BERŽO PUMPURAI

Vaistinei žaliavai renkami neišsiskleidę beržo pumpurai.

Beržo pumpurai renkami surišant šluotas iš miškų grioviuose augančių berželių šakelių. Šluotos padžiaunamos tamsioje palėpėje ir džiovinamos. Kai jau gerai išdžius, nukuliami pumpurai. Laikomi sandariame inde. Vertingiausi yra pumpurai, kurių viršūnėlės vos vos ima žalsti. Kai prasikala lapeliai, jie nebetinka.

Gamtiniu antibiotiku yra beržo pumpurai. Tik su vieną nuostabia savybe - skirtingai nei sintetiniai antibiotikai, jie nesukelia disbakteriozės. 

Beržų pumpurus reikia užpilti degtine arba spiritu, leisti nusistovėti ir gautu antpilu trinti skaudamas vietas. Esant reikalui, mažais kiekiais jį galima ir gerti. 

Beržų pumpurus galima užplikyti verdančiu vandeniu ir gerti kaip arbatą (sukelia prakaitavimą; kaip teigia Rytų medicinos atstovai, reumatas išeina tik su prakaitu). 

Arbatą iš beržo pumpurų žiupsnelio, užplikyto termose dviem stiklinėmis verdančio vandens, galima gerti ir nuo stipraus kosulio.

Beržų pumpurų tepalas yra pats veiksmingiausias ir patikimiausias liaudies medicinos vaistas reumatui gydyti: 

Vieną kilogramą šviežio sviesto (nebūtinai kilogramą - kiek norite, tiek), pagaminto iš nepasterizuoto pieno, moliniame inde sluoksniuoti vieno centimetro storiu pakaitomis su beržų pumpurais tol, kol indas beveik pripildomas. Indą uždengti dangčiu, jo kraštus aptepti tešla ir įkišti į įkaitintą krosnį arba orkaitę. Po kokio pusvalandžio, išėmus indą iš krosnies, sviestą reikia gerai išspausti ir į jį įdėti 8 gramus kamparo miltelių. 

Sandariai uždarytą indą su gydomuoju beržų pumpurų tepalu reikia laikyti vėsioje vietoje, bet ne šaltai. Tepalu reikia kas dieną gerai įtrinti skaudamas vietas (tai daryti geriausia prieš miegą). 

Beržo pumpurų tinktūra:
Geriama po 15-20 lašų į pusę stiklinės vandens esant skrandžio nevirškinimui, skrandžio opalige, vandenligei - atsiradus nuo inkstų uždegimo, nuo visų rūšių inkstų negalavimų, nuo smulkių kirmėlių, odos susirgimų, reumato ir peršalimo, hemorojaus, gripo, podagros, žagsulys ir t.t. 

Imame 20 g sausų beržo pumpurų, užpilame 500 gramų degtine arba 60 procentų spiritu. Leisti nusistovėti tamsioje vietoje 14 dienų, pastoviai sukratant .Nukošti, nuspausti. Patariama gerti nuo 15 lašų iki ½ arbatinio šaukštelio į puse stiklinės vandens prieš valgį. 

Išorėje tinktūrą patariama naudoti žaizdų gydymui, opų, spuogų, įpjovimų, pragulų gydymui, sergant reumatu, podagra, sąnarių skausmams naudojant įtrynimus, kompresams, pavilgams. 

Tinktūra atskiesta 1:10 naudojama įtrynimams į galvos odą plaukų stiprinimui. 

Jeigu skauda dantį, vatą su trauktine dėkite ant skaudančio danties. 

Beržo pumpurų nuoviras naudojamas gydant egzemą, odos erozija, įvairias žaizdas, yra gera kraujo atstatymo priemonė. 

Beržo pumpurais gydomos kvėpavimo organų ligos, jie vartojami kaip antiseptinė, atsikosėjimą lengvinanti ir prakaitavimą skatinanti priemonė. 

Užpilui reikia: 
10 g beržo pumpurų užpilti 200 ml karšto virinto vandens, indą įstačius į verdančio vandens vonelę kaitinti 15 min. Po 45 min. ataušinus kambario temperatūroje perkošti ir nusunkti. Gerti po trečdalį stiklinės šilto užpilo tris kartus per dieną, kai reikia skatinti tulžies, šlapimo ir prakaito išsiskyrimą. 

Beržų pumpurų ištraukos padeda užgydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę. 50 gr. pumpurų užpilkite 500 ml degtinės ir palaikykite 10 dienų. Ištraukas vartokite su vandeniu 15- 20 minučių prieš valgį 3 kartus per dieną po ½- 1 arbatinį šaukštelį į puse stiklinės vandens. 

Beržų pumpurų kompresai šalina akių nuovargį. Nuo akių uždegimo gelbėja pavilgai iš beržų pumpurų. 3- 5 gr. sausų pumpurų arba 8- 10 gr. sausų lapų užpilkite 0,5 l virinto karšto vandens, pavirinkite 15- 20 minučių. Po to perkoškite. Jeigu greitai pavargsta jūsų akys ir aplink jas atsiranda raukšlelių, efektyvi kovos priemonė yra beržų lapų tirpalo šalti pavilgai. 

Beržų pumpurai smulkučiai, todėl užtenka pusę arbatinio šaukštelio užplikyti dviem stiklinėmis karšto vandens, šiek tiek pavirinti (mat karštis iš jų ištraukia daugiau naudingų medžiagų) ir gerti po pusę stiklinės du kartus per dieną, Tokia arbata puikiai valo ir stiprina organizmą, šalina iš jo per žiemą susikaupusias druskas. Beržų pumpurų užpilai - vienas naudingiausių gamtinių energijos šaltinių.” 

Beržų pumpurų arbatos ypač tinka apkūnesniems, o atsargiau jas reikėtų gerti smulkaus sudėjimo, svorio atsargomis negalintiems pasigirti žmonėms. Mat stiprus antpilas gali net galvą apsukti. Saikingai šią arbatą turėtų vartoti ir sergantieji širdies ligomis, nes ji varo lauk kalcį, kuris reikalingas normaliam širdies darbui. 

Nuoviras, pagamintas iš 10 gr. pumpurų vienai stiklinei vandens, duodamas moteriai menstruacijų metu palengvinti kraujo nutekėjimą, o po gimdymo palengvinti ir pagreitinti gimdos valymąsi. 

Veidui valyti tinka nuoviras, paruoštas iš šaukšto pumpurų (šviežių ar džiovintų) ir stiklinės verdančio vandens. 

Komentarai