VAISTINĖ DIRVUOLĖ (lot. Agrimonia eupatoria)


Vaistinė dirvuolė (Agrimonia eupatoria L.) tikrai verta savo pavadinimo. Pavadinta jinai Ponto (Pontijos) karaliaus Mitridato Eupatoro garbei. Jisai, kaip žinia, tikrai buvo garsus. O dirvuolė puikiai padeda geriau darbuotis kepenims, kasai, visai virškinimo sistemai, netgi švelniai tonizuoja. Be to, tinka cukraus kiekiui kraujyje mažinti. O visi kolitikai, kitomis žarnyno ligomis sergantieji šią vaistažolę turi įsimylėti.

Vienas iš stipriausių imunitetą stiprinančių augalu, prilygstantis išgirtajai ežiuolei. Auga pievose, bet retai, be to, nėra žinoma. Praeiname pro geltonai žydintį „pagalėlį“ ir pagalvojame – „ne pakankamai gražus, kad skinčiau“, o kad tai - vaistas, nežinome. 

Daugelio tautų liaudies medicinoje ji labai vertinama ir naudojama kaip arbata. Gydomos virškinimo trakto ligos, ypač kepenų-tulžies takų uždegimai, akmenys, cirozė, kolitai, įvairios žarnyno bėdos. 

Išoriškai naudojama ir žaizdų plovimui – skalaujama gerklė esant anginai, furunkulams, sunkiai gyjančioms žaizdoms. 

100g lapų paverdama 1 litre vandens, kol pusė nugaruoja, nuoviras atvėsinamas, pridedama medaus ir naudojama gerklės skalavimui esant užkimimui. Rekomenduojama tiems, kuriems tenka daug ir įtemptai kalbėti, dainuoti (lektoriams, dainininkams, politikams ir pan.) 

Populiariausias šis augalas bulgarų liaudies medicinoje. Jos tinktūra naudojama visų kepenų ligų atvejais – esant geltai, akmenligei, cirozei, taip pat viduriavimui.

Gera „valanti“ priemonė esant lėtiniams išbėrimams.

Stabdo vidinius kraujavimus - gimdos, plaučių. 

Moterims tinka esant žaizdoms gimdos kaklelyje. Padeda išvaryti ir parazitus. 

Paprastai naudojama arbata:
1 valgomasis šaukštas vienai stiklinei vandens, paverdama uždarame inde 2-3min. leidžiama pastovėti 2-3val., geriama po trečdalį stiklinės triskart per dieną. 

Užpilo ruošimas: 
2-4 išdžiovintos žolės arbatiniai šaukšteliai užpilami puodeliu verdančio vandens. Gerti vieną puodelį per dieną, geriau nesaldytą. 

Išoriniam vartojimui ruošiami nuovirai: 
apie 50 gramų išdžiovintos žolės užpilama 1 litru vandens. Juo plaunamos žaizdos. 

Dirvuolės žolės užpilas turi priešuždegiminių savybių. Liaudies medicinoje žolės vandeninės ištraukos geriama nuo kepenų (hepatito, tulžies pūslės akmenligės) bei virškinamojo trakto ligų. 

Ištrauka gaminama taip: 
1 arbatinis šaukštelis susmulkintos žaliavos užpilamas 200 ml verdančio vandens, palaikoma 10-15 min. uždarame inde ir nukošiama. Geriama po 100 ml 3 kartus per dieną. Taip paruošta, tik 3 kartus koncentruotesnė (1 valgomasis šaukštas), ji vartojama sergant stomatitu, gingivitu burnos ertmės gleivinei, dantenoms, taip pat skaudamai gerklei skalauti. Kompresais gydomi odos pažeidimai.

Lapai puiki pagalba sergant mažakraujyste, reumato, kepenų cirozės, tulžies sąstovio, blužnies ligomis.

Jos preparatais gydomas sausas kosulys, peršalimas, viduriavimas, bronchitas. Burnos ertmė ir gerklė skalaujama sergant stomatitu, gingvitu, kai skauda gerklę;

Šviežių lapų kompresai gydo sumušimus, opas, žaizdas.

Dirvuolės lapai padeda iš žaizdos pašalinti į ją patekusius svetimkūnius, nuolaužas, skeveldras. Žaizdų gydyme dalyvauja ne tik rauginės medžiagos, bet ir silicio dioksidas. Jie stabdo kraujavimą ir skatina krešulio formavimąsi, tokiu būdu stabdo kraujavimą. Kompresai ant sunkiai gyjančių žaizdų, skaudulių

Manoma, kad vaistinė dirvuolė gydo geltą ir kitus kepenų sutrikimus.

Ilgesnį laiką kasdien tris kartus per dieną geriant puodelį vaistinių dirvuolių arbatos galima išgydyti širdies, skrandžio, žarnyno ir plaučių išsiplėtimą, inkstų ir šlapimo pūslės ligas. 

Vyno trauktine gydomas tulžies pūslės uždegimas, peršalimas. Vartojama, kaip organizmą tonizuojanti, stiprinanti priemonė.

Vyno ištrauka: 
100 g susmulkintos žolės užpilame 1 litru balto vyno, laikome tamsioje, vėsioje vietoje, sandariai uždarytame inde, periodiškai supurtydami. Po 3 savaičių vartojame po 1 valgomą šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį. 

Tepalo arba aliejaus paruošimas: 
nuo išsiplėtusių venų vaistinių dirvuolių tepalas, aliejus.
Rieškutė susmulkintos žolės sumaišoma su 250 g riebalų (aliejaus arba taukų).

Jeigu aliejaus ištrauka, tai prikimštą butelį užpilti alyvuogių aliejumi ir 14 dienų laikyti šiltai vis papurtant, o jeigu su riebalais, tai į įkaitintus riebalus sudėti susmulkintą žolę ir palikti per naktį, kad pritrauktų, ryte pakaitinti ir perkošti. 

Dirvuolės žolės ištrauka patariama naudoti sergant kepenų ciroze, stabdant piktybinių auglių vystimąsi, o lapus – kaip priemonę stimuliuojančią širdies veiklą.

Vaistinės dirvuolės savybės padeda gydyti podagrą, reumatą. 

Pašalinis poveikis: Vartojant didelėmis dozėmis dėl dirvuolės sutraukiančio poveikio gali užkietėti viduriai. Gali atsirasti jautrumas saulės spinduliams, jeigu vartojama išoriškai ar labai didelėmis dozėmis į vidų.

Komentarai