CHRIZANTEMOS (lot. Chrysanthemum, lot. chrysanthemums)


Įvairiuose šalyse žiedai ir lapeliai naudojami akių, skrandžio - žarnyno, maliarijos, alkoholizmo susirgimų gydymui ir širdies kraujagyslių profilaktikai.
Sako, kad miegas bus gilus ir ramus, jeigu galvūgalyje pastatysite puokštę chrizantemų arba indą su karštame vandenyje plaukiojančiais žiedeliais.

Daugelio ligų profilaktikai, o taip pat - jei su amžiumi pradėjote perdaug pavargti arba uždusti po greitesnio ėjimo, naudinga 2-3 kartus per savaitę pasidaryti 10-15 minučių aromatinę vonią su chrizantemų žiedeliais. Keleto žiedelių žiedlapius užplikinti dviem stiklinėm verdančio vandens, leisti prisitraukti gerai uždengus ir su visais žiedeliais supilti į šiltą vandenį.

Sergant hipertonija liaudies medicina siūlo chrizantemos lapelius išlaikytus keletą dienų saulėgrąžų aliejuje pridėti juos prie riešo, apvynioti vaškiniu popieriumi ir lengvai užfiksuoti bintu.

Taip prisotintus lapelius galima dėti ant skaudamų sąnariu sergant poliartritu, artroze, reumatu, osteohondoze.

Išplauti ir lengvai pasidžiovinti, užpilti medumi ir leisti šiek tiek nusistovėti. Šis produktas naudingas sergant peršalimu, kosuliu ir esant sumažėjusiu nervų sistemos tonusu.

Kiniečių medicinoje nuo senų senovės lapeliai naudojami migrenai gydyti, o sudžiovinti žiedeliai apetitui gerinti.

Iš šviežių lapelių galima pasidaryti arbatą (arbatinis šaukštelis stiklinei verdančio vandens), kuri stiprina imuninę sistemą. Galima dėti pagal skonį cukraus arba medaus. Patariama gerti po puse stiklinės du kartus per dieną. Šis gėrimas turi šlapimą varančių savybių, todėl naudingas turint problemų su inkstais.
Herpis: 1 arbatinis šaukštelis susmulkintų žiedelių užpilti 1 stikline verdančio vandens, leisti nusistovėti 40 min. Patariama gerti po ¼ stiklinės 3-4 kartus per dieną.

Paradantozės profilaktikai patariama skalauti chrizantemos lapelių nuoviru.


Liaudies medicina pataria chrizantemų užpilą naudoti:

aukštas kraujo spaudimas, nužudo vėžio ląsteles, išvalo koronarines kraujagysles, veikia kaip gamtinis antibiotikas. Pastovus chrizantemos arbatos gėrimas padeda išsaugoti kalcį žmogaus organizme.

Gana efektinga priemonė yra taip vadinamas „ispaniškas lietpaltis“. 

Viršutinė kūno dalis apsukama paklode sumirkyta chrizantemos lapelių užpile. Šitokia procedūra iš organizmo išvalo toksinus, labai naudinga sergant plaučių ir inkstų ligomis.

Vaistinėmis savybėmis pasižymi chrizantemos su mažais žiedeliais.


Tinktūra:

į indą sudėti chrizantemos lapelius ir žiedus. Reikia nepamiršti, kad galima naudoti tik visiškai išsiskleidusius žiedus. Pridedama puse indo, iki viršaus užpilti degtine. Leisti nusistovėti 6 savaites tamsioje vėsioje vietoje, pastoviai sujudinant. Nukošti.

Tinktūra naudojama sergant migrena, apetito pagerinimui, akių ligų gydymui, skrandžio susirgimams ir širdies kraujagyslių profilaktikai, ji sumažina uždegiminius procesus žarnyne ir skrandyje. Išoriniam naudojimui tinktūra sumažina skausmą prie osteochondrozės, skaudamų sąnarių, traumų, odos sudirginimų. Be to, spiritinė chrizantemų tinktūra stabdo auksinio stafilokoko ir meningokokų dauginimąsi. Patariama gerti po 15-20 lašų į 1/3 stiklinės vandens 2 kartus per dieną prieš valgį.


Chrizantemų nuoviras skatina atsikosėjimą: 

2 valgomuosius šaukštus sausų žiedų užplikyti stikline virinto vandens, palaikyti valandą ir gerti po valgomąjį šaukštą 4 kartus per dieną. 

Chrizantema gydo ne tik paprastą kosulį, bet ir palengvina sergančiųjų tuberkulioze būklę, taip pat naudinga sergant skrandžio, žarnyno bei odos ligomis.


Skani chrizantemų žiedų arbata:

2 arbatiniai šaukšteliai žiedlapių užplikomi 1 stikline karšto vandens, keliolika minučių palaikius, patariama mėgautis puikiu ir skaniu gėrimu.

Pyktį ar susierzinimą išgėrus šios arbatos lyg lengva ranka nuimamas, ypač jei toks nuotaikų svyravimas susijęs su menstruacijų ciklu.

Jei pavargsta akys prie televizorių ar kompiuterių, plikykitės chrizantemų žiedų (ši arbata tinka net vaikams, ji be kofeino).

Medų, kuriame parą laiko buvo chrizantemų lapeliai, gerai pridėti kaip kompresus nakčiai ant kelėnų sąnarių, jeigu pastoviai jaučiate skausmą juose.


Vynas iš chrizantemos žiedelių
Taurelė nakčiai:

60 baltų arba geltonų šviežių žiedelių ,600 ml ryžių arba baltojo vyno, 90 g cukraus rafinato. Atskirti žiedelius nuo stiebų, sudėti viską į didelį stiklinį indą, stipriai uždaryti ir leisti nusistovėti šaltoje vėsioje vietoje 12 mėnesių. Nukošti ir nukoštą vyną išlaikyti dar 12 mėnesių. 

Šitoksai vynas yra stipriai veikianti priemonė, todėl jį gerti reikia atsargiai - paros norma ne daugiau 90 ml. Gerti patariama 3 mėnesius, po to daryti pertrauką 1 mėn. 

Šitoks vynas praskaidrina galvą, gerina regėjimą, lėtina senėjimo procesus, bet nepatariama gerti hipertonikams.

Komentarai