus ir stiebelius, užpildykite jais pusės litro indą ir iki viršaus (kad apsemtų) užpilkite degtine. Indą gerai uždarykite. Leiskite nusistovėti 10 dienų tamsioje vietoje. Nukoškite, nuspauskite turinį.

Esant šiurkščiai, išsausėjusiai alkūnių odai gerai padeda bazilikas su alyvuogių aliejumi.
Ruošimas: 100 g žalio, smulkiai supjaustyto baziliko užpilama 0,5 litro alyvuogių aliejaus. Leisti nusistovėti 7 dienas kasdien pajudinant. Nukošti, nuspausti. Patariama 1 kartą savaitėje alkūnėms daryti šio aliejaus voneles. Aliejaus temperatūra turi būti kūno temperatūros. Procedūros trukmė 5 min. Po to alkūnes nutrinti pemza ir sutepti kremu arba augaliniu aliejumi.

Atsiradus nuovargiui, nervinei įtampai, stresui:
patariama 1 valgomąjį šaukštą baziliko užpilti 1 stikline verdančio vandens, leisti nusistovėti 15-20 minučių. Gerti kaip arbatą su cukrumi (geriau su medumi), tačiau ne daugiau kaip 2 kartus per dieną.

Bazilikas gydo galvos skausmą, pykinimą, reumatizmą: 1 dalis baziliko ir 5 dalys degtinės. Leisti nusistovėti 7 dienas. Patariama gerti po ½ arbatinio šaukštelio į pusę stiklinės vandens 2-3 kartus per dieną.

Nuo uodų ir musių: 
į aromatinę lempą įpilti ne mažiau 20 lašų baziliko aliejaus ir jūs galėsite neprašytus svečius laikyti padoriame atstume.

Komentarai

Rašyti komentarą