BERGENIJA (lot. Bergenia)

Bergenijos pasižymi baktericidinėmis, sutraukiančiomis, kraujavimą stabdančiomis savybėmis, padeda sergant įvairiais gleivinių uždegimais, pritaikomos stomatologijoje, ginekologijoje. Rusų žiniuoniai ją labai vertina ir kaip priešvėžinių savybių turintį augalą.

Amžinai žalias galingas žolynas, dažnai naudojamas miestų želdynuose, ypač išplatintas ruošiantis atominiam karui, kaip augalas kuris nebijo radioaktyviųjų medžiagų ir gali būti naudojamas bet kokiomis sąlygomis. Labai populiarus Tibeto, kazachų, čiūvašų, kaukaziečių medicinoje.

Anksti pavasarį (kovą) renkami bergenijų lapai, o šakniastiebiai - visą vasarą. Po sniegu peržiemoję lapai pavasarį renkami, plaunami, džiovinami. Renkami jau sudžiūvę, parudavę lapai, ne mažiau 3 metų. Per tą laiką jie praeina natūralią fermentaciją ir įgauna malonų aromatą. Jie nuplaunami po bėgančiu vandeniu, padedami ant audinio - apdžiūvimui. Laikomi sandariame inde.

Šviežiai sudžiūvę bergenijos lapai šiuometinių lapų turi šviesiai rusvą spalvą, pernykščiai - rudą spalvą, o trejų metų - juodą spalvą.

Plauti lapus bėgančiu vandeniu reikia greitai, kad jie nespėtų peršlapti. Nuplovus džiovinimui reikia juos sudėti plonu sluoksniu ant audeklo arba popieriaus, kad jie nepradėtų šusti ir nepasidengtų pelėsiais. Išdžiūvusius lapus reikia sudėti į stiklinius indus, laikosi 2 metus.

Užpilas jaunesnių sausų lapų gaunasi truputį prastesnis, nors galima naudoti ir pernykščius.

Arbata turi labai malonų orginalų kvapą ir skonį, gražią auksinę spalvą ir turi gydomųjų savybių. Iš tokių lapų paruošta arbata yra puiki atgaiva po sunkių darbų, tik ne prieš miegą, nes veikia tonizuojančiai. Šiai arbatai priskiriamas tonizuojantis, vyrų jėgų stiprinimo ir priešstresinis poveikis. Galima gerti ir šiltą ir šaltą.

Užpilas iš šių lapų naudingas inkstų ir skrandžio – žarnyno susirgimų atvejais. 

Užpilti juos galima verdančiu vandeniu termose arba užvirinti du kartus - kaip kavą.

Pastoviai geriant bergenijos lapų arbatą, organizmo imunitetas būna stipresnis, gleivinės atsparesnės virusų, grybelių intervencijai, lengviau pakeliamas švitinimas, cheminių vaistų poveikis skrandžio gleivinei.

Bergenijos lapų ir šaknų vandeniniai ekstraktai padeda esant tuberkuliozės, lėtinei ir ūmiai pneumonijai, kokliušui, ūminiam gripui, kvėpavimo ir kai kurių kitų infekcinių ligų, galvos ir dantų skausmams, laringitui, karščiavimui, reumatoidiniui artritui ir reumato ligoms, virškinimo trakto (įskaitant gastritas), hemorojus, šlapimo takų ligų atvejais.

Užpilas naudojamas: 
pankreatito gydymas, inkstų ligos, skydliaukės ligos, vėžys, riebi veido oda, seborėja, prastai gyjančios opos ir žaizdos.

Žalius bergenijos lapus deda esant nudegimams kaip priešuždegiminę priemonę. 

Lapų nuovirą patariama gerti esant plaučių ligoms.

Tačiau žmonėms linkusiems į vidurių užkietėjimą reikėtų būti atsargesniems ilgiau ją naudojant.

Bergenijos lapai pagal savo cheminę sudėtį nelabai daug kuo skiriasi nuo šaknų ir gali pagelbėti tiems patiems susirgimams.

Šakniastiebiai renkami liepos mėnesį, kuo senesni. Džiovinami pavėsyje supjaustyti griežinėliais. Dalį galima sumalti į miltelius. Milteliai tinka užberti ant žaizdų kraujavimui sustabdyti.

Tibeto medicinoje bergenijos šaknys naudojamos – esant plaučių ligų, ūmių kvėpavimo takų infekcijų, gripo, kokliušo, galvos skausmo, reumato, gastrito, karščiavimo atvejais.

Iš šakniastiebių galima gaminti nuovirus, užpiltines su degtine, naudoti juos smilkymui.

Bergenijos šaknys: 
moterų ligos, kraujavimas iš gimdos (po aborto), gimdos fibromioma, gimdos kaklelio erozija, gimdos uždegimas, gastritas, skrandžio opa, vėžys.

Bergenijos šaknų tinktūra: 
50 g susmulkintos šaknies sudėti į stiklinį indą ir užpilti 500 ml geros degtinės. Leisti nusistovėti tamsioje vėsioje vietoje 30 dienų pastoviai sujudinant. Patariama gerti po 40 lašų į puse stiklinės vandens du kartus per dieną esant piktybiniams augliams.

Ši tinktūra yra naudinga sergant kolitu ir enterokolitu, stomatitu ir gingivitu - kaip skalavimo priemonė, taip pat gimdos kaklelio erozijos, nudegimų, uždegiminių procesų atvejais. Ši tinktūra padeda sumažinti kūno temperatūrą karščiuojat, turi antimikrobinių savybių - patariama gerti po 20 lašų 3 kartus per dieną į ketvirtį stiklinės vandens.

Makšties švirkštimas tinktūra gimdos kaklelio erozijos gydyme padeda likviduoti uždegiminį procesą per 2 - 3 savaites. 

Švirkštimui: 
2 valgomieji šaukštai tinktūros sumaišoma su 1 litru šilto virinto vandens.

Farmakologiniai tyrimai parodė, kad bergenijos tinktūra didina širdies susitraukimų dažnį, mažina kraujospūdį, pasižymi antimikrobinėmis ir šlapimą skatinančiomis savybėmis.

Komentarai