PERŠALIMAI, ŠLAPIMO TAKŲ SUSIRGIMAI, ANGINA, BRONCHINĖ ASTMA - JUODŲJŲ SERBENTŲ LAPAI

Gydomųjų savybių turi ir juodųjų serbentų lapai, mat juose esama rauginimo medžiagų ir vitamino C.

Juodojo serbento lapai liaudies medicinoje naudojami: peršalimai, avitaminozė, aterosklerozė, padidintas kraujo spaudimas, podagra, reumatas, hemorojus, akmenys inkstuose, šlapimo takų susirgimai, kepenys, infekciniai susirgimai lydimi kraujo išsiliejimų ir kraujavimo, dvylikapirštės žarnos ir skrandžio opaligė, gastritas, angina, bronchinė astma, egzemos, neodermitai, limfinių mazgų tuberkuliozė.

Išoriškai juodųjų serbentų lapai naudojami: dermatitas, akių susirgimai.
Juodųjų serbentų lapų antpilas padeda pašalinti iš organizmo šlapimo ir rūgštynių rūgšties perteklių ir todėl jis pravers gydant reumatą ir podagrą.

 Liaudies medicina lapų nuoviru (karšta arbata) gydo odos ligas, šlapimo pūslės susirgimus, inkstų akmenligę. Tokia arbata palengvina vaikų kokliušo ir konvulsingo suaugusiųjų kosulio gydymą.

Švieži lapai tinka prieskoniams ir agurkams raugti.                             

Juodųjų serbentų lapuose, be vitamino C, yra fitoncidų, magnio, mangano, sidabro, vario, švino, sieros.

Šie serbentai - nuostabi profilaktikos priemonė nuo širdies ir kraujagyslių sistemos problemų, Alzheimerio ligos ir netgi piktybinių auglių. Yra žinoma, kad juodieji serbentai užkerta kelią diabeto vystymuisi, regos problemoms ir pagyvenusių žmonių intelektualinių gebėjimų nusilpimui. Juodieji serbentai taip pat naudingi sergant inkstų, kepenų ir kvėpavimo takų ligomis.

Juodųjų serbentų lapų arbatos skatina šlapimo išsiskyrimą ir prakaitavimą, o kadangi augalo eterinis aliejus turi dezinfekuojančių savybių jas vartojant žarnyne sumažėja puvimo procesai, normalizuojasi jo mikroflora. Šalia gydomųjų ir profilaktinių savybių, juodųjų serbentų lapai arbatai suteikia specifinį malonų skonį.

Juodųjų serbentų lapų antpilas: šaukštą džiovintų juodųjų serbentų lapų užpilkite puse litro verdančio vandens, indą šiltai apvyniokite ir palikite 2 valandas nusistovėti, paskui nukoškite. Patariama gerti po pusę stiklinės 4-5 kartus per dieną prieš valgį. Juodųjų serbentų lapai skatina šlapimo išsiskyrimą ir padeda pasišalinti šlapimo rūgšties pertekliui.

Juodųjų serbentų lapai stiprina. Geriausiai juos skinti du kartus per metus – užsimezgus vaisiams ir kai jie sunoksta. Lapai sudedami į maišelį ir įmetami į šaldiklį. Po to atšildomi, sukišami į butelį (pilnai) ir užpilami gera degtine. Palaikoma tamsioje vėsioje vietoje 10 dienų, pastoviai sujudinant.

Gėrimas įgauna nuostabią smaragdinę spalvą. Kasdien gerti po 12 lašų. Tokia norma nežeidžia kepenų. Serbentų lapų užpiltinė stiprina sveikatą – liaudies medicina teigia, kad pamiršite širdies permušimus, susireguliuos kraujospūdis.

Juodųjų serbentų lapų arbata
Juodųjų serbentų lapų arbatą galima gerti vietoj tradicinės arbatos arba lapais paskaninti juodąją arbatą. Tokia arbata ypač tinka vasarą, nes puikiai malšina troškulį.
Liaudies medicinos žinovai sako, kad ši arbata gali padėti kovoti ir su užklupusiomis sveikatos problemomis: reguliariai geriant juodųjų serbentų lapų arbatą sumažėja reumatiniai skausmai, nes skatinamas prakaitavimas ir šlapimo išsiskyrimas, ši arbata padeda peršalus, nes joje yra neįtikėtinai didelis vitamino C kiekis (100 g serbentų lapų yra 170 mg šio vitamino, o paros norma žmogui – apie 30 mg). Juodųjų serbentų lapų arbata gerina ir medžiagų apykaitą, teigiamai veikia kraujagyslių sieneles, saugodama jas nuo trapumo ir elastingumo praradimo.

Džiovintų lapų arbata rekomenduojama peršalimų, reumato, skrandžio negalavimų, kokliušo atvejais.

Juodųjų serbentų lapai turi daugiau vitamino C nei uogos, todėl vartojami kaip tonizuojamoji, priešuždegiminė, antireumatinė, šlapimo varomoji ir valomoji priemonė. Juodųjų serbentų lapai, kaip sako liaudies medicina, puikiai tinka ir sergant širdies bei kraujagyslių ligomis, gastritu, podagra.

Juodųjų serbentų lapai - labai kvapūs, todėl yra nepakeičiami konservuojant, sūdant, marinuojant.

Sakoma, kad lapų nuoviras padeda pagerinti savijautą aukšto kraujospūdžio, mažakraujystės, aterosklerozės, organizmo išsekimo atvejais. Jis stiprina imunitetą ir padeda esant alerginiams susirgimams, bronchinės astmos atvejais. Išgėrus jų arbatos sumažėja odos niežėjimas.

Juodojo serbento lapus liaudies medicina siūlo naudoti sekančių susirgimų atvejais: peršalimas ir avitaminozė, aterosklerozė, hipertonija podagra, reumatizmas, hemorojus, akmenys inkstuose, šlapimo takų ir kepenų susirgimai, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, angina kokliušas, bronchinė astma, egzemos ir dar nemažai kitiems susirgimams.

Sąnarių skausmai: 3-5 g sausų lapų užpilti stikline verdančio vandens, leisti nusistovėti 10-20 minučių. Rekomenduojama gerti po 0,5-1 stiklinę per dieną kaip arbatą.

Reumatas ir podagra: 25 g susmulkintų sausų ar šviežių lapų užvirinti 0,5 litro verdančio vandens. Leisti prisitraukti 3-4 valandas. Nukošti. Patariama gerti po 0,5-1 stiklinę 4-5 kartus per dieną.

Juodųjų serbentų lapų arbata nuima pabrinkimus, padeda sergant cistitu.

Jeigu pastoviai lapų užpilu valyti veidą, tai po kurio laiko oda įgauna stangrumą ir gražią sveiką spalvą.

Patariama nešti į kambarį sutrintus juodojo serbento lapus, nes jie orą daro sveikesnį.

Pabrinkimai susiję su inkstais, akmenys šlapimo pūslėje, šlapimo užsilaikymas (netgi jei tai susiję su prostatitu) rekomenduojama gerti užpilą iš juodojo serbento lapų: 10-12 lapų į 1,5 stiklinės verdančio vandens. Geriausias variantas - termosas (5-8 val). Patariama gerti po 0,5 stiklinės 4-5 kartus per dieną tarpuose tarp valgio.
Gastritu sergantiems rekomenduojamas senovinis receptas: 20 šviežių juodojo serbento lapų užpilkite 1 litru balto vyno ir leisti nusistovėti 14 dienų. Nukošti. Patariama gerti po 100 g prieš valgį.

Tinktūra: 1 dalis susmulkintų juodojo serbentų lapų ir 5 dalys geros degtinės. Leisti nusistovėti 14 dienų kambario temperatūroje tamsioje vietoje pastoviai sujudinant. Gerai nukošti (per keliasluoksnę medžiagą arba filtravimo popierių). Laikyti tamsioje vietoje arba tamsiame inde.

Tinktūros naudojimas: kaip šlapimą skatinanti priemonė sergant inkstų ligomis, priešuždegiminė sergant kvėpavimo infekcinėmis ligomis, bronchito, kokliušo atvejais, aukštas kraujospūdis, priešvėžine profilaktika.

Iš juodoji serbento lapų galima pasidaryti vaisinį actą: šviežius lapus sudėti į indą ir užpilti virintu vandeniu su cukrumi (1 litras vandens – cukraus 100 g), užrišti marle ir laikyti 2 mėnesius. Po to gerai nukošti ir supilti į butelius.

Visas juodojo serbento dalis galima naudoti užpilams, kurie turi gana aukštas priešuždegimines savybes. Rekomenduojama naudoti peršalimo, bronchito, galvos skausmui, pilvo skausmams gydyti. 

Jei norite atsikratyti gerklės skausmų rekomenduojama paimti 1 valgomąjį šaukštą sausų juodojo serbento lapų ir užpilti stikline verdančio vandens. Po 15 min., galima gerti kaip parastą arbatą. Po kokių 4-5 tokių pagėrimų, skausmas pamažu atlėgsta, ir gali visai praeiti.

Juodųjų serbentų lapus renka po uogų surinkimo. Po metų jie praranda puse savo eterinių aliejų. Galima rinkti gegužės mėnesį.

Juodojo serbento lapai gerai esant avitaminozei ir mažakraujystei.

Senovėje nuovirais ir tinktūromis juodųjų serbentų lapų gydė netgi geltą ir plaučių uždegimą.

Pavyzdžiui, akmenys inkstuose, skrandžio ligos, įvairūs uždegiminiai procesai – gydomasis nuoviras tiesiog būtinas. Gerai žinoma, kad bet kuriai ligai geriau neleisti atsirasti, negu ją gydyti. Vitamininis nuoviras, tinktūra padeda mums organizme išvengti uždegiminių procesų.

Taip pat yra susidariusi nuomonė, kad lapai padeda išvengti onkologinių ligų, nes juose yra medžiagos, trukdančios vėžinių ląstelių vystimuisi.

Komentarai