PELKINĖ VINGIORYKŠTĖ (lot. Filipendula ulmaria, angl. Meadowsweet, vok. Echtes Mädesüß) - INFARKTAS, INSULTAS, CHOLESTEROLIO PERTEKLIUS KRAUJYJE, VARIKOZĖ, KAPILIARŲ PRALAIDUMAS, DIABETINĖS OPOS, TACHIKARDIJA, HIPERTONIJA, INKSTAI, ŠLAPIMO PŪSLĖ, KRAUJO SKYSTINIMAS

Gydomąsias pelkinės vingiorykštės funkcijas nulemia biologiškai aktyvių medžiagų asortimentas –salicilo rūgštis (gamtinis aspirinas), vitaminas C. Pelkinė vingiorykštė pirmauja tarp kitų vaistingųjų augalų gydant ar profilaktikai širdies kraujotakos sistemos ligas: infarktus, insultus, cholesterolio perteklių kraujyje, varikozę, kapiliarų pralaidumą, diabetines opas, tachikardiją, hipertoniją.

Pelkinė vingiorykštė yra susijusi su aspirino atsiradimu. 1830 m iš šio augalo pirmą kartą buvo išskirti salicilatai – medžiagos, turinčios priešuždegiminį veikimą. Po 6 metų, farmacinė kompanija „Bayer“ šių medžiagų pagrindu sukūrė ir susintetino acetilsalicilą, kurį pavadino aspirinu.

Salicilatų poveikyje, kaip teigia liaudies medicina, pelkinė vingiorykštė mažina temperatūrą, malšina sąnarių skausmą sergant reumatu ar artritu ir visiškai neturi organizmui šalutinio poveikio, būdingo aspirinui, t.y. nesukelia skrandžio opos ir kraujavimo iš virškinamojo trakto.
Pelkinė vingiorykštė rekomenduojama vartoti skrandžio ir virškinamojo trakto sutrikimams, žarnyno opaligei gydyti. Pagal liaudies mediciną, ji viena iš geriausiai virškinimo sistemą veikiančių augalų. Manoma, kad vingiorykštė apsaugo virškinamojo trakto gleivinę, mažina padidėjusį skrandžio rūgštingumą (gastritą), malšina pykinimą. 

Vaikų ligų praktikoje rekomenduojama vartoti viduriavimui gydyti. Kadangi pelkinė vingiorykštė pasižymi žarnyno veiklą tonizuojančiomis ir reguliuojančiomis savybėmis, britų farmacijoje jau nuo senų laikų yra viena svarbiausių žolelių, vartojamų virškinamojo trakto ligoms gydyti, ypač diarėjai.

Liaudies medicinoje ši vaistažolė buvo plačiai vartojama karščiuojant, sergant sloga, gripu, angina ar bronchitu, suaktyvėjus herpio virusui. Tai augalas pasižymintis stipria antivirusine ir antibakterine programa, dezinfekuojančiomis, prakaito ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiomis ir kraujavimą stabdančiomis savybėmis, priešdiabetiniu ir uždegimus slopinančiu poveikiu. 

Vingiorykštės preparatais patariama gydyti inkstų, šlapimo pūslės ir širdies ligas, podagra, reumatizmas, epilepsija, kraujavimas iš gimdos, hemorojus. 

Teigiama, kad aktyviosios augalo medžiagos negailestingos mikroorganizmams sukeliantiems difteriją, dizenteriją, pneumoniją.

Tai puikus vaistinis augalas senais laikais vadinamas nuo 40 negalavimų - apsunkinančių ir trumpinančių mūsų gyvenimą, kurio tėkmė be jų rutuliotųsi sklandžiau ir pigiau.

Vingiorykštės kvapas atbaido muses, uodus, aklius.

Įdėta į bet kokią arbatą suteikia jai medaus aromatą ir malonų skonį.

Skandinavai vartoja vingiorykštę alaus ir vyno skoniui pagerinti.

Žydi birželio-liepos mėnesiais.

Lietuvoje gausiai paplitęs drėgnose pievose, pelkėse, upių ir ežerų pakrantėse, drėgnuose miškuose, pagrioviuose. Mėgsta drėgnus ir gausiai maisto medžiagomis prisotintus dirvožemius.

Vaistiniams preparatams vartojami žiedai, lapai, šakelių žievė, jauni ūgliukai ir šaknys. Džiovinimui renkamos 15-20 cm ilgio stiebų viršūnės, kurios pjaunamos žydėjimo metu su žiedais ir lapais, dar ne visiškai sudžiūvusią susmulkinti.

Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje arba pastogėje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Išdžiūvusi žaliava yra savotiško kvapo ir saldžiai sutraukiančio skonio. Sudžiovinta vartojimui tinka dvejus metus.

Žolės nuovirus patariama vartoti disbakteriozės atveju, viduriuojant ir pasireiškus grybelinėms žarnyno ligoms, tinka vonelių procedūroms nustačius ginekologinius susirgimus. 

Gerai nufiltruotas ir šiltas, atskiestas virintu vandeniu nuoviras, kaip teigia liaudies medicina, tinka akių praplovimams prie įvairių jų ligų, palengvina savijautą konjunktyvito atveju.

Pasireiškiant raumenų, sąnarių skausmams – 2 valgomuosius šaukštus vingiorykštės žolės užplikyti 2 stiklinėmis karšto vandens ir dar iš lengvo kaitinant pavirinti 30 minučių. Uždengtą indą su nuoviru palikti savaiminiam ataušimui iki temperatūros tinkamos naudojimui ir patariama dėti ant įsiskaudėjusių vietų pakankamai karšus kompresus arba daryti procedūrines voneles.

Pelkinės vingiorykštės užpilas - 1-2 arbatinius šaukštelius sudžiovintos ir susmulkintos žolės su žiedais užpilame 10-15 minučių termose stikline verdančio vandens. Rekomenduojama gerti 3 kartus per dieną arba- jeigu reikia- ir dažniau, diagnozavus inkstų, šlapimo pūslės, širdies ligas, anemiją, dizenteriją, kitas virškinamojo trakto ligas, pasireiškus dusuliui krūtinėje, tuberkuliozei, bronchinei astmai, chroniškam holecistitui, alergijos, išsėtinės sklerozės, epilepsijos atvejais, įvairių vandenligės formų. Tai šlapimo ir prakaito išsiskyrimą skatinantis, kirmėlinius parazitus iš organizmo išvarantis gėrimas. Išoriškai ruošiami užpilo kompresai, kurie dedami ant skaudančių reumato sukamų sąnarių.
Geriant vingiorykštės užpilą, mažėja šlapimo rūgšties lygis organizme, normalizuojasi medžiagų apykaita, o tuo pačiu ir pranyksta ir podagros priepuoliai. 

Vidinių ar išorinių kraujavimų užslopinimui: 2-3 kartus dienoje rekomenduojama gerti po ketvirtį stiklinės susmulkintos vingiorykštės žolės užpilo – 1 valgomasis šaukštas užplikinamas 15-20 minučių termose 1 stikline verdančio vandens.

Kadangi, pelkinė vingiorykštė veikia kaip antiseptikas ir slopina uždegiminius procesus, išoriškai žolės su žiedynu nuoviro šiltus, kur reikia ir karštokus pavilgus, kompresus patariama dėti ant vočių, pūliuojančių žaizdų, opų, egzemos, nudegusių ar apšalusių kūno dalių, pragulų, dermatitų ir kitų odos ligos apimtų vietų arba galima plauti su nuoviru problemines odos vietas, skalauti galvos plaukus- skatinant jų augimą.

Vingiorykštės žolės arbata – 2 arbatinius šaukštelius vingiorykštės žolės užplikinama termose 200 ml. verdančio vandens. Po 20 minučių rekomenduojama gerti kvapnią, malonaus skonio arbatėlę. Ji, be jau minėtų ligų gydymo - kaip teigia liaudies medicina - tik padės sureguliuoti kraujo spaudimą, cholesterino lygį, pagerės rega, nesivystys katarakta. 

Vingiorykštės žolės užpilas labai palankus hipertonikams. Jis ne tik stabilizuoja kraujo spaudimą, bet ir atstato priimtiną ir tinkamą jūsų amžiui normalų jo slėgį. Kad nenaudoti stipriai veikiančių medikamentų, sergantiems 2-ojo laipsnio hipertonija, vingiorykštės užpilus rekomenduojama vartoti reguliariai nuo 3 iki 6 mėnesių.

Sakoma, kad vingiorykštės žolės užpilai gerai paveikia kraujotakos sistemą, neleidžia tirštėti kraujui ir susidaryti trombams, efektyvūs sergant diabetu.

Klinikiniai bandymai rodo, jog ilgalaikis, pastovus vingiorykštės žolės vartojimas mažina riziką susirgti angina, o vartojama kartu su gudobele mažina miokardo infarkto tikimybę.

Nustatyta, kad 20 procentų stiprumo vingiorykštės žolės tinktūra, savo antibakteriniu veikimu, sparčiai padeda užsitraukti žaizdoms, opoms, skatindama odos ląstelių regeneraciją ir spartesnį epitelio (epitelinis audinys – dengiamasis audinys. Tai vienas pagrindinių audinių -greta raumeninio, nervinio ir jungiamojo audinio) susidarymą.

Vingiorykštės žiedai, kaip teigia liaudies medicina, vartojami įvairaus pobūdžio galvos ir dantų skausmui numalšinti, karščiavimui sumažinti, žaizdoms valyti, taip pat, kaip šlapimo išsiskyrimą skatinantys ir priešreumatinio poveikio priemonė. 

Smulkiais, sutrintais vingiorykštės žiedų milteliais patariama pabarstyti kūdikių iššutusias vietas ir nudegusios odos lopinėlius. 

Vingiorykštės žiedų užpilas patariamas vartoti reumatui, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei gydyti. 

Vingiorykštės žiedų arbata - patariama 1 arbatinį šaukštelį susmulkintų vingiorykštės žiedų, užplikinti 1 stikline verdančio vandens, po 5 minučių (kuo ilgiau laikysite tuo bus kartesnė) rekomenduojama gerti vietoje pirktinės arbatos.

Kraujo skystinimui vartojama pelkinės vingiorykštės dar nedžiovintų žiedų tinktūra – 50 gramų žiedų užpilama 0,5 litro degtinės, atskiestos per puse su vandeniu palaikius savaitę tamsioje vietoje, normalios temperatūros sąlygomis, nukošti. Rekomenduojama gerti po 1 arbatinį šaukštelį į ketvirtį stiklinės vandens 1 kartą dienoje.
15 gramų vingiorykštės žiedų užplikyti termose 1litru verdančio vandens, po 3 valandų nufiltruoti ir patariama gerti podagros, druskų nusėdimo atvejais po ¼ stiklinės 4 kartus dienoje.
Paskutiniųjų metų tyrimai patvirtino vingiorykštės preparatų iš žiedų raminamą nervų sistemos poveikį, nuimantį net traukulius, o kartu ir neleidžiantį vystytis skrandžio gleivinės erozijos ir opų židiniams.

TEPALAS sąnarių reumatui gydyti – 100 gramų vidinių kiaulienos taukų iš lėto ištirpintų (gali būti med. vazelinas) sumaišomi su 2 valgomaisiais šaukštais susmulkintomis ir dar kavamale sumaltomis sudžiovintomis vingiorykštės šaknimis arba žiedais. Viską gerai išmaišykite ir patariama sutepti įsiskaudėjusias vietas 2 kartus per dieną. 

Vartoti vingiorykštės preparatus patariama apdairiai. Vingiorykštės žolė turi gana gausiai salicilo druskų ir turėtų atsargiai vartoti joms labai jautrūs žmonės, o vingiorykštės žiedų preparatai gali paskatinti mažinančių kraujo krešėjimą vaistų veikimą, juos vartojantiems. 

Komentarai