PLAUČIŲ UŽDEGIMAS - LIAUDIES MEDICINOS PATARIMAI

Diagnozavus plaučių uždegimą liaudies medicina rekomenduoja pasinaudoti liaudies medicinoje taikomais šios ligos gydymo metodais ir išbandyti bet kurį pasirinktinai iš namuose esamų ir gydymui tinkamų augalų, produktų, vaistažolių.

Staiga užklupus plaučių uždegimui - patariama paprastais buitiniais produktais vaduotis iš užklupusios bėdos. Paimkite medvilninę arba lininę atraižą tokio dydžio, kad perlenkta per pusę uždengtų visą krūtinės ląstą, užtepkite jos paviršių tirštu raugintu pienu. Neturite rūgpienio, panaudokite natūraliai raugintų kopūstų sultis, tik ne tų, užpiltų citrinų rūgštele parduodamų dažnai turgavietėse. Sumirkykite raugintų kopūstų sultyse nurodytų audinių atraižą, perlenkite taip padvigubindami sluoksnį audinio ir uždenkite visą krūtinės plotą nuo vienos pažasties iki kitos. Ant viršaus pridenkite vilnoniu audiniu arba apsivilkite vilnoniu megztiniu, galima ir storus flanelinius baltinius. Rekomenduojama atsigulti į lovą, šiltai apsikloti ir pasnausti 45 minutes. Jeigu užmigsite ir ilgiau - nesijaudinkite, blogų pasekmių nebus.

Šalia lovos turėkite indą su vėsiu vandeniu ir paruoštą tamponą apsiplovimams odos pasirodančios po truputį nuvyniojant nuo krūtinės kompresą. Sudrėkintu tamponu, nuėmus kompresą nuo krūtinės, numazgokite nugarą, rankas ir kojas. Aptrynimus vėsesniu vandeniu stenkitės atlikti ganėtinai sparčiai. Užbaigus pavilgų terapiją, skubiai persirengti sausais baltiniais, nes plačiai atsivėrusios nuo prakaitavimo poros privalo po truputį susitraukti. Tokias kompresų procedūras pakartoti 3 kartus dienoje. Po 3-4 dienų liaudies medicinos žinovai sako, kad plaučių uždegimas atsitraukia.
----------------------------------------------------
Pleistras: liaudies medicina sako, kad jis padeda išsivaduoti nuo įkyraus giluminio kosulio, net nuo bronchito su astmos požymiais. Patariama paimti po 2 valgomuosius šaukštus: medaus, miltų ir virinto, kambario temperatūros vandens. Visa tai gerai išmaišyti ir susidariusią masę 2-3 milimetrų storumo sluoksniu rekomenduojama užtepti ant pakankamai plataus medvilninio audinio, padėto ant vaškinio popieriaus, kompresą padėti ant krūtinės, taip kad vaškinis popierius būtų iš viršaus ir visą kompresą pridengti dar viena audinio atraiža ir pleistrais pritvirtinti prie ligonio nugaros. Pasistenkite, kad pasidarytas pleistras uždengtų nugarą, gerai jį apšiltinti. Patogiausiai tai daryti, pasiruošus nakties miegui. Taip pat patariama prieš miegą išgerti prakaitavimą skatinančios arbatos – 2 arbatiniai šaukšteliai medaus, 2 arbatiniai šaukšteliai liepžiedžių, 2 arbatiniai šaukšteliai sudžiovintų aviečių uogų užplikinami verdančiu vandeniu ir po 10 min, gerti mažais gurkšneliais.

Vaikams į tokią arbatą rekomenduojama įmesti žiupsnelį pelkinės vingiorykštės žiedų. Tai augalas pasižymintis labai stipriu priešuždegiminiu ir bronchus valančiu poveikiu.

Gydomajam efektui sustiprinti, lygiagrečiai su šiuo pleistru- terapijai siūloma pasigaminti kojų padų ir kulkšnių įtrynimams užtepėlę iš kiaulienos taukų sutrintų (1:1) su tokiu pat kiekiu susmulkintų (sumaltų) česnakų. Baigus įtrynimus, kojas laikykite šiltai. Liaudies medicina sako, kad visi šie gydomosios terapijos elementai nuo plaučių uždegimo suveikia be priekaištų.
----------------------------------------------------
Pleistras su varške pasiteisina sergantiems užsitęsusiomis ir dar sunkios formos peršalimo ligomis ar įtariant prasidedantį plaučių uždegimą. Vakare prieš miegą patariama varškę sumaišyti su medumi santykiu 2:1 (2 v. š. varškės + 1 v.š. medaus). Gerai išmaišytą masę pašildyti iki 37 laipsnių ir lygiu sluoksniu užtepti audinio atraižą. Suteptąja puse uždėti ant krūtinės, pridengiant iš viršaus kompresą polietileno plėvele arba klijuote, nuoširdžiai apšiltinti kompresu apdengtą krūtinę ir pralaikyti visą naktį. Ryte nuėmus kompresą, nuplauti šiltu vandeniu sudžiūvusius varškės likučius, sausai nušluostyti, dar ištrinti vilnoniu audiniu nugarą ir vėl krūtinę, šiltai apsirengti. Nuėmus (varškės + medaus) pleistrą, liaudies medicinos atstovai pataria atkreipti dėmesį į likusios varškės spalvą: jeigu geltonos spalvos, įtariamas prasidėjęs plaučių uždegimas, jeigu geltonos su pažaliavusiomis dėmėmis, reiškia plaučių uždegimas jau įsibėgėjo - imkitės aktyvaus gydymo. Jeigu spalva nepasikeitė - plaučiai sveiki.

Tokiu pat metodu rekomenduojama pasinaudoti, pasigamintos namų sąlygomis, pašildytos varškės kompresu (net be medaus) uždėjimu ir ant nugaros. Lygiai taip pat patariama atkreipti dėmesį į varškės likučių spalvą, nuėmus kompresą.
----------------------------------------------------
Pleuritą (pleuritas – tai įvairių ligų sąlygotas pleuros lapelių uždegimas, su ar be skysčio susikaupimu pleuros ertmėje. Pleuritas gali būti ūmios arba lėtinės eigos.) liaudies medicina teigia, kad galima sėkmingai gydyti svogūnų vynine trauktine. Nusilukštenkite ir susmulkinkite 300 gr. svogūnų, užpilkite 0,6 ltr. baltojo vynuogių vyno, pridėkite 100 gr. šviesaus medaus ir palaikykite 8 dienas, reguliariai suteliūskuojant. Nufiltravus, kasdieną patariama gerti po 1 valgomąjį šaukštą, 4 kartus dienos eigoje, prieš valgį.
----------------------------------------------------
Susitvarkyti su plaučių uždegimu pagal liaudies mediciną gali padėti ir šermukšnių žiedų tepaliukas. Virdulyje ištirpinkite 0,5 kg. kiaulienos lašinių, suberkite į gautus riebalus 7 saujas tik nuskintų arba sudžiovintų šermukšnio žiedų ir virdulį dar 4 valandas pakaitinkite kitame puode su verdančiu vandeniu. Nufiltravus, žiedus išmeskite, o skystį supilkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve. Pasigamintu tepalu, truputį sušildžius reikiamą jo kiekį, rekomenduojama ištrinti krūtinės ląstą. Tepalas nepraranda gydomųjų savybių 2 metus. Juo galima gydyti hemorojų, gerai išsklaido nuo sumušimų likusias mėlynes ir kraujosruvas po nevykusių adatinių injekcijų. 
----------------------------------------------------
Plaučių uždegimą pradinėje stadijoje liaudies medicina pataria gydyti dar ir taip: pakankamai platų, kelių sluoksnių marlės gabalą sumirkytą degtinėje, uždėkite ant krūtinės, iš viršaus uždėkite kompresams skirto, pašildytą popieriaus lakštą, dar ant viršaus vilnonį pledą ar megztinį ir guldykite miegoti. Sakoma, kad ryte ligonis pabus jau be progresuojančio plaučių uždegimo.

PASTABA. Nevartoti, su tokiu kompresu ir prieš jį uždedant, jokių vaistų. 
----------------------------------------------------
Nusipjaukite 3-5 metų amžiaus alijošiaus lapų, palaikykite 14 dienų šaldytuve. Nuplautus ir pasmulkintus lapus užplikyti verdančiu vandeniu santykiu 1:3. Po 1-1,5 valandos, išspausti plikintų alijošiaus lapų sultis ir 100 ml. sulčių sumaišyti su 500 gr. labai gerai susmulkintais graikinių riešutų branduoliais, pridedant 300 gr. medaus. Rekomenduojama vartoti 3 kartus dienoje, po 1 valgomąjį šaukštą, likus 30 min. iki valgymo pradžios.
----------------------------------------------------
Liaudies medicina pataria pasinaudoti baltųjų alyvų žiedų preparatais: prakaito ir šlapimo išsiskyrimo skatinimui, atsikosėjimui palengvinti, sergant maliarija, kokliušu, bronchitu, pneumonija, viršutinių kvėpavimo takų kataru, plaučių tuberkulioze, reumatu, radikulitu, suviduriavus, užpuolus kosuliui, peršalimo atvejais, prasidėjus šlapimo pūslės uždegimui. 

Antpilo receptas – 1 valgomąjį šaukštą alyvos žiedų užplikiname termose 1 stikline karšto vandens, po 1 valandos nufiltruojame ir patariama gerti po 1 valgomąjį šaukštą, 3-4 kartus dienoje.

Tinktūra - 100gr. alyvos žiedų užpilti 500 ml. degtinės ir palikti tamsioje, vėsioje vietoje, pastoviai sujudinant. Po 7 dienų rekomenduojama vartoti po 30 lašų, 3 kartus dienos eigoje. 
----------------------------------------------------
Plaučių uždegimui slopinti , liaudies medicinos žinovai pataria nueiti į pušyną, susirasti ant pušų kamienų sustingusių sakų ar dar pradėjusios sunktis pušies medžio dervos. Tuos sakus su medum arba cukrumi sukočioti tarp pirštų į mažus rutuliukus ir nekramčius juos praryti.
----------------------------------------------------
Liaudiškos medicinos žinovų nuomonė vieninga – bičių propoliu ir jo preparatais gerai gydoma daugelis ligų, tame tarpe ir plaučių uždegimas, kitos plaučių ligos. 

Jie pataria kiekvieną dieną, pavalgius jo pakramtyti 1-3 gr. nuryjant susidariusias seiles. Pirmą kartą, prieš miegą pavartokite 0,3-0,5 gr. propolio, o ryte atkreipkite dėmesį savo organizmo reakcijai jo poveikiui. Jeigu nepasireiškė jokios alerginės reakcijos, toliau kramsnokite jau iki 3 gr. per dieną, 4-14 dienų laikotarpyje.

PASTABA. Kad išvengti burnos gleivinės suerzinimo, pirmą kartą pradėjus vartoti propolį, pakramčius jį 10-15 min. patariama padaryti pauzę 1-2 valandoms. Po to krimskite iki burnoje liks smulkūs propolio trupinėliai, kuriuos geriau išspjauti.

Sergant sunkiomis, chroniškomis ir infekcinėmis ligomis, liaudies medicina sako, kad propolio galima sukramtyti nuo 10 iki 20 gr. per parą. Tik būtinai pasitarkite su ligonio būklę kontroliuojančiu gydytoju. 
----------------------------------------------------
Dar vienas puikus vaistažolių ir medaus mišinys palengvinantis sergančiųjų plaučių uždegimu būklę: 1 kg. liepų medaus, 200 gr. alijošiaus, 200 gr. alyvuogių aliejaus, 150 gr. beržų pumpurų ir 50 gr. liepžiedžių. Beržų pumpurus ir liepžiedžius užvirinti su 0,5 ltr. vandens ir dar pavirinti 1-2 min. Nufiltravus, nuovirą supilti ant medaus, sumaišyto su smulkiai supjaustytais alijošiaus lapais ir galiausiai supylus alyvuogių aliejų viską gerai išmaišyti. Rekomenduojama vartoti po 1 valgomąjį šaukštą, 3 kartus dienos bėgyje, prieš vartojimą vis suteliūskuoti stiklainį.
----------------------------------------------------
Kosuliui nuslopinti, po plaučių uždegimo: plonais griežinėliais supjaustyti 6-8 ridikus, gausiai juos apibarstyti cukrumi. Po 4-6 valandų pasirodys ridikų sulčių sirupas. Patariama vartoti po 1valgomąjį šaukštą, kas valandą. Liaudies medicinos žinovai teigia, toks ridikų sirupas išgydo patį nuožmiausią kosulį ir svarbiausia per palyginus trumpą laiko tarpą.
----------------------------------------------------
„Gogol – mogol“ - iš kiaušinio trynių suplaktų mikseriu su cukrum ir romu (proporcijos pasirinktinai) – sakoma, kad tai tikrai stiprus pagalbininkas nuo kosulio, vartojamas iš ryto nevalgius ir negėrus. 
----------------------------------------------------
Sumaišykite puse stiklinės ridikėlių arba morkų sulčių su puse stiklinės pieno arba medus gėrimo. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą, 6 kartus dienoje.
----------------------------------------------------
Pavasarį patariama kosulį gydyti beržų ir klevų sula su šiltu pieneliu. 

Liaudies medicina sako, kad galima išsigydyti aguonų aliejumi kosulio priepuolius, lydimus apsunkinto kvėpavimo, aštriais skausmais šone ir gausiomis gleivingomis išskyromis kosėjant: liaudiškos medicinos žinovai pataria - visą kūną įtrinti aguonų aliejumi, kas iššaukia labai gausų prakaito išsiskyrimą net 2 paras po įtrynimo. 

Ligoniui rekomenduoja duoti karštų, prakaitavimą skatinančių arbatų. Galima ligonio pėdas (iki kulkšnių) apvynioti rankšluosčiu, suvilgytu vandens bei acto mišinyje tik gerai nugręžtu.
----------------------------------------------------
15 gr. gauromečio užplikyti stikline verdančio vandens, palaukti valandą. Patariama gerti po 1/3 stiklinės, 3 kartus per dieną, 20 min. prieš valgį.
----------------------------------------------------
Plaučių ir gerklės uždegimų metu vartoti sukatžolių užpilą: - 20 gr. sukatžolės užplikyti 1stikline verdančio vandens, po 30 min, nufiltruoti. Rekomenduojama gerti po 2 valgomuosius šaukštus, 3 kartus dienoje.
----------------------------------------------------
Sergant plaučių nepakankamu, vartojamas nasturtės lapų užpilas: 10 gr. nasturtės lapų užplikyti 1 litru verdančio vandens, palaukti 10 min. ir perkošti. Patariama išgerti per dieną po pusę stiklinės.
----------------------------------------------------
Skreplius iš plaučių galima išvalyti maitinantis medumi su lazdynų riešutais (šis patiekalas taip pat padeda, esant ilgai trunkančiam kosuliui). 

Taip pat gera priemone laikoma: -50 gr. kedro riešutų 20 min. pavirinti su 0,5 ltr. saldaus vyno.
----------------------------------------------------
Rekomenduojama ištrinti krūtinę arba nugarą tokiu tepalu: sumaišyti 1 dalį ištirpinto vaško ir 4 dalis žąsies taukų (juos galima pakeisti vištų ar avienos taukais). Turi gautis pakankamai tirštos konsistencijos tepalas.
----------------------------------------------------
-1 arbatinį šaukštelį šliaužiančiosios tramažolės (perdozavimas pavojingas) užplikyti stikline verdančio vandens, palaukti 1 valandą. Patariama gerti po 1/4 stiklinės, 4 kartus dienos bėgyje, 20 min. prieš valgį.
----------------------------------------------------
Nuo plaučių ligų - sumaišyti susmulkintų 2 valgomuosius šaukštus čiobrelių ir sukatžolių. Mišinį užplikyti termose 2 stiklinėmis verdančio vandens. Po 1 val. nufiltruoti ir patariama gerti šiltą po 2 valgomuosius šaukštus, 5-6 kartus per dieną. Galima gerti su medumi.
----------------------------------------------------
Užpilas skatinantis prakaitavimą - sumaišyti liepos žiedų ir aviečių uogų po 50 gr. ir 1 valgomąjį šaukštą mišinio užplikius 1stikline verdančio vandens, indelį su užpilu dar pakaitinti 10 min. verdančiame puode. Po 40–45 min, perkošti ir patariama gerti po 1 stiklinę, 2–3 kartus dienos eigoje, prieš valgį.
----------------------------------------------------
Kosuliui, užkimimui gydyti patariama gerti pasaldintas kopūstų sultis po 1 valgomąjį šaukštą, keletą kartų per dieną.
----------------------------------------------------
Bronchitui ir kosuliui gydyti patariama pasiruošti tokį mišinį: nuvalykite ir supjaustykite 900 gr. svogūnų, užpilkite 1 stikline cukraus ir 2 stiklinėmis vandens, 2 val. silpnai kaitinkite ir pastoviai maišykite. Ataušinus, nufiltruokite, įdėkite 2 šaukštus liepų medaus, išmaišykite, keletą dienų palaikykite tamsoje ir rekomenduojama gerti po 1valgomąjį šaukštą, 2–3 kartus dienoje, praėjus 1valandai po valgio.
----------------------------------------------------
Nuvalyti 1 česnako galvutės skilteles, susmulkinti ir sumaišyti su šviesiu liepų medumi. Palaikius 5–6 dienas tamsoje patariama vartoti po 1 arbatinį šaukštelį, 4 kartus per dieną persišaldžius ir viršutinių kvėpavimo takų ligoms gydyti.
----------------------------------------------------
Jeigu vaikas kosėja, jo kojytes rekomenduojama pamirkyti garstyčių vonelėje. 80–100 gr. sausų garstyčių miltelių ištirpinkite 10 ltr. vandens (38 laips.). Procedūrai skirkite 15 min. Paskui nušluostykite kojas, apaukite vilnonėmis kojinėmis ir guldykite į lovą.
----------------------------------------------------
Ajerų šakniastiebių nuoviras vartojamas kaip antiseptinė, atsikosėjimą lengvinanti priemonė, sergant plaučių uždegimu. 

Ajerų šaknų nuoviro ruošimas ir vartojimas - 2 valgomieji šaukštai susmulkintų ajero šakniastiebių užpilami 1stikline karšto vandens ir indas su užpilu 30 minučių kaitinamas kitame inde su verdančiu vandeniu. Po 10 min atvėsinus, nufiltruoti. Galima praskiesti virintu vandeniu iki 2 stiklinių. Patariama gerti po ¼ stiklinės, 3 kartus per dieną, 30 min prieš valgį. 
----------------------------------------------------
Liaudiškas receptas nuo plaučių uždegimo: prisirinkti daug gysločių lapų, perplauti juos 3 kartus, leisti nudžiūti, patiesti ant lovos ilgą platų rankšluostį, jį uždengti polietileno plėvele ir ant jos gražiai vienas prie kito išdėlioti gysločio lapus( apatine lapo puse į viršų), atsigulti ant jų, šonus ir krūtinę taip pat apdėti gysločio lapais, apsisukti rankšluosčiu ir dar apsisukti šilta vilnone antklode arba apsivilkti vilnonį megztinį ir į lovą. Liaudies gydytojai sako, kad ryte būsi jau sveikas, bet galima ir pakartoti, jeigu dar prastai jautiesi.
Lapų galima prisidžiovinti ir žiemai. Prieš naudojant, sudžiovintus gysločių lapus pamerkti į šiltą vandenį ir išmirkusius naudoti kaip parašyta. Lapai dedami ant kūno tik ta puse, kuri yra nukreipta į žemę. 

Liaudies medicinos žinovai pataria - sergant plaučių uždegimu, 9 dienas gerti visos antžeminės dalies nasturtų nuovirą ir liepžiedžių arbatą.
----------------------------------------------------
Paimti 1 valgomą šaukštą nasturtų žiedų ir užplikyti 1 stikline verdančio vandens. Po 1 val. nufiltruoti, sumaišyti lygiomis dalimis su medumi ir degtine arba raudonu vynu. Rekomenduojama vartoti po 1valgomą šaukštą, 2 kartus dienoje. Norma skirta suaugusiems.
----------------------------------------------------
3 valgomieji šaukštai linų sėmenų vakare suberiami į termosą ir užpilami 3 stiklinėmis verdančio vandens. Ryte užpilas perkošiamas, padalinamas į 4 dalis ir patariama gerti kiekvieną dalį, 

likus 1 val. iki valgymo pradžios.
----------------------------------------------------
RASAKILOS TRAUKTINĖ SU VYNU gydo plaučius ir įsisenėjusį kosulį.

30 gr. sudžiovintų rasakilų lapelių užpilti 1 ltr. vynuogių vyno, pamažu kaitinant, pavirinus 30 min, nufiltruoti ir atvėsinti. Rekomenduojama gerti po 30 gramų 3 kartus per dieną.

Komentarai