SUKATŽOLĖ

Penkiaskiautės sukatžolės yra daugiamečiai, 60-150 cm. aukščio augalai. Stiebas stačias, kaip ir lapai, apžėlęs gana tankiais plaukeliais. Lapai penkiaskiaučiai, tik patys viršutiniai, esantys žiedyno srityje, dažniausiai triskiaučiai. Žiedynas ilgas, neretai sudaro trečdalį viso augalo aukščio. Žiedai susitelkę nedidelėmis kekėmis lapų pažastyse. Vainikėlis rausvas ar rausvai violetinis. Žydi nuo birželio iki rugsėjo.

Penkiaskiautės sukatžolės aptinkamos dykvietėse, pakrūmėse, patvoriuose, dirvonuose, pakelėse. Paprastai įsikuria derlingame, azoto medžiagų turtingame dirvožemyje, tačiau gali augti ir gana skurdžiame priesmėlio ar smėlio dirvožemyje. 

Penkiaskiautės sukatžolės paplitusios visoje Lietuvoje, bet randamos dažniausiai tik kaimuose, gyvenvietėse ir miestuose arba arti jų.

Į penkiaskiautės sukatžolės labai panašios paprastosios sukatžolės. Jos nuo penkiaskiaučių skiriasi tuo, kad stiebo briaunos plaukuotos tik apatinėje dalyje. 

Paprastosios sukatžolės aptinkamos tik vakarinėje Lietuvos dalyje. Jų gydomosios savybės tokios pačios kaip ir penkiaskiaučių sukatžolių.

Iš penkiaskiaučių ir paprastųjų sukatžolių gaminami homeopatiniai preparatai, skirti širdies veiklos, mėnesinių ir menopauzės sukeltiems sutrikimams gydyti, nuo vidurių pūtimo. Sukatžolės vaistams renkamos augalams pradėjus žydėti, geriausia birželio - liepos mėnesiais. Pjaunamos 30-40 cm. ilgio augalų viršūnės su žiedais ir lapais. Surinkta žaliava džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje ne aukštesnėje nei 60°C temperatūroje.

Penkiaskiautės ir paprastosios sukatžolės yra labai vertinamos, nes maža augalų, kurie turėtų panašių savybių derinį. Iš sukatžolių paruošti preparatai nuo seniai liaudies ir šiuolaikinėje medicinoje vartojami kaip raminamieji, širdies ir skrandžio veiklą reguliuojantys, spazmus malšinantys, prakaitavimą skatinantys, organizmą stiprinantys ir įvairias moterų ligas gydantys vaistai. Paprastųjų sukatžolių antpilas veiksmingas nuo nervų dirglumo, depresijos. Svarbiausia, kad jis nesukelia mieguistumo, bet švelniai atpalaiduoja, slopina įtampą, mažina kraujospūdį. 

Antpilas stiprina širdį, vartojamas dėl nervinių priežasčių kilusiems širdies veiklos sutrikimams, tokiems kaip smarkus širdies plakimas, gydyti. Antpilas arba ištrauka padeda sergantiems funkciniais širdies ritmo sutrikimais. 

Sukatžolių preparatai taip pat skatina gimdos veiklą, šalina negalavimus, susijusius su menopauze, mėnesinių ritmo sutrikimus, ypač atsiradusius dėl nervinių priežasčių, vartojami po gimdymo atsiradusiems negalavimams gydyti.

Švieži ir džiovinti sukatžolių žiedai vartojami kaip prieskoniai. Jų dedama į sriubas, padažus, labai tinka patiekalams iš lęšių ir pupelių paskaninti. Iš šviežių arba džiovintų žiedų verdama arbata arba jų įmaišoma į kitas arbatžoles.

Gydo virškinimo organų negalavimus, skydliaukės pakitimus, galvos skausmus, epilepsiją, išgąstį, uždegiminius procesus. bronchinę astmą, nervų sistemos ligas, depresiją, cukraligę.

Vartojama sergant hipertonija, širdies ir kraujagyslių neuroze, kardioskleroze, struma, hipertonija.

Užmigimui sukatžolės užpilą reikia gerti 2 val. prieš miegą. 

Mažina kraujospūdį, lėtina širdies ritmą ir stiprina jos susitraukimus, plečia širdies vainikines kraujagysles. 

Gerina virškinimą. 

Ši vaistažolė padeda išvengti klimakterinio periodo negalavimų.

Turintiesiems mažą kraujospūdį, sergant hipotonija ir išsivysčius bradikardijai, sukatžolės reikia vengti.

Manoma, jog sukatžolės lapų nuoviras gydo bronchinę astmą.

Užpilo ruošimas ir vartojimas:
1 valg. šaukštas smulkintos sukatžolės žolės užpilamas stikline karšto vandens ir užvirinama. Paliekama 45 min atvėsti, nukošiama. Geriama po pusę stiklinės 2 kartus per dieną 30 min prieš valgį.

Sukatžolės tinktūra: 
susmulkintą sukatžolę (20 g sausos) užpilti 100ml gera degtine, leisti nusistovėti 14 dienų tamsioje, vėsioje vietoje pastoviai sukratant. Nukošti. Patariama naudoti po 30-40 lašų į pusę stiklinės vandens 3-4 kartus per dieną. 

Trečdalį indo žalios sukatžolės užpilti iki indo viršaus gera degtine. Leisti nusistovėti 14 dienų tamsioje, vėsioje vietoje pastoviai sukratant. Nukošti. Patariama naudoti po 30-40 lašų į pusę stiklinės vandens 3-4 kartus per dieną.

Vartojama rekomenduojamomis dozėmis, gebėjimui vairuoti transportą ir prižiūrėti veikiančius įrenginius įtakos nedaro.

Komentarai