TOPINAMBAS (CUKRALIGĖ)



TOPINAMBAS - Cukrinis diabetas, aterosklerozė, hipertonija, širdies ligos, tromboflebitas, anemija (mažakraujystė), leukozė, tuberkuliozė, medžiagų apykaita.

Turi daug kalcio, todėl yra gera priemonė vaikams ir suaugusiems, kurie kenčia nuo kaulų išretėjimo ir dantų trupėjimo. 
Topinambo gumbuose ir stiebuose daug vitaminų (B1, B2, karotino) mineralinių medžiagų, kalio, cinko, baltymų, pektinų, amino ir riebiųjų rūgščių, cukraus. Ypač gausu geležies ir silicio. Todėl juos valgyti rekomenduojama sergantiems mažakraujyste, pagyvenusiems ir linkusiems pilnėti žmonėms.
Topinambuose yra daug fruktozės, kuri yra didžiausias šių daržovių turtas. Kovo, balandžio mėnesiais jos susikaupia daugiausia (iki 20 proc.), o stiebagumbiai kaip tik tuo metu yra puikaus, traškaus riešutus primenančio skonio. Prasidėjus vegetacijai gumbų skonis suprastėja, nes sumažėja fruktozės kiekis, kuris tuo metu daugiau kaupiasi stiebuose, lapuose. 

Šis augalas ypač vertingas sergantiesiems diabetu, podagra ar žarnyno ligomis, nes fruktozė valo organizmą, gerina medžiagų apykaitą, virškinimą, stiprina širdį.

Medžiagų apykaitai pagerinti rytais reikia suvalgyti keletą šaukštų trintų gumbų. O jų sultimis galima gydyti opas, nudegimus, jas gali gerti ir vaikai, ir alergiški žmonės. 

Užsienyje iš topinambų gaminamos alkį ir apetitą mažinančios kramtomosios tabletės. Šias daržoves galima valgyti žalias, virtas, troškintas, konservuotas.

Gumbų lupenos - be kamštinio sluoksnio, todėl ruošiant maistui nereikia skusti, tereikia švariai nuplauti.

Iš šakniagumbių gaminamas nekaloringas vaisių cukrus, gira, vynas, ruošiamos salotos, košės, blynai, apkepai. Gražūs žiedai tinka puokštėms.

Topinambus sveika valgyti sergantiems diabetu: valgomi žali, po 2-3 bulves tris kartus per dieną, 10 min. prieš valgį. Pastebėta, kad ši daržovė ne tik sumažina cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia regėjimą.

Topinambai gerina medžiagų apykaitą, nervų sistemos veiklą. Topinambai mažina kraujo krešumą, gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje, stabdo akmenų susidarymą kepenyse, inkstuose, šlapimo pūslėje, šalina iš organizmo toksines ir radioaktyvias medžiagas, saugo nuo auglių. 
Topinambų valgyti reikėtų ligoniams, atsigaunantiems po miokardo infarkto, sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opomis. 

Iš kitų daržovių topinambai visų pirma išsiskiria dideliu kiekiu inulino, susidedančio beveik vien iš fruktozės. Ją organizmas pasisavina be insulino, apsaugodamas diabetikų audinius nuo "energetinio" bado. 
Topinambų gumbai naudojami sergant cukralige, esant organizmo medžiagų apykaitos sutrikimams, kraujotakos ligoms gydyti. Gali būti spaudžiamos ir vartojamos sultys. 
ŠVARIAI NUVALYTUS IR NUPLAUTUS GUMBELIUS SUPJAUSTYTI PLONOMIS RIEKUTĖMIS, IŠDŽIOVINAME DŽIOVYKLOJE. Gerai išdžiūvusius sumalti kavamale į miltelius ir naudoti po 1 arbatinį šaukštelį į stiklinę vandens ryte prieš valgį. 
Šitaip naudojant topinambo miltelius - cukraus kiekis sumažėja labai ženkliai ir ligoniui nebereikia gerti vaistų nuo cukraligės. 
Miltelių galima prisiruošti ilgesniam laikui- sumaltus supilti į stiklainį ir laikyti uždarytus šaldytuve. 

Pavasarį prisiskynus ir prisidžiovinus topinambų lapų galima gerti arbatą – padeda nuo cukraligės. 
Iš topinambų lapų ruošiama arbata, kompresai pavargusioms kojoms. 
Puikiai valo organizmą. Kasdien vartojant po 200 ml šviežių topinambų sulčių normalizuojasi širdies darbas, arterinis spaudimas, stiprėja širdies raumuo. Topinambuose daug vitamino C, todėl vartojant juos greičiau gyja žaizdos. 

Ši daržovė mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Žmonės, sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis. 

Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios šiuose augaluose, valo ir skystina kraują. 

Topinambuose yra daug mineralinių druskų, ypač kalio – ji iš organizmo pašalina nereikalingą skystį. Tie, kuriems tinsta rankos, kojos, turėtų gerti kuo daugiau šviežių šių gumbų sulčių. 

Makroelementų ir mikroelementų pusiausvyra topinambuose normalizuoja vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, iš kraujagyslių pašalina druskų ir kitų nereikalingų medžiagų perteklių. Bulvinių saulėgrąžų gumbus rekomenduojama valgyti diabetikams, nes vietoje krakmolo jų gumbuose kaupiasi kitas angliavandenis inulinas.
Kasdien vartojant po 200 ml šviežių topinambų sulčių normalizuojasi širdies darbas, arterinis spaudimas, stiprėja širdies raumuo.
Topinambuose daug vitamino C, todėl vartojant juos greičiau gyja žaizdos. Liaudies medicinoje iš gumbų gauta košele gydomi nudegimai, o nuovirai ir sultys vartojami šlapioms žaizdoms ir opoms gydyti. Šia daržove gydomas vidurių užkietėjimas. Užtenka per dieną išgerti 100 ml šviežių sulčių ar suvalgyti 2-3 porcijas salotų – ir problema bus užmiršta. 
Topinambuose yra daug tam tikros medžiagos, kuri reguliuoja medžiagų apykaitą ir padeda išvengti cukrinio diabeto. Dėl B grupės vitaminų, askorbo rūgšties ir baltymo geriau pasisavinama geležis. Todėl žmonės, sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis. 
Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios šiuose augaluose, valo ir skystina kraują. Taigi ši daržovė yra efektyvi profilaktinė priemonė nuo tromboflebito – baisios ligos, dėl kurios sutirštėjęs kraujas užkemša kraujagysles. Topinambuose yra daug mineralinių druskų. Juose ypač daug kalio druskos – ji iš organizmo pašalina nereikalingą skystį. Tie, kuriems tinsta rankos, kojos, turėtų gerti kuo daugiau šių gumbų šviežių sulčių. 
Mokslininkai, daugelį metų tyrę šį augalą, nustatė, kad reguliariai vartojami topinambai (arba jų užpilas, bulvinės saulėgrąžos žiedų ar lapų arbata) yra tarsi terapija sergant leukoze. Manoma, kad taip yra dėl šio augalo savybės valyti organizmą. 
Topinambai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jei suvalgysite po 50 g du kartus per dieną šviežių topinambų – aterosklerozė jums negresia. 
Makroelementų ir mikroelementų pusiausvyra topinambuose normalizuoja vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, iš kraujagyslių pašalina druskų ir kitų nereikalingų medžiagų perteklių. 

Kava: 
šakniagumbiai supjaustomi ir sudžiovinami ne aukštesnėje kaip 60-70 laipsnių temperatūroje. Po to jie sumalami ir naudojami gėrimui gaminti (kaip kavos pupelės). 

Arbata: 3-4 valgomuosius šaukštus smulkintų šakniagumbių užpilama 1 l verdančio vandens, 2-3 valandas palaukiama ir geriama, kiek panorėjus. 

Kai kas sako, kad topinambai tarsi piktžolė, juos sunku išnaikinti. Vasarą reikia išskinti visus žiedus, ir pavasarį nerasite nei vienos bulvės.

Komentarai