VARGINA KOSULYS?

Kosulys dažniausiai rodo, kad suerzinta gerklė, gerklos, trachėja, bronchai ir prasidėjo jų uždegimas. Susirgus nosiaryklės, trachėjos uždegimu, kankina sausas, draskantis kosulys. Jis paprastai vargina pirmąsias 2–3 ligos dienas, vėliau tampa drėgnas – atsikosėjama skrepliais. Tai padeda išsivalyti bronchams. 
Kosulys gali būti ir vienas iš pirmųjų gripo požymių. Gydyti reikėtų pradėti liaudiškomis priemonėmis. Ligos pradžioje galima išbandyti įvairias arbatas, gerklės garinimo procedūras, kojų kaitinimą, kosėjančiojo krūtinę ir padus trinti įvairiais gydomaisiais tepalais. Nerekomenduojami saldūs gerklės purškalai, nes jie sudaro terpę bakterijoms daugintis. 
Kosulį lengvina arbata su citrina ar aviečių uogiene, įvairios atsikosėjimą lengvinančios vaistažolių arbatos. 
Norint palengvinti atsikosėjimą, nepusryčiavus išgeriama 0,5 stiklinės vandens, ištirpinus jame 0,5 arbatinio šaukštelio geriamosios sodos ir žiupsnelį druskos.
Atsikosėjimą lengvina ir rasakilos, jos labai padeda susirgusiems viršutinių kvėpavimo takų kataru. 

Kai kankina kosulys, patartina gerti daugiau mineralinio vandens, vaisių sulčių, kefyro – išgėrus daugiau skysčių, geriau vyksta gleivių skystinimo procesas. Jei ligonis nėra alergiškas, gali gerti natūralias apelsinų sultis, jos – vitamino C šaltinis, skatina organizmo gynybines jėgas. 
Karštas pienas su medumi netinka (nors anksčiau buvo labai rekomenduojama), nes jis skatina tąsių skreplių susidarymą. Jei kosulys po 5–7 dienų nepraeina, pakyla temperatūra, būtina kreiptis į gydytoją. 
Gripo epidemijos metu, pasak liaudies medicinos, pagelbsti citrinų sviestas.
Citriną nuplauti ir vieną minutę palaikyti karštame vandenyje, paskui su žievele sumalti mėsmale, sumaišyti su 100 g sviesto, įdėti 2 šaukštus medaus, išmaišyti. Laikyti ir vartoti taip pat, kaip ir paprastą sviestą.
Propolis (bičių klijai) – galima mažą gabalėlį nuolat laikyti burnoje. Taip pat vaistinėje Jums pasiūlys įvairių formų (tabletės čiulpti, aliejus tepimui arba aerozolis purškimui) preparatų su propoliu. 

Česnakas su medum. Tarkuotas česnakas ir natūralus medus 1:1 (nakčiai vieną valgomą šaukštą, užgeriant virintu vandeniu

Susirgus gripu, jo simptomus veiksmingai pašalina juodųjų serbentų uogos (jos gali būti šaldytos arba džiovintos), vartojamos su karštu vandeniu ir cukrumi.
Sultinys nuo gripo
Sudėtinės dalys: Vištienos filė, krūtinėlė, 1 vienetas Imbieras, 5 gramai Česnakai, 1 skiltelė Čili, milteliai, truputį Ryžiai, 1 sauja Prieskoniai 
Gaminimas:
Išvirti sultinį iš vištienos krūtinėlės, imbiero, česnako, aitriosios paprikos. Verdame 40 min, po to įdedame ryžių. 15 min. verdame, tuomet įdedame prieskonių, jeigu turime - žalumos ir dar truputį česnako. 

Močiutės vištienos sriuba 

Jai išvirti reikės: 2-3 kg sveriančio viščiuko, kelių viščiuko sparnelių, 3 didelių svogūnų, 1 didelės saldžiosios bulvės, 3 pastarnokų, 2 ropių, 11-12 didelių morkų, 5-6 salierų kotų, pundelio petražolių, druskos ir kitų prieskonių – pagal skonį. 

Nuvalytą viščiuką įdėti į puodą ir užpilti vandeniu. Kai vanduo užverda, sudėti sparnelius, svogūnus, saldžiąją bulvę, morkas, pastarnokus ir ropes. Virti maždaug 1,5 val., nugriebiant vandens paviršiuje atsirandančias putas ir riebalus. 

Po to sudėti salierus bei petražoles ir pavirti dar apie 45 minutes. Išgriebti viščiuką, kurį bus galima panaudoti kitam patiekalui. Išvirtas daržoves susmulkinti ir supilti į sultinį, jį pagardinti prieskoniais. 

(Kalifornijos universiteto Medicinos mokyklos mokslininkas Irwinas Zimentas įsitikinęs, kad kai kurios vištienos sriubos sudedamosios dalys panašios į šiuolaikinius vaistus nuo peršalimo. Pavyzdžiui, amino rūgštis, išsiskirianti iš verdamos vištienos, chemiškai atitinka vaistus nuo bronchito ir kvėpavimo takų ligų. 

Lyg vaistai veikia ir kai kurie prieskoniai, pavyzdžiui, pipirai ar česnakas, sumažinantys paburkusią gleivinę ir palengvinantys kvėpavimą. 

O du tyrėjai iš Izraelio paprašė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pripažinti sriubą veiksmingu vaistu. Žinoma, tai buvo padaryta juokais. Tačiau Jenni Tsafrir iš Tel Avivo universiteto patvirtino, kad vištienos sriuba išties atitinka PSO nustatytus vaistų standartus.

Nuo visų peršalimo ligų ir šių ligų profilaktikai veiksmingiausi vaistai yra imbiero šaknis, medus ir citrina. Sumalkite imbiero šaknį ir citriną su žievele, sumaišykite su medumi. Vartokite po 1 šaukštelį kelis kartus per dieną.

Puode arba keptuvėje pakaitinkite 500-700 g rupios druskos, suberkite į medžiaginį maišelį ir priglauskite prie pėdų.

Pėdų vonelė su druska: į karšto vandens vonelę (vanduo turi siekti kulkšnis) įberkite saują druskos. Vos vanduo atvės, pripilkite karšto. Po 10 minučių ištraukite iš vandens vieną koją, nušluostykite ir padą gerai įtrinkite šviežiai perpjautu svogūnu. Apsimaukite storą vilnonę puskojinę. Tą pati darykite su kita pėda. Po pėdų vonelės dar mažiausiai 1-2 valandas pagulėkite lovoje, šiltai apsiklokite ir išprakaituokite.

Komentarai