JAZMINAS (lot. Philadelphus, angl. Mock-orange, vok. Pfeifensträucher)

Liaudies medicinoje naudojami jazmino žiedai, jauni stiebai ir lapai.

Tinka esant emociniams sutrikimams. Jazminų žiedai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, jų naudinga vartoti sergant krūties vėžiu.

Jazminas taip pat padeda kraujo valymui, žiedai padeda sumažinti galvos skausmą. Jeigu jūs paimsite jazmino lapą, jį susmulkinsite ir pridėsite jį prie auglio ar mozolio, tai po 3-4 dienų jis gali pranykti.

Nuoviras iš jazmino lapų gali padėti esant diegliams ir dizenterijai, o taip esant peršalimo ligoms ir tuberkuliozei. Taip pat naudojamas sergant hepatitu, kepenų ciroze. Jis yra stiprus antidepresantas. Padeda esant nemigai.

Odos susirgimams: 100 g šviežių jazmino žiedų užpilti 100 ml spirito. Leisti nusistovėti 7 dienas, nukošti, nuspausti. Patariama naudoti pavilgams (1 arbatinis šaukštelis tinktūros į 100 ml šalto virinto vandens) esant odos susirgimams.

Tinktūra: vidinei venų trombozei - jazminų šaukštą užpilti šaukštu degtinės, palaikome tris dienas ir rekomenduojama įtrynimams.

Stiprus kosulys: jazmino žiedų sirupas-pusę stiklinės žiedų užpilti stikline verdančio vandens ir 4 minutes pavirinti. Po to greitai nukošti ir nuspausti žiedus, įdėti į nuovirą cukraus ir pašildyti, kad cukrus ištirptų. Patariama gerti po 1 arbatinį šaukštelį į dieną.

Bronchitas ir bronchinė astma:1 valgomąjį šaukštą sausų jaunų šakelių su lapais ir žiedais užpilti 1 stikline verdančio vandens ir pavirinti 4-5 minutes. Leisti nusistovėti 1 valandą, po to nukošti. Patariama gerti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį.



Komentarai