SPUOGAI

GAUROMETIS 
(lot. Epilobium angustifolium
angl. Fireweed
vok. Schmalblättriges Weidenröschen
rus. Иван-чай)
Kovoti su spuogais ir kitais veido uždegiminiais procesais padės:
3 valgomieji šaukštai gauromečio užpilami 1 stikline verdančio vandens. Leisti nusistovėti 40 minučių. Sumirkykite servetėlę ir dėkite ant veido. Procedūrą kartokite valandos bėgyje, kas 10-15 minučių sumirkydami servetėlę gautame tirpale.
Iš siauralapio gysločio lapų išspaudžiamos sultys. Sultimis suvilgomi spuogų pažeisti odos plotai.
Valgomojo česnako skiltelės smulkiai supjaustomos ir klojamos ant spuoguotų vietų.
Kasdien galima atlikti ramunėlių garų vonelę veidui.
Veido spuogai gali atsirasti ir dėl cinko trūkumo. Jo daug yra moliūguose (sėklose).

Tepalas nuo spuogų: 
Trijų česnako skiltelių sultis sumaišyti su tokiu pačiu kiekiu obuolių acto ir keliais lašeliais medaus.

Tepalas - gerai tinka jaunatviniams spuogams naikinti. 100 gramų grietinės suplakti su vieno naminio kiaušinio tryniu. Atskirame inde sumaišyti 100 gramų degtinės su vienos citrinos sultimis. Abu paruoštus komponentus supilti į vieną indą ir gerai išmaišius 7 dienoms dėti į šaldytuvą.
Kiekvieną rytą ir vakarą šio tepalo užtepti ant gerai nuplauto veido. Tepalas gerai įsigeria į odą, todėl jį nebūtina nuplauti. Kursas-apie dešimt dienų;

Agurkų losjonas nuo spuogų:
Jeigu kiekvieną rytą ir vakarą tepsite šituo naminiu losjonu veidą - nebus nei spuogų nei riebaus veido blizgesio. Patartina nenutraukti procedūros. 
Losjono paruošimas: 
2-3 agurkus sutarkuoti su stambesne tarka ir užpilti apsemtinai degtine. Laikyti šaldytuve. Naudoti galima iš karto. Oda pasidarys matinė, be spuogų.

Kiekvieną rytą prieš pusryčius suvalgykite po tris arbatinius šaukštelius alaus mielių.

Krienų užpilas:
Gerai nuplaukite vieno krieno šaknį, sutrinkite ir pripildykite ja 1/ 3 tamsaus stiklo indo. Užpilkite iki viršaus vyno actu ir palaikykite 10 dienų. Iš pradžių spuogus suvilgykite virintu vandeniu, paskui krienų ir vyno acto užpilu. Po 10 minučių nuplaukite veidą šiltu, vėliau šaltu vandeniu.

Ūkinis muilas:
Sutrinkite nedideli gabalėlį paprasto ūkinio muilo ir sumaišiusios su šlakeliu vandens plakite, kol pradės putoti. Valgomąjį šaukštą šių putų sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu druskos ir šią masę tepkite ant gerai nuvalyto veido. Laikykite 30 minučių, paskui plaukite veidą iš pradžių karštu, vėliau šaltu vandeniu. Tokias procedūras darykite tris kartus per savaitę. Gydymo kursas - 3-4 savaitės;

Spanguolių sultys:
Spanguolių sultys praskiedžiamos virintu vandeniu santykiu 1:3 arba 1:2. Šiuo skysčiu sudrėkinamos kelių sluoksnių marlės servetėlės, šiek tiek nuspaudžiama ir 10 minučių uždedama ant veido. Procedūros trukmė - apie valandą 1 kartą per dieną. Antrą savaitę - kartą per dvi dienas, o paskui du kartus per savaitę.

Jonažolių tinktūra: 
Stiklinę džiovintų jonažolių užpilti stikline degtinės, laikyti savaitę nuolat pajudinant. Vilgydamos spuogus juos ne tik išnaikinsite, bet ir stangrinsite veido odą.
Nesinaudokite šiuo receptu vasarą, nes odoje nuo ultravioletinių saulės spindulių gali atsirasti dėmių.

Alavijo lapas:
Tinka ne jaunesnis kaip trejų metų alavijas. Nuskinti vieną jo lapą, nuplauti ir savaitei padėti į šaldytuvą. Po savaitės nuvalyti lapo spygliukus, atsipjauti 3-5 centimetrų gabaliuką ir perpjauti jį pusiau. Vidine jo puse kartą per dieną - rytą ar vakare, ištrinkite veido odą. Po kelių dienų padėtis turėtų pagerėti.

Gysločio lapai:
Pririnkti ekologiškai švarioje vietoje maišelį gysločių lapų, gerai juos nuplauti, apdžiovinti ir padėti į apatinę šaldytuvo dalį - šios žaliavos pakaks visai savaitei. Kiekvieną vakarą pasiruošti gysločių kaukę. Paimti saujelę lapų, susmulkinti iki tyrelės ir šią masę dėti ant veido. Laikyti 20 minučių, paskui neplauti veido, lengvai nuvalyti sudrėkintu vatos kuokšteliu. Po šios kaukės kremo nenaudokite. Darykite šią procedūrą kas vakarą. Kursas - vienas mėnuo.

Beržų pumpurai:
valgomąjį šaukštą beržų pumpurų patariama užpilti stikline verdančio vandens ir virti 15-20 minučių. Ataušinus perkošti. Naudoti veidui prausti rytą ir vakare.

Krienų ir acto košelė:
Rytais ir vakarais ant drėgno veido dešimčiai minučių užtepti krienų ir acto košelės. Tarkuoti krienai užpilami vaisių actu, kad apsemtų, ir 10 dienų palaikomi kambario temperatūroje. Tokia švelni košelė tinka kiekvienam veidui. 

Švarų skudurėlį uždėti ant verdamų bulvių, o kai jis sudrėks ir įkais, apsupti juo veidą ir spuogų pažeistas vietas. 

Svogūno galvutė:
Paimkite vidutinio dydžio svogūno galvutę, palaikykite ją ant garų 7 minutes. Tada išspauskite iš jo sultis. Paimame 3 valgomuosius šaukštus šviežiai nuskintų medetkos žiedų, juos sutriname. Į gautą žiedų masę supilti svogūno sultis, išmaišyti. Pamirkykite bintą gautame skiedinyje ir dešimčiai minučių uždėkite ant spuogų. Patariama procedūrą atlikti 3 kartus per dieną. Po savaitės tokių procedūrų veidas liks švarus. Mišinį daryti kasdien iš naujo. Daug pastangų reikalaujantis darbas- bet rezultatas bus.

Pelenai nuo spuogų:
3 česnako skilteles sudeginkite lakštutėje. Į 1 arbatinį šaukštelį medaus suberkite sudegusio česnako pelenus, išmaišykite. Gautu tepaliuku ištepame problemines veido vietas ir palikite 5 minutėms. Išteptas vietas nuvalyti augaliniu aliejumi. Po to nusiprausti šiltu vandeniu ir ištinti veidą ledo gabalėliu, kad užsidarytu veido poros.

Spuoguota veido oda: 
citrinos ir medaus vandeniu patartina plauti spuogų pažeistą odą (jaunuoliams brendimo laikotarpiu) 2 kartus per dieną. 1 litre virinto, bet ataušinto vandens ištirpinti 2 valgomus šaukštus medaus, išspausti 1 citrinos sultis ir plauti odą.

  • Ramunėlės ir medetkos dėl priešuždegiminio poveikio pagreitina pažeistos odos gijimą.
  • Šalavijo dezinfekuojantis poveikis užkerta kelią naujų spuogų iškilimui. Taip pat gerina medžiagų apykaitą, o tai teigiamai veikia į odos regeneraciją. 
  • Jonažolė užkerta kelią inkštirų atsiradimui, kurie yra spuogų pirmtakai. 
  • Citrinų sultys pasižymi dezinfekuojančiu poveikiu ir džiovina spuogus.
Nuskinti alavijo lapai nuplaunami, nupjaunami spygliai, nulupama odelė. Taip paruošti lapai sutrinami į vientisą masę. Gauta mase tepama veido oda, palaikoma 15 min, tada nuplaunama šiltu vandeniu.

RASAKILA 
(lot. Alchemillaangl. Lady's mantlevok. Frauenmantel)
Lašelis rasakilos viduryje – tai „gyvybės" vanduo. Kai tik atsiras rasakilos - prisirinkite šitų lašelių į buteliuką (jis negenda). Valykite juo veidą ir neturėsite geresnės priemonės veido priežiūrai nuo visų problemų.

Rasakilos receptas:
1 valgomąjį šaukštą (nubrauktą) rasakilos užpilti 250 ml vandens, užvirinti, iš karto nuo ugnies nukelti ir palaikyti 15 min šiltoje vietoje, po to perkošti. Gerti po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną.

Šitaip geriant rasakilą po mėnesio truputį nukrinta svoris, susitvarko skrandžio ir žarnyno veikla, sugrįžta gera nuotaika - rasakilos arbata švelniai valo organizmą nuo šlakų, normalizuoja medžiagų apykaitą. Kai iš organizmo pasišalina kenksmingos medžiagos, tai žymiai pagražėja išorė. Tai pirmiausia parodo oda - dingsta išbėrimai, oda pasidaro lygi.


Komentarai