GELTONASIS BOBRAMUNIS (Anthemis tinctoria L.) - KRAUJUONAČIOS ŽAIZDOS, ŠLAPIMO SKATINIMAS, MIGRENA, TRAUKULIAI, SKRANDŽIO SPAZMAI, NEREGULIARIOS IR SKAUSMINGOS MENSTRUACIJOS, METEORIZMAS, NEUROZĖS (nervų ligos), BRONCHITAS, KIRMĖLINIŲ PARAZITŲ IŠ ORGANIZMO IŠVARYMAS, PIKTYBINIAI AUGLIAI

Panašus į ramunę baltąją, bet geltonas. Pagal liaudies medicinos praktiką, padeda kepenų ir tulžies pūslės problemoms spręsti. Padauginti nereikėtų, bet su saiku labai tinka, ypač kaip prieskonis, sunkiai virškinamam maistui pagardinti.

Geltonojo bobramunio sudžiovintus žiedynus, sutrynus į miltelius patariama apibarstyti kraujuojančias žaizdas arba tiesiog ant jų uždėti bobramunio žiedą.

Augalas turi insekticidinių savybių (insekticidai -lot. insectum – vabzdys + caedo – žudau) – 5 valgomuosius šaukštus sudžiovintos ir susmulkintos žydinčios bobramunio žolės (kartu su žiedynais) nestipriai kaitinti su 1 litru vandens, užvirusį nuovirą dar pavirinti 4-5 minutes. Po 1 valandos nufiltruoti ir galima vartoti.

Geltonasis bobramunis skatina šlapimo, prakaito, tulžies išsiskyrimą, varo iš žarnyno kirmėlinius parazitus, turi kraują stabdančių ir maliariją slopinančių savybių.

Liaudies medicina rekomenduoja: gerti bobramunių žolės nuovirą, sergant migrena, traukuliais, skrandžio spazmais, opaliginiu kolitu, nereguliariomis ir skausmingomis menstruacijomis, meteorizmu, neurozėmis (nervų ligos), bronchitu, diagnozavus piktybinį auglį;

Žolės nuovirą patariama vartoti kraujo stabdymui, kirmėlinių parazitų iš organizmo išvarymui, žaizdų užgijimo (išoriniai pavilgai ant žaizdos), šlapimo ir tulžies išsiskyrimo skatinimui, spazmų nuslopinimui, alerginių ligų gydymui.

Augalo žydinčios žolės kartu su žiedynais užpilą rekomenduojama vartoti, apsirgus peršalimo ligomis, geltlige, diateze, kraujuojant iš gimdos, tulžies išsiskyrimo skatinimui.

Geltonojo bobramunio žiedų nuovirą, kaip teigia liaudies medicina, galima gerti, užpuolus kosuliui, pasiligojus viršutinių kvėpavimo takų uždegimu, jų infekcija, pneumonija, maliarija, amenorėja, diateze, šlapimo ir tulžies išsiskyrimo pagyvinimui, prie nereguliarių mėnesinių.

Šaknų nuovirą patariama vartoti turintiems epilepsiją, vyriškos potencijos sustiprinimui, danties skausmo prislopinimui.

Augalo žolės užpilą siūloma gerti maliarijos, diatezės gydymui ir parazitinių kirmėlių invazijos likvidacijai.

Diarėjos (viduriavimas) lokalizavimui: 2 arbatiniai šaukšteliai susmulkintos augalo žolės su žiedukais užplikyti 1 stikline karšto vandens (termose) ir po 4 valandų nufiltravus, patariama gerti po 1 valgomąjį šaukštą, 3-4 kartus dienoje.

Geltonojo bobramunio tinktūra taikoma liaudies medicinoje organizmo tonuso pakėlimui, spazmų nuslopinimui, parazituojančių kirminų išvalymui, virškinimo procesui suaktyvinti ir virškinamojo trakto negalavimams gydyti.

Augalo susmulkintos žolės tinktūrą patartina vartoti, pasireiškus nereguliarių ir skausmingų menstruacijų atvejais, tai padės normalizuoti ciklą ir palengvins menopauzės simptomus. Rekomenduojama gerti, sergant tokiomis ligomis, kaip hepatitas, cholescistitas, cholangitas, chroniškas pankreatitas, cirozė, tulžies akmenlige. Gali pagelbėti ir ligoniams su artritu, reumatu, raumenų skausmo ir spazmų atvejais.

Indą su tinktūrą laikyti šaldytuve, prieš kiekvieną gėrimą pateliūskuoti, nes galimos nuosėdos.

Paminėtų ligų gydymui rekomenduojama gerti po 1 arbatinį šaukštelį tinktūros į 1 stiklinę pieno arba vandens ir tik rytais prabudus. Valgyti ne anksčiau kaip po 30 min. Gydymosi kursas - 2-3 mėnesiai su 10 dienų pertrauka po kiekvieno mėnesio. Greitai galite pajausti po truputį atsitraukiančius skausmus, kurie per trumpą laiką gali ir visiškai išnykti, tačiau gydymo kurso trukmė turi būti kaip nurodyta.

Pašalinis poveikis:
Individuali alerginė reakcija, nėštumas ir kūdikio maitinimo periodas.

Komentarai