KRIENO ŠAKNYS (lot. Armoracia, angl. Horseradish, vok. Meerrettich, Kren) - STIPRUS ANTIBIOTIKAS

Iš tikrųjų - krienas labai vertingas augalas kulinarijoje ir liaudies medicinoje. Sutarkuotos krieno šaknys savo naudingas savybes išlaiko ne daugiau 5 dienų, todėl neturėkite jokių iliuzijų, nusipirkę paruoštų krienų parduotuvėje. 

Šviežiai paruošti krienai padeda įveikti bet kokius infekcinius susirgimus, normalizuoja cukraus lygį kraujyje, pagelbėja gydant reumatą ir podagrą, širdies kraujagyslių ligas, skatina tulžies sekreciją, galabija pūlingų infekcijų bakterijas. 

Krienas - stiprus natūralus antibiotikas, sunaikinantis daugelio rūšių ligas sukeliančius mikrobus ir bakterijas.

Patikimas būdas ilgesnį laiką išsaugoti gydomąsias krieno savybes, tai paruošti jo šaknies tinktūrą. Čia siūloma keletas receptų tinktūrų paruošimui, tinkančių gydymui ir apetito sužadinimui. Tikroje krieno trauktinėje, atskiestoje spirito arba degtinės pagrindu, būtinai privalo būti medaus, o toliau gali būti pridedami įvairūs priedai – imbieras, kvapnusis ar aitrusis pipirai, salieras, česnakas, gvazdikėliai, vanilė. Orginali krienų trauktinė aštriai (deginančiai) paveikia burnos gleivinę, bet nurijus, ilgai išlieka gero prieskonio pojūtis.

RECEPTAI
150 gr. gerai nuvalytų ir nuplautų krienų šaknis supjaustyti labai plonais griežinėliais ir patalpinti į 3 litrų stiklainį. Į tą patį indą įdėti 1citrinos žievę, 10 gvazdikėlių, 2 gramų vanilės miltelių, 4 arbatinius šaukštelius medaus, po pusę arbatinio šaukštelio imbiero, muskato riešuto ir cinamono miltelių. Visą tą mišinį užpylus degtine arba skiestu spiritu iki indo viršaus, pastatyti tamsioje vietoje 5 dienoms, kiekvieną dieną stiklainį pakratyti. Po 5 dienų tinktūrą nufiltruoti, tirščius išmesti ir supylus vėl į trilitrinį stiklainį pripilame iki viršaus degtine arba skiestu spiritu. Stiklainį vėl pastatykite į tamsią vietą dar 4 dienoms ir tik po to vartokite gydymosi tikslais.

300 gramų nuplautas ir nuvalytas krieno šaknis supjaustyti labai plonais griežinėliais, užpilti 0,5 litro degtinės, pridėti 5-6 gvazdikėlius ir juodojo pipiro žirnelių (gali būti ir kvapnieji) 1 valgomąjį šaukštą, 3 valgomuosius šaukštus medaus ir visą stiklainyje esantį rinkinį teliuskuoti tol, kol visiškai ištirps medus, užpilti dar 0,5 litro degtinės, vėl gi visą stiklainio turinį gerai sukratyti, gerai uždaryti, laikyti 3 mėnesius tamsioje, šiltoje vietoje. Nukošti. Rekomenduojama saikingai vartoti po mažytę taurelę prieš pradedant valgyti.

Gerai nuplautas ir nuvalytas 200 gr. krienų šaknis sutarkuoti, pridėti 2 valgomuosius šaukštus medaus, pripilti degtinės 750 ml. ir viską gerai suplakus, perpilti į tamsaus stiklo butelius, leisti nusistovėti tamsioje vietoje ne mažiau 2 dienas. Po to nukošti ir rekomenduojama vartoti kaip ir visas tinktūras. 

Krieno šaknų tinktūrą rekomenduojama naudoti esant fiziniam ir protiniam išsekimui. 

Taip pat patariama ją naudoti nuo blogo burnos kvapo.

Norintiems pasigaminti pikantišką trauktinę - į pilną butelį degtinės įdėkite tiek krieno šaknies gabalėlių, kiek yra laisvos vietos iki dangtelio (tiksliau 15 gr.). Uždarome butelį ir statome į tamsų vietą. Tokiai degtinės pagardinimo procedūrai tinka ir imbiero šaknies gabalėliai (15 gr.), ir česnako skiltelės perpjautos per pusę (10gr.). Paruošimo ir laikymo būdas ir laikas analogiškas kaip ir su krieno šaknimi. 

Prisimenant senesnių žmonių pasakojimus, namuose būdavo kibirėlis su vandeniu, kuriame mirkdavo kelios krienų šaknelės. Vanduo kibirėlyje ilgai išlikdavo šviežias, gero skonio dėl krieno antibakterinių savybių, kurios padeda užgydyti burnos gleivinės, gerklės uždegimus, įsisenėjusias žaizdas. Pagyvenusiems žmonėms, geriantiems tokį vandenį su krieno ištrauka, aprimdavo reumatas, atgydavo sąnariai, atsirasdavo lengvumas kojose. Krienu prisotintas vanduo matomai pagelbėja organizmui pašalinti šlapimo rūgšties perteklių, padeda ištirpinti druskų nuogulas ir atsikratyti perteklinio cholesterolio kraujagyslėse. 

Spiritinė tinktūra daroma ir iš krienų lapų, kuri efektyviai veikia gydant kepenų ligas, tame tarpe virusinį hepatitą ir cirozę, apykaitos procesų sutrikimus, osteochondrozę, osteoporozę ir aterosklerozę. Tinka tiek vyrų , tiek moterų ligoms gydyti.

RECEPTAS 
Bet kokios talpos stiklinį indą prikimšti susmulkintais krienų lapais ir užpilti degtine. Laikyti šaldytuvo apatinėje lentynoje 7 paras. Nufiltruotą tinktūrą laikyti kambario temperatūroje, tamsioje vietoje. Patariama gerti po 1valgomąjį šaukštą 2-3 kartus dienoje į puse stiklinės vandens, likus 30 min. iki valgymo pradžios. Skonio pagerinimui į pusę litro tinktūros galima įdėti 2-3 valgomuosius šaukštus medaus ir 2-3 citrinų sulčių.

PERSPĖJIMAS
Krienų lapų tinktūra pakenks žmonėms sergantiems gastritu su padidintu rūgštingumu, opomis virškinamajame trakte.

Besikankinantiems kojų kelių, rankų peties skausmais - sutarkuokite 250 gr. krienų šaknų ir užpilkite 250 ml. (santykis 1:1) stiprios (ne mažiau 50 laipsnių) degtinės. Indo turinį sukratykite ir palikite 3 paroms tamsioje, bet ne vėsioje vietoje. Rekomenduojama - vieną dieną pradėkite trauktine įtrynimus skaudamo sąnario, o kitą dieną kompresus - patartina nakčiai. Kompresui naudokite krieno tirščius, tos pačios trauktinės, tik nedėkite jų tiesiai ant odos, o įsukite juos į audinį, kad išvengti stipraus odos paraudimo. Apsukite polietileno plėvele ir apšiltinkite vilnoniu audiniu. Pradžiai kompresus patariama dėti dienos metu ir laikyti ant skaudamos vietos pagal savo apsauginius pojūčius. Reikia būti atsargiems - nelaikyti iki stipraus paraudimo. Sakoma, kad po savaitės procedūrų, skausmas atlėgsta, o po 10 dienų užmiršite apie taip ilgai kamavusią ligą. 

Krienų šaknų tinktūros kompresus patariama pridėti prie skruosto toje pusėje, kur skauda dantį.

Krieno žiedų tinktūra padeda sergant onkologinėmis ligomis.

Ši tinktūra įvairių negalavimų profilaktikai ir gydymui turėtų būti kiekvienuose namuose.- nežinia kada iš artimų žmonių rato jos gali prireikti. 

Krieno žiedų tinktūra
žydintį krieno stiebą su žiedais susmulkinti ir sudėti į stiklinį indą, paliekant 4-5 centimetrus iki indo viršaus. Užpilti iki indo viršaus gera degtine ir leisti nusistovėti tamsioje vietoje 9 dienas. Nukošti nereikia. Rekomenduojama gerti po 1 arbatinį šaukštelį į 1 stiklinę vandens. Šita tinktūra patariama sudrėkinti visą onkologinio ligonio kūną – po dušo, vonios arba pirties. Tai labai naudinga onkologine liga sergančiam ligoniui.

PERSPĖJIMAS
Atsargiai krienų tinktūras vartoti sergant kai kuriomis kepenų, virškinamojo trakto, chroniškomis skrandžio ligomis, hepatitu. Nerekomeduojama vartoti krieną ir jo tinktūras turintiems viršsvorį tik dėl jo skatinančio apetitą poveikio. Krienų nereikia duoti ir vaikams iki 12 metų. Vartodami krienus, visuomet jauskite saiką.

Komentarai