GINKMEDIS (lot. Ginkgo biloba)

Kinijoje tūkstančius metų ginkmedis buvo vartojamas kaip preparatas nuo sutrikimų, susijusių su senatve.
Retas kuris vyresnio amžiaus pacientas gali pasigirti puikia atmintimi bei sugebėjimu susikoncentruoti. Kiti skundžiasi galvos svaigimu, ūžimu ausyse, miego sutrikimais. Tačiau neretai tokių negalavimų pasitaiko ir jauno amžiaus žmonėms. Yra duomenų, kad organizmo senėjimas prasideda jau nuo 20-ųjų gyvenimo metų. Tai susiję oksidaciniu stresu, kuriam ypač jautrios smegenų ląstelės, ir sutrikusia galvos smegenų kraujotaka. Pažintinėms funkcijoms gerinti pasaulyje plačiai vartojami ginkmedžio preparatai.
Daugėja įrodymų, jog ginkmedžio preparatai gali palengvinti tokią būklę, kaip cerebrinis nepakankamumas, atsirandančią dėl sumažėjusio kraujo pritekėjimo į smegenis. 
Ginkmedis plačiai vartojamas demencijos simptomams lengvinti bei progresavimui lėtinti.

Mokslininkai nustatė, kad ginkmedžio lapų ekstrakto veikliosios medžiagos veiksmingai gerina kraujo apytaką – išplečia kraujagysles, mažina kraujo klampumą, atneša į audinius daugiau maisto medžiagų ir deguonies, todėl pagerėja bendra žmogaus savijauta.
Suaktyvėjus kraujotakai net ir labai mažomis, rankų pirštuose ar pėdose esančiomis kraujagyslėmis prateka daugiau kraujo, todėl įprastai šąlančios galūnės sušyla.
Dviskautis ginkmedis didina atsparumą uždegimams ir stiprina vazokinetines savybes, didina venų ir limfmazgių tonusą.
Ginkmedžio vaistiniai preparatai vartojami smegenų kraujotakai gerinti, kai pasireiškia galvos svaigimas, ūžimas ausyse, galvos skausmas, atminties susilpnėjimas, koncentracijos sutrikimai, nuotaikų kaita (pagrindinis simptomas baimingumas). Taip pat vartojama ir periferinei kraujotakai gerinti (galūnių kraujotakos sutrikimai).
Ginkmedis kovoja su medžiaga, gaminama organizme, kuri vadinama trombocitus aktyvuojančiu faktoriumi. Ši medžiaga skatina kraujo krešėjimą ir cholesterolio kaupimąsi, todėl padidėja aterosklerozės susirgimo tikimybė.

Ginkmedis pagerina smegenų kraujotaką, todėl lapai naudojami mąstymui, atminčiai gerinti, esant galvos svaigimui ar spengimui dėl kraujo apytakos sutrikimų. Tyrimų metu buvo nustatyta, kad pacientams, kurie vartojo nuo 120 iki 240 mg ekstrakto per dieną, žymiai sumažėjo galimybė susirgti Alzhaimerio liga ar silpnaprotyste.
Ginkmedis skatina ne tik galvos smegenų kraujotaką, bet ir širdies, akių, varpos. Tyrimai įrodo, kad šis augalas sustiprina tiek vyrų, tiek moterų libido. Ginkmedis buvo vartojamas lytinės funkcijos sutrikimui gydyti, ypač erekcijos sutrikimams, nes atpalaiduojamos kraujagyslės ir taip daugiau kraujo priplūsta į varpą.
Ginkmedis skatina gleivių išsiskyrimą iš bronchų ir plaučių, todėl gerina atsikosėjimą. Jis ilgai buvo vartojamas tuberkuliozei gydyti. 
Ginkmedžio vartojimas pagerina galvos smegenų kraujotaką bei smegenų ląstelių medžiagų apykaitą, apsaugo nervų ląsteles nuo nepalankių poveikių, be to, mažina kraujo klampumą. Šios vaisto savybės ne tik palankiai veikia pažintines funkcijas, bet ir padeda išvengti insulto ar atgauti jėgas jam įvykus.
Ilgalaikis ginkmedžio vartojimas gerina atmintį, dėmesio koncentraciją, gydo lengvus pažintinių funkcijų sutrikimus. Vartojant šio vaisto susilpnėja nemigos, sujaudinimo ir psichikos nestabilumo požymiai, pagerėja žmogaus gebėjimas susidoroti su kasdienio gyvenimo poreikiais. Kadangi ginkmedžio dažniausiai skiriama vyresnio amžiaus žmonėms, neretai vartojantiems keletą kitų medikamentų, labai svarbu tai, kad jis gerai dera su kitais medikamentais.
Ginkmedžių preparatai pasižymi smegenų ir periferinę kraujotaką gerinančiomis ir antiagregacinėmis savybėmis, neleidžia trombocitams sulipti tarpusavyje, taip pat stiprina deguonies ir angliavandenių pasisavinimą audiniuose, tuo palaikydami normalią ląstelių medžiagų apykaitą, preparatuose esantys flavonoidai panaikina žalingų laisvųjų radikalų poveikį. 

Poveikis. Už ginkmedžio preparatų veikimą atsakingi diterpenų laktonai ir flavonoliniai glikozidai. Standartizuotas ginkmedžio ekstraktas pasižymi antiišeminiu (kraujagysles plečiančiu, mikrocirkuliaciją gerinančiu), neuroprotekciniu (atmintį gerinančiu, dėmesio koncentraciją didinančiu), reologiniu (trombocitų agregaciją slopinančiu ir kraujo klampumą mažinančiu) poveikiu.
Vartojant ginkmedį, poveikis pasiekiamas labai greitai, nes didžiausia preparato koncentracija kraujyje būna jau po 2,5 val. Ginkmedžio preparatų dozės paprastai yra 40–200 mg/p.
Gražina  elastingumą ir tvirtumą kraujagyslių, neleidžia susidaryti trombams.
Nustatyta, kad sutrikus smegenų kraujotakai ir vartojant  ginkmedį, būklė pagerėti gali jau po mėnesio. Tačiau, siekiant ilgalaikio ir stabilesnio šio preparato veikimo, paprastai rekomenduojama ekstrakto vartoti po 40 mg 3 kartus per dieną tris mėnesius.
 50 gramų susmulkintų sausų ginkmedžio lapų (parduodama vaistinėse)  užpilti 0,5 litro degtinės - ne mažiau kaip 40 laipsnių. Leisti nusistovėti tamsioje vėsioje vietoje 14 dienų pastoviai sukratant. Gerai nukošti ir patariama naudoti 30-40 lašų (apie 1 arbatinį šaukštelį) į pusę stiklinės vandens 3 kartus per dieną prieš valgį. Kursas - 1 mėnuo, po to nedidelė pertrauka.

Komentarai