SALDŽIALAPĖ KULKŠNĖ ( Astragalus glycyphyllos - rus. Астрагал) - IMUNINĖ SISTEMA, HIPERTONIJA, ODOS LIGOS, DIZENTERIJA, VENERINĖS LIGOS, SKRANDŽIO LIGOS, MAŽINA KRAUJO KREŠĖJIMĄ, ONKOLOGINĖS LIGOS


Geriausiai vaistams paruošti tinka jaunos lapuotos augalo viršūnėlės, tačiau galima pjauti visą augalą, paliekant nuo žemės 7-10 cm. aukščio stiebelį. Jos pjaunamos žydėjimo pradžioje ir džiovinamos pastogėje, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Pjaunant reikia palikti apie 1/4 nenupjautų augalų sėkloms subrandinti. Sudžiovinta žaliava saugoma ne ilgiau 18 mėnesių, popieriniuose maišeliuose. Ilgiau laikant pranyksta vaistingos augalo savybės.
Tai elitinis gydomasis augalas, kiniečių, tibetiečių, mongolų, koriejiečių, indusų ir daugelio kitų tautų liaudies medicinoje. Laikomas, savo gydomosiomis savybėmis, stipresniu už ženšenį.
Ekstraktai naudojami imuninės sistemos, širdies veiklos stiprinimui, yra priešvėžinė priemonė. Kulkšnė veikia raminamai, sustiprina širdies veiklą, išplečia širdies, inkstų kraujagysles. Tinka gydant hipertoninę ligą: ne tik mažina kraujospūdį, bet vartojant dingsta galvos svaigimas, galvos skausmai, nemalonūs jutimai širdies srityje. Iš žiedų ir jaunų lapų verdama arbata.

Nepraktikuojama oficialioje medicinoje
Bet liaudies medicinoje saldžialapės kulkšnės žolės nuovirą visą laiką vartojo gydant skrandžio ir virškinamojo trakto sutrikimus ir šlapimo išsiskyrimo skatinimui. Tai įrodyta bandymų eigoje. Nustatytas ir pozityvus preparatų poveikis CNS (centrinei nervų sistemai). Įvairios pasaulio tautos saldžialapės kulkšnės preparatus vartoja segant odos ligomis (dermatitas, egzema), skrufulioze, oligurija (mažas šlapimo išsiskyrimas), uteroptoze, baltosiomis, venerinėmis ir skrandžio ligomis, hipertonija, dizenterija, meteorizmu, gastroenteritu, inkstų, šlapimtakių akmenlige, kitais jų sutrikimais dėl gausaus šlapimo išsiskyrimo, atsikosėjimo palengvinimui prie stipraus kvėpavimo takų infekcijos ir uždegimo, gimdymo proceso stimuliavimui ir placentos atsiskyrimo pagreitinimui. Augalas sumažina kraujo krešėjimo lygį ir spaudimą, slopina mielinio grybelio dauginimąsi, turi antibakterinių, antitrichomodinių savybių.

Eksperimentiniais metodais nustatyta, kad augalo eterinis ekstraktas paveikia priešiškai vėžines auglių ląsteles. 

Saldžialapės kulkšnės puikiosios savybės organizmui pasireiškia jo imuninės sistemos stimuliavimu ir sustiprinimu, medžiagų apykaitos reguliavimu, tonizuojančiu poveikiu, priešvėžinėmis , sedatyvinėmis, atpalaiduojančiomis savybėmis, gelbsti apsinuodijus ir stabdo aterosklerozės progresavimą, sumažina kraujo spaudimą, praplečia koronarines kraujagysles, kas labai efektyvu sergantiems hipertonija, chronišku širdies nepakankamumu, tiesiog gali padėti išvengti infarkto.

Tai nuostabus kepenų draugas ir pagalbininkas diabetikams dėl savo indėlio į medžiagų apykaitos ciklą. 

Tikrai gali padėti turintiems problemų su šąlančiomis galūnėmis, kojų tirpimu ir jų mėšlungiu.

Dėl šlapimo išsiskyrimo sistemos stimuliavimo, pravartus negaluojantiems su pabrinkimais, vandenlige.

Saldžialapės kulkšnės nuovirai, dėka didelio kiekio seleno, labai naudingi žmonėms nusilpus imunitetui, dažnai sirguliuojatiems, glaukomos atveju. Selenas organizme palaiko raumenų tonusą, įeina į hormonų ir fermentų sudėtį, todėl puikiai atstato, normalizuoja ir sustiprina organizmo ne tik imunitetą, bet ir hormoninį balansą.

Saldžialapės kulkšnės preparatai tiesiog būtini moterims po 35 metų, žinoma, jeigu jos pačios pageidauja išsaugoti moterišką sveikatą, išorinį grožį, sau tinkančias figūros formas. Kaip teigia liaudies medicina, vartojant saldžialapės kulkšnies preparatus gerai išsivalo visas organizmas (kas ir paskatina lieknėjimo procesus), susibalansuoja hormonų lygis, o tai nuramina nervus. Vyramas gali padėti pasireiškus lytiniam pasilpimui ar visiškam bejėgiškumui.

Sakoma, kad vartojant saldžialapės kulkšnės preparatus kartu su rododendro preparatais sėkmingai gydomas moterų nevaisingumas. 

Saldžialapė kulkšnė viena iš nedaugelio gydomųjų žolių gelbėjančių blužnį ir rekomenduojamas vartoti inkstų ligų atvejais: glomerulonefritas, chroniškas nefritas, nykstant inkstams.

Teigiama, kad saldžialapės kulkšnės žolės užpilai ir nuovirai išplečia koronarines kraujagysles ir pagerina kraujotaką inkstuose, tai ir apsprendžia jų diuretines savybes, tuo pačiu normalizuojama ir širdies veikla, sumažinamas kraujo krešumo lygis (kas tinka diagnozavus hipertoniją ar stenokardija) ir raminančiai paveikia visą nervų sistemą. 

Vartodami saldžialapės kulkšnės preparatus, galite pagelbėti sau apsirgus inkstų ir šlapimtakių akmenlige, skrufulioze, dermatitu, venerinėmis ligomis, sifiliu, reumatu, švelniai pralaisvinsite vidurius, esant kai kurioms virškinamojo trakto ligoms (kolitas, gastritas, meteorizmas), palengvinsite atsikosėjimą ir skreplių atsiskyrimą, pasireiškus nosiaryklės ir kvėpavimo takų ligoms, stimuliuosite gimdymo procesą su placentos atsiskyrimo pagreitinimu, paskatinsite gausesnę pieno laktaciją.

Saldžialapės kulkšnės žolės preparatus rekomenduojama vartoti ir nereguliarių, skausmingų menstruacijų atvejais, nusmukus gimdai, segant baltosiomis.

Labai pagerina vaikų psichofizinę būklę - prislopinamas jų hiperaktyvumas, atstatoma paauglystėje jėgų pusiausvyra greitai jiems nuvargstant.

Eksperimentais nustatyta saldžialapės kulkšnės žolės preparatų naudingas poveikis visam žmogaus organizmui, kurie ne tik stabdo senėjimo procesus, bet turi dar ir atjaunėjimo savybių. Nuovirai pasitarnaus ir nusilpusio organizmo energetikos atstatymui po ilgo ligos periodo, o taip pat besigalynėjantiems su širdies nepakankamumu, stenokardija, išemija, inkstų uždegimais.

Vartojant saldžialapės kulkšnės nuovirą sulėtinamas mielinių grybelių dauginimasis, suintensyvėja šlapimo išsiskyrimas ir visas organizmas paveikiamas antibakteriškai.

Išoriškai nuoviro pavilgais gydoma galvos odos dermatomikozė.

Nuoviro paruošimo būdai
Pirmas – 20 gramų sudžiovintos ir susmulkintos saldžialapės kulkšnės žolės užplikyti karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir ne ilgiau 15 minučių dar nestipriai pakaitinti. Nuovirą atvėsti, tik tada nufiltruoti per daugiasluoksnį marlės filtrą, žoles išmesti. Nuovirą rekomenduojama gerti po 30 ml 3 kartus dienoje, prieš valgį.

Antras – 20 gramų sudžiovintos ir susmulkintos saldžialapės kulkšnės žolės, užvirinti su 200 ml. vandens, pavirinti 10 minučių. Nufiltruotą per daugiasluoksnį marlės filtrą nuovirą patariama gerti po 1 valgomąjį šaukštą nuo 1 iki 5 kartų dienos eigoje, priklausomai nuo ligos sunkumo ir jos progresavimo, valgyti po pertraukėlės.

Trečias – 2 valgomuosius šaukštus susmulkintos saldžialapės kulkšnės žolės suberti į indą užplikyti 200 ml. karšto, bet ne verdančio vandens ir indą įstatyti 15 min. į puodą su verdančiu vandeniu. Nuovirui ataušus (maždaug po 45 min.), nufiltruoti per daugiasluoksnį marlės filtrą, papildyti virintu, bet ataušintu vandeniu iki pradinio lygio -200 ml. Gerti rekomenduojama po 2-3 valgomuosius šaukštus, 2-3 kartus dienoje, likus 15 min. iki valgio.

Užpilo paruošimas
1 valgomąjį šaukštą sudžiovintos ir susmulkintos saldžialapės kulkšnės žolės užplikyti 1 stikline karšto, bet ne verdančio vandens. Po 3-4 valandų nufiltruoti ir patariama gerti po 1 valgomąjį šaukštą, 3-4 kartus dienoje, prieš 15 minučių iki valgymo pradžios.

Saldžialapės kulkšnės preparatų pašalinis poveikis
Vartojant saldžialapės kulkšnės preparatus nepastebėta jokio pašalinio poveikio, išskyrus gydomąjį, net ir alergiškiems žmonėms.

Nepatartina vartoti turint bet kokios formos diabeto ir hipotonijos (žemas kraujo spaudimas) diagnoze, nėštumo laikotarpiu (išskyrus gimdymą), vaikams iki 2 metų.

PASTABA. Asmenims su pažemintu kraujo spaudimu (hipotonikams) nedideliais kiekiais vartoti saldžialapės kulkšnės preparatus galima.

Receptai su šia vaistažole
Atsikosėjimui palengvinti - 2 valgomuosius šaukštus švariai nuplautų ir susmulkintų saldžialapės kulkšnės žiedų sumaišyti su medumi. Pakaitinti iki 60-70°C temperatūros. Rekomenduojama vartoti 3 kartus dienoje, po 1 valgomąjį šaukštą, užsigeriant šilta aviečių arbata. Žiemą vartoti sudžiovintus augalo žiedus.

Nuoviras plaučių uždegimo, kvėpavimo takų kataro gydymui – 1 valgomąjį šaukštą sudžiovintos ir susmulkintos žolės užplikyti 1 stikline karšto, bet ne verdančio vandens ir pavirinus 10 min, atvėsinti 45min. Nufiltruotą nuovirą gerti patariama po 1 valgomąjį šaukštą iki 5 kartų per dieną. 

Nuoviras kepenų ligoms gydyti – 20 gramų sudžiovintos ir susmulkintos saldžialapės kulkšnės žolės užplikyti 100 ml. verdančio vandens ir dar pavirinti 10 min. Po 45 min. pravėsusį nuovirą nufiltruoti ir rekomenduojama gerti po 1 valgomąjį šaukštą iki 5 kartų per dieną. Teigiama, kad mūsų pagrindinis organizmo „sveikatos cechas“ tikrai bus atstatytas, vartojant šį nuovirą iki visiško pasveikimo.

Užpilas širdies nepakankamumui, skrandžio ir virškinamojo trakto uždegimams gydyti – 10 gramų (2arbatiniai šaukšteliai) susmulkintos žolės užplikyti termose 250 ml. karšto vandens. Sandariai uždarytą, laikyti šiltai apvyniotą 24 val. Nufiltravus per trigubą marlės sluoksnį, patariama išgerti visos dienos bėgyje nedideliais gurkšneliais 

Užpilas normalizuojantis arterinį kraujo spaudimą, pagreitinantis kraujo cirkuliaciją ir jo pulsaciją, nuslopinantis tachikardijos priepuolius ir pabrinkimus – 10-15 gramų žolės užplikyti 1 stikline karšto vandens. Po 1 val. patariama gerti po 1- 2 valgomuosius šaukštus, 3-4 kartus dienoje. Reguliariai vartojant užpilą, gali pranykti stenokardijos priepuoliai ir krūtinės skausmai. Tokiu užpilu gydomi inkstų skausmai, chroniškas ar ūmus nefritas,

Tinktūra aterosklerozei gydyti – 0,5 ltr. stiklainio 2/3 jo tūrio užpildyti susmulkinta saldžialapės kulkšnės žole ir užpilti degtine (butelyje pripilti iki kaklelio). Išlaikius tamsioje, vėsioje vietoje 14 parų (kasdiena stiklainį pateliūskuoti), nefiltruojant rekomenduojama pradėti vartoti po 30 lašų iki valgio, 3 kartus dienoje, 10 dienų laikotarpyje. Toliau seka 7 dienų pertraukėlė.

Kitas tinktūros paruošimo metodas – 30 gr. susmulkintos saldžialapės kulkšnės žolės užpilti 0,5 litro 50 laipsnių degtine arba spiritu ir pastatyti tamsioje, vėsioje vietoje 2 savaitėms, kasdiena indą sukratant. Filtruoti nereikia, patariama gerti po 20-25 lašus su 50 ml. vandens 3-4 kartus dienoje, likus 30 min iki valgymo pradžios.
Onkologijos atveju rekomenduojama lašų padvigubinti iki 50.

Saldžialapės kulkšnės žolės ir medaus nuoviras normalizuoja medžiagų apykaitą, gerai padeda užgydyti skrandžio ir dvilikapirštės žarnos opas, o išoriškai saldžialapės kulkšnės žolės su medumi nuoviro pavilgais siūloma gydyti krūtų ir odos onkologinius susirgimus, suvilgant problemines vietas. 

Rekomenduojamas ir kitas receptas gydantis skrandžio ir dvylikapirštės opaligę – 20 gr. susmulkintos žolės ir 0,5 litro pieno. 30 minučių nestipriai kaitinant, šildyti orkaitėje, keraminiame ar stikliniame inde. Įdėti 400 gr. medaus ir tęsti šildymą (ne aukštesnėje kaip 40 laipsnių temperatūroje) dar 10min, pamaišant 2-3 kartus mediniu šaukštu.
Ištrauktą indą iš orkaitės apsukti storai rankšluosčiu ir taip palaikyti 30 min. Visiškai ataušusią tyrę supilti į stiklainį ir laikyti šaldytuve. Ataušusį nuovirą gerti po 3-5 valgomuosius šaukštus, užsigeriant 1 stikline šilto pieno. Taip pat galima 3-5 valgomuosius šaukštus nuoviro supilti į 0,5 litro šilto vandens (jokiu būdu ne karšto) ir gurkšnoti visą dieną. Nuovirą laikyti šaldytuve.

Nuoviras moterų lyties organų (gimdos miomos ar fibramiomos, gimdos kaklelio ar kiaušidžių vėžio) ligų gydymui – 3 valgomieji šaukštai susmulkintos žolės, užplikius 0,5 litro karšto vandens, dar paviriname 10 min. Ataušintu iki normalios temperatūros nuoviru, atliekami makšties praplovimai – vienai procedūrai 200 ml. nuoviro. Praplovimus atlikti keletą kartų dienos eigoje.

Užpilas nusmukusios gimdos gydymui – 2 valgomieji šaukštai susmulkintos žolės vakare termose užplikinama 2 stiklinėmis labai karšto, bet ne verdančio vandens. Ryte nufiltruoti per daugiasluoksnį marlės filtrą, padalinti į 3 lygias dalis ir rekomenduojama per 3 kartus išgerti prieš kiekvieną valgį.

Saldžialapės kulkšnės nuoviro receptas sveikų moterų nevaisingumui gydyti – 1-2 valgomuosius šaukštus augalo susmulkintos žolės su žiedais užpilti1 stikline karšto vandens ir nestipriai kaitinant (kad nebūtų intensyvaus virimo) išgarinti puse skysčio. Prieš kiekvienus lytinius santykius rekomenduojama išgerti puse stiklinės nuoviro.

Nuoviras žolės su medumi galvos hematomos gydymui – indą su 20 gramų susmulkintos žolės ir 200 gramų medaus įstatyti į puodą su šiltu vandeniu ir pakaitinti 5-10 min. Atvėsusį nuovirą laikyti šaldytuve. Gerti patariama po 3-5 valgomuosius šaukštus, 3-5 kartus dienoje, užgeriant 1 stikline šilto pieno. Galima 3-5 valgomuosius šaukštus nuoviro atskiesti 0,5 ltr. šiltu vandeniu ir mažais gurkšneliais gerti 3-5 kartus per dieną.

Komentarai