MEDŽIAGŲ APYKAITA, IMUNINĖ SISTEMA, KEPENYS - PARASTOJI GARŠVA (Aegopodium podagraria)

Naudojant šį augalą galima išvalyti kepenis, pagerinti medžiagų apykaitos darbą. 
Augalų pasaulyje nėra tokio valgomo augalo kaip garšva, kuris savo chemine sudėtimi būtų toks artimas žmogaus kraujo sudėčiai. 
Garšvoje labai daug imuninę sistemą stimuliuojančio vitamino C, obuolių ir citrininės rūgšties. 
Taip pat didelės gydomosios galios prideda joje esantys svarbiausi mikroelementai: manganas, varis, geležis. 
Garšva turi didelį kiekį baltymų, pektinų, vitamino C, karotino - kuris yra nepakeičiamas akims, ir dar daug visokių vitaminų. Joje yra eterinių aliejų, kumarinų ir kalcio, be kurio nesusidaro kaulinė medžiaga. 

Paprastosios garšvos rūšies mokslinis pavadinimas - podagraria - susietas su augalo gydomosiomis savybėmis. Viduramžiais paprastosios garšvos laikytos vienais iš veiksmingiausių vaistinių augalų nuo tuo metu tarp aukštuomenės atstovų, vienuolių ir šventikų paplitusios ligos - podagros. Ji kyla dėl organizme sutrikusios šlapimo rūgšties apykaitos. Šia liga dažniausiai suserga nutukę, daug purininių medžiagų turinčio maisto (riebios mėsos, žuvies) vartojantys žmonės. Viduramžiais aukštuomenė ir vienuoliai valgė daug riebaus maisto. Paprastosios garšvos labai vertintos kaip maistiniai ir vaistiniai augalai, daug jų auginta vienuolynų daržuose ir soduose. 
Garšvų lapus galima rinkti nuo pat pavasario iki rudens kol jie dar žali. 

Šaknų paruošimas: jas galima ruošti kai augalas peržydėjo - liepa - rugpjūtis ir vėlai rudenį, ir anksti pavasarį. Šaknys iškasamos, kruopščiai nuplaunamos, supjaustomos nedideliais gabalėliais ir džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje. Pabaigti džiovinimą galima džiovykloje arba orkaitėje. 

Maistui garšvų lapai naudojami pavasarį iki joms pražystant. Vėliau pakinta jos skonis, be to atsiranda vidurius laisvinantis poveikis. Norint visą vasarą valgyti garšvų lapus galima žiedynus išlaužti. 
Prieš valgant žalias, patariama perlieti verdančiu vandeniu. 
Garšva naudinga žmonėms kenčiantiems nuo pabrinkimų, todėl, kad yra gera priemonė skysčių pertekliaus pašalinimui iš organizmo. Joje daug naudingų medžiagų padedančių susitvarkyti su anemija. 
Garšvų nereikėtų naudoti esant žemam kraujo spaudimui. 
Auganti miške garšva niekada nežydi. 

Vaistinės savybės 

Liaudies medicina sako, kad garšva pasižymi reumatą, artritą gydančiomis, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančiomis, šlapimą varančiomis bei kraujo spaudimą mažinančiomis savybėmis. Žolės antpilas pasižymi lengvomis raminančiomis savybėmis. 
Paruoštais garšvų lapų kompresais patariama gydyti nudegimus, vabzdžių sugeltas vietas, malšinti sąnarių skausmas. 
Šutintų garšvų lapų bei šaknų kompresas daugeliu atveju gali būti veiksmingas gydant sėdimojo nervo uždegimą. Tokiu atveju kompresas keičiamas nuolatos. 
Garšvos naudojimas padės pagerinti plaukų, nagų ir dantų būseną. 

Sunegalavus žarnynui, šlapimo pūslei, prostatitui, inkstams, kepenims - garšva, kaip teigia liaudies medicinos žinovai, padės savo priešuždegiminiu ir diuretiniu poveikiu organizmui. Ji gali padėti sustiprinti kepenų funkciją organizmo valyme, normalizuoti druskų apykaitą, pagerinti skrandžio ir žarnyno darbą, sustabdyti uždegiminius procesus. 

Garšvą patariama naudoti sergant inkstais, šlapimo pūslės ligomis, prie skrandžio ir žarnyno susirgimų, kvėpavimo takų, reumato, podagros ir avitaminozės susirgimo atvejais. 

Garšvos šaknys turi priešgrybelinių savybių. 

Garšva padeda sergant vėžiu, chronišku vidurių užkietėjimu ir nuo nutukimo. 

Neseniai atrasta dar viena garšvos gera savybė: joje atrasta aktyvi medžiaga, kuri padeda širdies raumenų veiklai. 

Liaudies medicina teigia, kad garšva gerai valo kraują, padeda organizmui atsikratyti šlakų. 

Kaip naudoti garšvą

Vitamininis gėrimas: 3 arbatiniai šaukšteliai garšvos užpilami 2 stiklinėmis verdančio vandens, leidžiama nusistovėti 2 valandas. Nukošiama ir patariama gerti po ½ stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį. 

Šviežiais garšvos lapais ir sultimis patariama įtrinti skaudamas vietas esant radikulitui, reumatui ir podagrai, įvairiems uždegiminiams procesams, o taip pat kaip nuskausminančią priemonę sergant rože. 

Sultys iš jaunos garšvos gali padėti sergant rože, diateze ir alergija, esant galvos svaigimui: 

sultys spaudžiamos iš viršutinės jaunos garšvos dalies. Patariama gerti 1/3 – ¼ stiklinės su 1 valgomuoju šaukštu medaus (sultys :1:1 su vandeniu). Iš pradžių patariama pradėti nuo vieno valgomojo šaukšto, palaipsniui didinant iki pasieksime puse stiklinės per dieną (skiesti vandeniu 1:1). Po mėnesio pasijuntama energijos atsiradimas, pagerėja savijauta 

Sultys išorėje: rekomenduojamos kaip skausmą mažinantis kompresas- sergant podagra, sergant radikulitu, esant rožės susirgimui ir kitiems uždegiminiams procesams gydyti. 

Receptai
Sergant skrandžio, žarnyno, inkstų ir šlapimo pūslės ligomis, kvėpavimo takų uždegimu, galvos svaigimo atvejais padeda jaunos garšvos viršutinės dalies sultys. Patariama gerti po ¼ stiklinės su arbatiniu šaukšteliu medaus 3 kartus per dieną. 

Sergant rože 
Išspausti sultis iš jaunos garšvos viršutinės dalies. Patariama gerti sultis po 1/3 – ¼ stiklinės su 1 valgomuoju šaukštu medaus 3 kartus per dieną.

Diatezė ir egzema 
3 arbatinius šaukštelius susmulkintos garšvos užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, leisti prisitraukti 2 valandas, nukošti. Patariama gerti po puse stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį. 

Reumatizmas, artritas, podagra skrandžio – žarnyno susirgimai ir kvėpavimo takų susirgimai
2 valgomuosius šaukštus susmulkintos žolės dėti į emaliuotą puodą, užpilti stikline verdančio vandens, uždengti ranksluoščiu ir leisti nusistovėti iki atvėsimo. Nukošus patariama gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną. 

Inkstų ir šlapimo pūslės susirgimai
2 valgomuosius šaukštus susmulkintos garšvos viršutinės dalies užpilti 1 stikline karšto vandens, virinti vandens vonelėje 15 min. leisti atvėsti 45 minutes, nukošti per 2-3 marlės sluoksnius, nuspausti ir pripildyti virinto vandens iki 1 stiklinės. Patariama naudoti lygiomis porcijomis kaip vandenį. Valo kepenis. 

Esant uždegiminiams procesams 
Šviežius susmulkintus lapus patariama dėti prie skaudamų vietų kaip nuskausminančią ir priešuždegiminę priemonę. 

Galvos skausmas 
2 valgomuosius šaukštus išdžiovintos garšvos užpilti 0,5 litro verdančio vandens, leisti nusistovėti 2 valandas šiltoje vietoje, nukošti ir rekomenduojama gerti po 0,5 stiklinės 20 minučių prieš valgį. 

Angina, cistitas, gastritas ir kolitas 
Trečdalį indo užpildyti susmulkintomis džiovintomis garšvos šaknimis, iki viršaus užpilti gera degtine, leisti nusistovėti tamsioje vietoje 14 dienų pastoviai sujudinant. Nukošti. Patariama gerti po 20-25 lašus į puse stiklinės vandens 3 kartus per dieną 20 min iki valgio. 

Tinktūra 
7 valgomuosius šaukštus susmulkintos garšvos viršutinės dalies su žiedais užpilti 500 ml geros degtinės. Leisti nusistovėti pastoviai sujudinant tamsioje šiltoje vietoje 3 savaites. Nukošus laikyti tamsioje vietoje. Patariama gerti pradedant lapkričio mėnesio pabaiga ir baigiant balandžio mėnesio pabaiga po 15-20 lašų atskiedus 50 ml vandens 2-3 kartus per dieną likus pusei valandos iki valgio. 

Virškinimo trakto susirgimams 
Trečdalį litrinio stiklainio užpildyti susmulkintomis garšvos šaknimis, iki viršaus užpilti gera degtine, uždaryti ir leisti nusistovėti 10-15 dienų šiltoje tamsioje vietoje. Gerti patariama po 20-25 lašus į puse stiklinės vandens 3 kartus per dieną 20 min iki valgio. Patariama gerti 1 mėnesį. 

Garšvos šaknų tinktūra
Šaknų tinktūrą patariama naudoti kompresams esant miozitui - miozitas – tai kai tam tikra dalis raumeninio audinio yra apimta uždegimo, susitraukia ir tampa nepaliaujamo skausmo šaltiniu, Dažniausiai miozitą sukelia ilgalaikis statinis raumenų apkrovimas, Dažniausiai tokios traumos patiriamos juosmens srityje - gydytojai jas vadina liumbago. 

Išsikasama garšvos šaknų pavasarį arba rudenį , gerai nuplauti , susmulkinti ir kietai sudėjus į stiklinį indą užpilti iki viršaus degtine. Leisti nusistovėti kambario temperatūroje, tamsioje vietoje mėnesį laiko( liaudies gydytojai pataria tam laikui užkasti į žemę), nukošti ir patariama naudoti įtrynimams, kompresams skaudamų vietų nakčiai (uždengti politeleno plėvele ir apdengti šiltu vilnoniu audiniu). 

Jeigu jums reikia pasidaryti kompresą, tai gautą tinktūrą atskieskite per pus su vandeniu. Ja galima daryti apiplovimus. Liaudies medicina garšvos tinktūrą naudoja kaip priemonę prieš vėžį ir nutukimą. Liaudies medicina teigia, kad tokia tinktūra gerai padeda sergant poliartritu, podagra radikulitu, reumatizmu, esant sausgyslių patempimui. 

Jei neturite tinktūros - galima daryti sąnariams kompresus iš šviežių lapų košelės. 

Garšvos lapai gerai padeda esant odos grybelio susirgimams. 

Garšvos užpilu2 valg. šaukštus susmulkintos žolės užpilti stikline vandens , leisti prisitraukti, nusistovėti. Nukošti ir patariama skalauti burną stiprinant dantenas ir dantis. 

Garšvos užpilas turi cukraus organizme mažinimo savybių, stiprina kraujagysles. 

Kompresai daromi iš šviežių lapų
Susmulkinti lapai dedami ant skaudamos vietos kaip skausmą mažinanti priemonė esant reumatui, podagrai, įvairių uždegimų atveju. 

Išdžiovinta garšva ir paruošti iš jos milteliai naudojami kaip prieskonis. 

Marinuoti garšvos marinuoti lapai 
Jauni garšvos lapai kietai sudedami į sterilius stiklainius, užpilama marinatu, deda kelis žirnelius pipiro. Galima naudoti kaip puikų garnyrą antriems patiekalams. 

Marinatas:1 litrui - marinato reikia: 1 valgomasis šaukštas druskos, 1 arbatinis šaukštelis cukraus, 2 gvaizdikėliai, 12 kvapaus pipiro žirnelių, 2 lauro lapai, ½ litro 6 procentų acto, ½ litro vandens, 2 valgomieji šaukštai 80 procentų acto esencijos. 

Marinato turinį ruošti emaliuotame puode. Supilti į puodą vandenį, sudėti druską, cukrų, prieskonius, ir pavirinti 10-15 minučių. Supilti actą ir neleidžianti užvirti – pakaitinti dar 10-15 min. Jeigu virinsime kai bus supiltas actas - jis išgaruos. 

Greitai užpilti stiklinius indus iki viršaus, užsukama steriliais dangteliais, apverčiama ir įsukus į šiltą užklotą paliekama per naktį pamažu atvėsti. 

Marinavimui imama tik jauni garšvos lapeliai. 

Jaunus lapelius galima nesuspaudus sudėti į puodą, pabarstyti druska ir užpilti geru vandeniu. Valgyti galima jau rytojaus dieną. Išėmus sudėti tampriai į stiklinį indą ir į šaldytuvą. Turite puikų priedą mėsos ir žuvies patiekalams. 

Rauginta garšva
Vienam kilogramui jaunų garšvos lapų pridedama 50-60 gramų dilgėlių lapų. Visus lapus sumaišyti su druska, uždengti lėkšte, uždėti ant viršaus svorį. Po 1-2 dienų galima valgyti. 

5 kg jaunų garšvos lapų ir 125 g stambios druskos
Prieš dedant į bačką arba stiklinį indą nuplautus lapus tol maišyti su druska, kol neatsiras sulčių. Po to garšvą sudėti į indą, ją sutrombuojant. Ant viršaus uždengti medvilninę medžiagą, uždengti mediniu dangteliu ir prislėgti. Savaitę palikti kambario temperatūroje, vėliau išnešti į šaltą vietą. 

Galima pridėti prie įvairių užkandžių – ir pirmiems ir antriems patiekalams. Tokia prieskoninė priemonė ne tik nesugadins jų, bet ir praturtins vitaminais, mineralais ir kitomis vertingomis medžiagomis, suteikdamos patiekalui ypatingo šarmo ir pikantišką skonį. 

Komentarai