BARAVYKAS (lot. Boletus, vok. Dickröhrlinge) (IMUNINĖ SISTEMA, MEDŽIAGŲ APYKAITA, PADIDDINTAS KRAUJO SPAUDIMAS).

Liaudies medicinos žinovai baravykais pataria gydytis plaučių tuberkuliozę bei stiprinti nusilpusią imuninę sistemą, gerinti medžiagų apykaitą. Patariama naudoti kaip gydymo priemonę sergant tuberkulioze, nusilpus jėgoms. Liaudies medicinos žinovai teigia, jog reguliariai valgant baravykų, pastebimai sumažėja pavojus susirgti skrandžio ir žarnyno ligomis, nes baravykuose esančios antibiotikų poveikio medžiagos žarnyne slopina kai kurias patogenines bakterijas.
Manoma, jog reguliariai valgant baravykus pastebimai sumažėja pavojus susirgti onkologinėmis ligomis, kadangi baravykas turi vitaminų A ir E, kurie labai jau naudingi onkologinių susirgimų profilaktikai. Mūsų senoliai baravyką naudojo kaip puikią priemonę onkologinių ligų profilaktikai ir jų gydymui.

Baravykuose gausu kalcio, fosforo, kalio, geležies, mangano ir yra naudingų aminorūgščių. Po ilgų laboratorinių tyrimų baravyką pavadino gamtine Mendelėjevo lentele. Pastoviai naudojant baravykus sustiprėja kaulai ir sąnariai. Dar baravykai pasižymi tuo, kad palaiko normalų hemoglobino kiekį kraujyje, ko pasėkoje sustiprėja viso organizmo imunitetas.

Baravykų tinktūra:
Į vieno litro talpos stiklainį suberkite susmulkintas šviežių baravykų kepurėles, apsemtinai užpilkite degtine, laikyti tamsioje vėsioje vietoje 21 dieną, pastoviai sujudinant, nukošti, grybus nuspausti.
Šios tinktūros patariama gerti po 1 arbatinį šaukštelį 2-4 kartus per dieną į puse stiklinės vandens, puse valandos prieš valgį. Gydymosi kursas trys savaitės. Po to daroma savaitės pertrauka.
Šia tinktūra patariama gydyti hipertenziją, stenokardiją, rekomenduojama gydyti gėrybinius auglius - įvairias cistas, miomas.

Vertingiausia, kad baravykuose esančios medžiagos mažina kraujo klampumą.

Liaudies medicina teigia, kad baravykai naudingi širdžiai(stenokardijos atveju), padeda nuo galvos skausmų ir žarnyno infekcijų.

Esant mėlynėms prie pažeistos vietos patariama pridėti baravyko kepurėlę, kuri iš anksto nuverdama iki minkštos būklės ir leidžiama nusistovėti 2 valandas. Ant viršaus pažeistos vietos dedama polietilenas ir šiltas šalikas.
Liaudies medicinos žinovai teigia, kad buljonas išvirtas iš baravykų pagal energetinę vertę yra vertingesnis už mėsos buljonus.

Ir dar viena baravyko savybė - jį galima naudoti ir be terminio apdorojimo. Sudžiovintus baravykus galima valgyti kaip džiuvėsėlius, o džiovintų baravykų miltelius naudoti įvairiems pagamintiems patiekalams kaip prieskonį. Taip išsisaugo visos baravyko vertingos savybės.
Būtent sudžiovintuose baravykuose geriausiai išsilaiko visos naudingos medžiagos.
Pagal maistingumą jauni grybai vertingesni nei paaugę, o kepurė - vertingesnė nei kotas.


Komentarai