NESUDĖTINGI BŪDAI PAŽEMINTI PAKILUSIĄ KŪNO TEMPERATŪRA

Karščiuojant suaktyvėja organizmo medžiagų apykaita:
aukštoje temperatūroje žūva daug bakterijų, todėl vaistus nuo karščiavimo patariama gerti tik temperatūrai pasiekus 38-39 laipsnius. 
Vitaminas C aktyvina organizmo apsaugines jėgas: jo gausu gardžiose obuolių, kriaušių, šaldytų uogų, greipfrutų, kivių, avokadų (juose yra labai daug riebalinių rūgščių) salotose. 

Puiki karščiavimą mažinanti priemonė sergant peršalimo ligomis - lazdyno žievės nuoviras.

Patariama pagrindinai vartoti tokius preparatus, kurie gerai skatina prakaitavimą. 

Tam labai tinka bet kokios karštos arbatos su citrina, gausiai prakaituoti pagelbės iš aviečių stieblapių, liepžiedžių ar juodųjų serbentų lapelių (šių augalų dalys tinka ir sudžiovintos ir žalios) paruošos arbatos, užpilai, spanguolių morsas, sultys pagamintos iš bruknių arba raudonųjų serbentų. Tai preparatai, kurie ne tik mažina aukštą temperatūrą, tai dar yra ir organizmo sąjungininkai kovoje su mikrobais. 

Puikiai padės sumažinti pakilusią temperatūrą erškėtuogių užpilas. Pakanka 1 valgomąjį šaukštą erškėčio uogų užplikyti termose stikline verdančio vandens, palaukus 12 valandų neskubant išgerti. Organizmą kartu papildysite vitaminu C, o tai visa jo paros norma. 

Valgydami juodųjų serbentų šaldytas ar šviežiai nuskintas uogas taip pat parūpinate savo organizmui šio vitamino, padedančio įveikti peršalimo sukeltas pasėkmes. Jeigu namuose nebeliko erškėčio ir juodųjų serbentų uogų, kibkite į citrinas ir valgykite jas neribodami savęs su medum, gerkite vandeniu atskiestas jų sultis. Gerai su soda nuplautas citrinas, nenulupant jų žievės, blenderiu sutrinkite iki tyrelės būvio ir sumaišykite su pageidaujamu kiekiu medaus- turėsite labai stiprų preparatą peršalimo ligų prevencijai ar jau sergant jomis. 

Jeigu pakilo temperatūra, suvalgykite vieną greipfrutą arba 2 apelsinus, ar pusę citrinos- taip sumažinsite užkilusią temperatūrą puse laipsnio.

Dar vienas labai paprastas būdas nuimti aukštą temperatūrą, tai kompresas iš 2 švariai nuplautų, neskustų ir sutarkuotų bulvių tyrės, sumaišytos su 1 valgomuoju šaukštu acto, uždedamas ant kaktos. Jeigu laikosi aukšta temperatūra, tokius kompresus keisti dažniau.

Ir dar viena buitinė priemonė temperatūros sumažinimui – sutarkuotas svogūnas, sutarkuotas obuolys ir medus, praktiškai beveik lygiomis dalimis sumaišomi ir pasigamintu mišiniu smaguriaujame 3 kartus dienoje, po 1valgomąjį šaukštą - geriausiai iki valgio.

Pasidarius sulčių iš 1 obuolio ir 1 citrinos, jas sumaišius su 1 valgomuoju šaukštu medaus, be didelių pastangų numušite sukilusią temperatūrą. Šį patiekalą reikia suvartoti dienos bėgyje per 3 kartus.

Liepžiedžių arbata: 2 arbatinius šaukštelius liepžiedžių užpilkite stikline verdančio vandens, leiskite prisitraukti 10-15 minučių. Jei liga ūminė, gerkite kuo daugiau ir kuo karštesnės arbatos (galite pasaldinti medumi). 

Arbata skatina prakaitavimą ir slopina spazmus. Šios arbatos nepatartina vartoti per ilgai, nes gali pakenkti širdžiai, ir negerkite visiškai, jeigu sergate širdies ligomis.

Patariama arbatinį šaukštelį medetkų žiedų užpilti stikline verdančio vandens, 10 minučių leisti prisitraukti. 
Gerti rekomenduojama po 2-3 stiklines per dieną. Slopina uždegimą, spazmus, gerina limfos apytaką. Tinka padidėjus limfmazgiams, peršalus, sergant infekcinėmis peršalimo ligomis. 

Po arbatinį šaukštelį smulkintos gluosnio žievės ir bet kurios kitos prakaitavimą skatinančios arbatos užpilkite stikline verdančio vandens, 10 minučių palaikykite, kad prisitrauktų. 
Patariama gerti po 2-3 stiklines per dieną. Ši arbata mažina karščiavimą ir skausmą, varo skysčius, skatina prakaitavimą.

Arbatą iš saulėgrąžų žiedų geltonų lapelių rekomenduojama gerti kaip patikimą ir nekenksmingą temperatūros mažinimo priemonę esant bet kokiai infekcijai- 1 valgomąjį šaukštą išdžiovintų saulėgrąžų žiedų lapelių užpilti ¼ litro verdančio vandens. Leisti prisitraukti 10 minučių. Nukošti ir arbata tinkama naudojimui.

Obuolių acto kompresas kojoms:
Atskieskite vandenį actu santykiu 1:1. Šiuo vandeniu sudrėkinkite rankšluostį, lengvai nuspauskite ir standžiai, bet ne per kietai apvyniokite blauzdas. Ant viršaus užvyniokite lininį rankšluostį ir vilnonę skarelę. Po 15 minučių procedūrą reikia pakartoti.
Dėmesio: kompresą daryti draudžiama, jeigu kojos sušalusios.

Turint temperatūros, reikėtų daug gerti, juk organizmas prakaituodamas netenka daug skysčių. Kiekvienam padidintos temperatūros laipsniui jis išeikvoja papildomą litrą vandens.

Kaip matote, sumažinti užkilusią temperatūrą galima gana paprastomis buitinėmis priemonėmis, be jokio žalingo poveikio žmogaus organizmui, kai kurie receptai netgi skanūs.

Komentarai